„Portiță” pentru Florea și Savonea: CSM secretizează declarații de avere - n-are timp să le citească

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.07.2020 - 21:10
Inquam Photos

Consiliul Superior al Magistraturii încalcă legea prin nepublicarea la timp a declarațiilor de avere. Explicația oficială a acestei ilegalități stă în lipsa personalului care ar trebui să se ocupe de analiza și publicarea declarațiiilor de avere și de interese.

SHARE

Newsweek România a scris, săptămâna trecută, că doi dintre cei mai importanți procurori au depășit cu multe luni termenul legal pentru publicarea declarațiilor de avere.

A fost nevoie de opt luni pentru ca declarația de avere a Liei Savonea (care a condus CSM anul trecut) pe anul 2019 să fie publică, așa cum cere legea. Cu o altă întârziere de o lună și doar după o sesizare venită din partea Newsweek România a fost publicată declarația de avere pe 2020 a Liei Savonea.

La fel, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat declarațiile de avere ale Adinei Florea, procuror în cadrul Secției de investigare a magistrațiilor, cu o întârziere de peste un an față de termenul legal. Publicarea documentelor s-a făcut tot după o sesizare a Newsweek România.

Doar cinci oameni se ocupă de declarațiile de avere

Termenul legal pentru depunerea declarațiilor de avere este data de 15 iunie a anului în curs. În cazul persoanelor mai sus aminite ultimele declarații de avere nu se aflau nici pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Într-un nou răpsuns pentru Newsweek România, CSM explică încălcarea legii prin faptul că: „în anul 2019 au fost publicate un număr de 14.071 de declarații de avere și interese, iar activitatea de anonimizare și verificare este în curs de desfășurare, întârzirea fiind cauzată exclusiv de volumul mare de activitate raportat la numărul persoanelor care îndeplinesc aceste atribuții, respectiv cinci persoane, care sunt implicate în numeroase proiecte întreprinse la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii.

Fără nicio excepție, de fiecare dată când un reprezentant al mass media a solicitat să îi fie comunicat conținutul ori o copie a declarației de avere și interese care încă nu au fost anonimizate și publicate, s-a procedat în cel mai scurt timp la publicarea acestora, tocmai în scopul transparenței instituționale și a standardului de comunicare pe care Consiliul îl respectă în relația cu mass-media.”

Unde greșește CSM

Doar după sesizările Newsweek România, declarațiile de avere ale Liei Savonea sau Adinei Florea au apărut pe portalul instituției.  

Legea este foarte clară și prevede că data limită pentru depunerea declaraţiilor anuale de avere şi de interese este 15 iunie.

„Declaraţiile de avere se fac în scris, pe propria răspundere… Pentru facilitarea procesului de completare a declaraţiilor, se recomandă utilizarea formularelor electronice ale declaraţiilor de avere şi de interese, disponibile pe site-ul instituţiei…

Persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire”, arată ANI.

Savonea: 8 luni de întârzieri

Lia Savonea a condus, anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Ea ar fi trebuit să își facă publică Declarația de avere pe anul 2019 până la data de 15 iunie 2019. Declarația de avere pe anul 2019 a fost încărcată în sistem și publicată pe siteul CSM abia pe data de 12 februarie 2020. O întârziere de opt luni față de termenul legal care era 15 iunie 2019.

Citește și: Averea Liei Savonea, publicată la cererea Newsweek

Ultima declarație de avere a judecătoarei Lia Savonea, membră a CSM și considerată o apropiată a PSD, a fost publicată cu o întârziere de o lună. Documentul arată că aceasta a încasat peste 41.500 de lei pe lună. Totuși, ea nu a renunțat să-și deconteze cheltuieli de transport de exact 452,65 lei.

Adina Florea: 13 luni de întârziere

Declarația de avere a Adinei Florea din 2019 trebuia depusă în urmă cu un an și o lună, iar cea din 2020 pe 15 iunie. Abia la sesizarea Newsweek România, CSM a decis, în cursul zilei de ieri, să facă publice declarațiile de avere ale Adinei Florea.

Ambele declarații de avere – completate pe 4 iunie 2019, respectiv 25 mai 2020 - au fost încărcate pe site-ul CSM pe 8 iulie 2020.

În anul 2019, Adina Florea a câștigat suma de 220.748 de lei de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba de aproape 4.000 de euro pe lună.

În plus, în anul 2019, Adina Florea a primit donație o casă de 134 de metri pătrați și un teren de 240 de metri pătrați.

Citește și: Averea secretă a Adinei Florea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te