Melania Cincea. 10 august, punct de inflexiune pentru PSD

DE Newsweek România | 02.10.2018 - 20:13

Conducerea PSD a vrut ca data de 10 august să fie un moment în care să transmită un semnal de forță, de unitate a partidului în fața „dușmanului” și, totodată, de intimidare a protestatarilor veniți la mitingul Diasporei și, în general, a opoziției stradale.

SHARE

Scenariul Puterii pentru protestul din seara de 10 august pare să fi avut în componență provocatori infiltrați, represalii orchestrate – interesant, anticipate de lideri ai PSD și de oficinele lor media care acreditau cu câteva zile înaintea mitingului ideea unui protest sângeros – și compromiterea şi intimidarea unor viitoare proteste. Indicii ale premeditării violențelor sunt ascunderea indicativelor de pe căștile jandarmilor, pentru a nu putea fi identificați, și falsificarea, în actele oficiale, a orei de intervenție în forță. Se aşteaptă ca ancheta Parchetului General – pe care conducerea MAI încearcă să o blocheze pe cât se poate, prin clasificarea unor informații-cheie – să facă lumină în cazul acestor presupoziții. Momentan, ele par măcar parţial confirmate, o dată cu primele puneri sub acuzare, care au vizat șefi din Jandamerie şi un secretar de stat din Interne.

Imediat după incidentele violente din 10 august a urmat un lanț de minciuni și manipulări oficiale care au avut menirea să justifice represaliile și să blocheze ancheta să ajungă la cei care pare că le-au planificat şi le-au dirijat. Adevărul a fost denaturat pe mai multe voci. Șefii Jandarmeriei și ministrul de Interne s-au ocupat cu dezinformarea în țară. Premierul, pe plan extern: o dată, Comisia Europeană, informată că în România a fost o tentativă de lovitură de stat, că jandarmii au acționat legal, iar președintele Klaus Iohannis este un instigator la proteste, apoi, europarlamentarii din grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, cărora le-a declarat că jandamerița a fost bătută „cu bestialitate” – evitând însă să le spună cum alţi jandarmi au asistat la acea scenă fără să intervină – și, în plus, că protestatarii ar fi fost aduși din afara țării și că au fost drogați.

Citește comentariul integral de la Melania Cincea pe platformă de dezbateri Marginalia

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.