Mircea Drăghici a sesizat Inspecția Judiciară după ce Parchetul General a anunțat că îl cercetează

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.12.2018 - 18:05
Mircea Drăghici. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Trezorierul PSD, deputatul Mircea Drăghici, a anunţat joi că a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la „abaterile disciplinare” săvârşite de procurorii Parchetului general care fac cercetări în două cauze penale privind modul în care el a gestionat fondurile partidului.

SHARE

Parchetul General a anunțat pe 28 noiembrie că îl cercetează penal pe Drăghici, după dezvăluirile Newsweek România despre felul în care acesta a cheltuit banii primiți de partid drept subvenție de la stat – aproape două sute de mii de euro din banii PSD pe mașini de lux și 380.000 de euro pentru închirierea unei vile.

„Potrivit sesizării depuse, procurorii care efectuează urmărirea penală, precum şi procurorul-şef al Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul PICCJ au încălcat grav secretul deliberării sau confidenţialitatea lucrărilor care au acest caracter, fără a servi interesul public ce ar fi justificat un demers de comunicare”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de către Mircea Drăghici, care a fost propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Citește și „Mătușa Tamara” lui Drăghici. Averea trezorierului PSD a explodat în doar patru luni, în 2018

Deputatul PSD acuză un „tratament selectiv” pe care l-ar manifesta procurorii cu privire la clarificările solicitate în legătură cu cercetările efectuate.

„Procurorii au răspuns imediat unor jurnalişti arătând că eu aş fi vizat de verificări în două dosare. În schimb, eu, care se pare că sunt vizat direct în aceste două cauze, nu am primit încă un răspuns de la PICCJ, deşi în urmă cu câteva săptămâni am solicitat procurorilor să îmi spună ce calitate am în anchetă şi în ce stadiu se află cercetările. Prin această manieră selectivă de informare şi fără a face clarificările necesare se induce deliberat suspiciunea unei vinovăţii, fără a mi se da şansa de a mă apăra”, a afirmat Mircea Drăghici, potrivit comunicatului.

Conform acestuia, „toate controalele financiare efectuate până în prezent de Curtea de Conturi şi Autoritatea Electorală Permanentă au certificat în repetate rânduri că PSD a respectat întru totul legislaţia finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale”.

Drăghici a adăugat că, în lipsa unei nereguli semnalate de Autoritatea Electorală Permanentă, autosesizarea PICCJ cu privire la modul în care sunt gestionate fondurile unui partid politic „reprezintă o încălcare gravă a principiului separaţiei puterilor în stat”.

„În toate statele Uniunii Europene, ca şi în România, legislaţia în materia finanţării partidelor politice asigură transparenţa în cheltuirea fondurilor partidelor, dar în acelaşi timp impune limite stricte pentru prevenirea unor ingerinţe disproporţionate din partea parchetelor, ce ar putea fi catalogate ca mijloace de presiune politică. Din acest motiv, în ţările europene, intervenţia procurorilor poate avea loc doar în urma sesizării unei autorităţi independente, de genul Autorităţii Electorale Permanente din România”, a precizat trezorierul PSD.

Problemele cu gestionarea banilor partidului, dezvăluite de Newsweek România

Parchetul General a confirmat oficial că Mircea Drăghici, trezorierul PSD propus pentru a prelua funcția de ministru al Transporturilor, este cercetat penal, după dezvăluirile din Newsweek despre felul în care acesta a cheltuit banii primiți de partid drept subvenție de la stat.

Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează cercetări în legătură cu persoana care face obiectul solicitării dumneavoastră”, este răspunsul oferit de Parchetul General pentru redacția Newsweek România. 

Publicația noastră a solicitat oficial o reacție din partea Parchetului, după publicarea, pe www.newsweek.ro, a unor dezvăluiri care arată felul în care Mircea Drăghici și soția sa au beneficiat din plin de banii partidului proveniți din subvențiile primite de la stat. 

În urmă cu câteva săptămâni, Newsweek România a arătat că din postura de trezorier al PSD, Mircea Drăghici gestionează banii partidului, care are peste 400.000 de membri și un buget generos. Și nu doar din cotizații: numai din subvenția de la stat, PSD a încasat peste 83 milioane de lei din 2017 până la zi. O parte din acești bani publici, necesari – în principiu – activităților cotidiene, organizatorice ale unui partid, câteva milioane s-au dus în stângisme „de caviar”: bolizi de lux precum Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D și Mercedes GLK 250. 

Mașini de lux pentru el și soție, cu banii primiți de partid de la stat

Cele trei mașini – cumpărate cu banii jos de către PSD! - valorează în jur de 188.000 euro. Și, culmea, nici măcar nu sunt folosite în folosul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Cât se poate de personal. Astfel, soția trezorierului Drăghici, Georgiana Drăghici, conduce Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei. (Întreaga dezvăluire o puteți citi aici.)

Subvenție de 380.000 de euro pentru o vilă

 Newsweek România a mai publicat și un document care arată că, în mai puțin de cinci luni din acest an, 380.000 de euro au plecat din subvenția primită de PSD de la stat în contul unei persoane fizice. Suma reprezintă echivalentul a 20 de luni de chirie pentru o vilă în Pipera. Adică 19.000 de euro pe lună pentru un imobil a cărui închiriere costă de șase-șapte ori mai puțin pe piața imobiliară. Conform mai multor surse, în respectiva vilă de pe bulevardul Iancu Nicolae ar locui chiar trezorierul PSD, Mircea Drăghici, artizanul acestei afaceri incredibile. Conform documentului pe care-l vedeți mai jos, Partidul Social-Democrat a început să-i plătească, încă din februarie a.c., sume imense unui cetățean pe nume Corneliu Geană.

Pe aceeași temă:

EXCLUSIV Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici primiți de partid

Finanțarea partidelor - PSD, 19.000 de euro lunar pentru o vilă

Un PSD-ist l-a turnat pe trezorierul Drăghici, pentru că ar fi băgat mâna în banii partidului

Trezorierul PSD somează Newsweek să șteargă articolele „defăimătoare”. Sabin Orcan: Nu ștergem nimic

OFICIAL Trezorierul PSD, propus ministru al Transporturilor, dosar penal după dezvăluirile Newsweek

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te