Fără comentarii despre 10 august. Politicienii critici cu dosarul, raportați de Inspecția Judiciară

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 10.05.2021 - 13:12
Fără comentarii despre 10 august. Politicienii critici cu dosarul, certați de Inspecția Judiciară. Foto Inquam Photos/George Călin

Inspecția Judiciară a fost sesizată de judecătorul Andreea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la declarațiile făcute de mai mulți politicieni importanți cu privire la modul în care a fost clasat dosarul „10 august”. 

SHARE

Inspecția Judiciară a realizat un raport privind „apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său”  faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic „10 AUGUST”.

Mai mulți lideri politici din zona coaliţiei de guvernământ au afectat independenţa autorităţii judecătoreşti, arată raportul, care urmează să fie transmis Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară referindu-se la premierul Florin Cîțu, ministrul justiției Stelian Ion, liderii USR PLUS Dan Barna și Dacian Cioloș, europarlamentarii Rareș Bogdan și Vlad Gheorghe sau fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

„Prin declarațiile publice, postările pe reţele de socializare, astfel cum au fost preluate şi prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiului separației și echilibrului puterilor în stat, cu consecința scăderii încrederii cetățenilor în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independenței autorităţii judecătoreşti în ansamblul său”, este concluzia Inspecției Judiciare.

Instituția susține că din analiza afirmaţiilor personalităţilor publice, reprezentanţi ai puterii executive şi legislative, preluate şi comentate ulterior în mass-media, se acreditează ideea lipsei unei anchete efective a procurorului de caz „astfel, în afara principiului separaţiei puterilor în stat consacrat de Constituţia României, autorii emit verdicte, stabilesc vinovăţii şi exercită un adevărat control de legalitate al actelor procurorilor şi al hotărârii judecătoreşti în afara oricărui cadru legal”.

 

„Au fost depăşite limitele admisibile ale discursului public”

Inspecția Judiciară susține că „o parte dintre aceştia au fost participanţi la acțiunea de protest din data de 10 august 2018 sau/şi autori ai unor plângeri penale în legătură cu evenimentele din 10 august 2018. Or, nimeni nu poate fi judecător/procuror în propria cauză şi este cu atât mai grav a-şi aroga astfel de calităţi, persoane cu calităţi oficiale în stat (executiv, legislativ, europarlamentari).”

Raportul Inspecţiei Judiciare prezintă pe larg declaraţiile publice făcute de Stelian Ion, ministrul Justiţiei, ale lui Rareş Bogdan – europarlamentar PNL, prim vicepreşedinte PNL, ale lui Vlad Gheorghe – europarlamentar USR, ale lui Florin Cîţu- prim – ministru al României, ale lui Dacian Cioloş – europarlamentar PLUS, partidul USR, ale lui Vlad Voiculescu – fost ministru al Sănătăţii, ale lui Dan Barna, co- preşedinte USR Plus, ale Iuliei Scântei, senator PNL, dar şi poziţionări publice care ar fi afectat independenţa Justiţiei făcute de ONG-urile comunitatea Declic, Corupţia Ucide, Evoluţie în Instituţie, Geeks for Democracy, Iniţiativa România, Rezistenţa, Reset Iaşi, Braşovul Civic sau Cătălina Hopârteanu.

„Au fost depăşite limitele admisibile ale discursului public”, fiind  „exprimate opinii şi emise concluzii cu caracter de generalitate, cu un puternic impact negativ asupra întregului sistem judiciar şi a credibilităţii justiţiei în rândul opiniei publice, prin exprimarea unor suspiciuni cu privire la independenţa judecătorilor şi procurorilor atât sub aspect instituţional, ca sistem judiciar, cât şi funcţional, la nivel individual”.

Raportul integral poate fi analizat aici.

Citește și: STUDIU Aproximativ 20% dintre proprietarii de autovehicule electrificate se întorc la mașini termice

Vlad Voiculescu: Sistemul nostru de justiție reușește să se decredibilizeze cu fiecare dosar care este fie amânat, fie îngropat

Raportul Inspecției Judiciare a fost primit critic de unii dintre politicienii vizați.

„Inspecția Judiciară, condusă în mod fabulos de același domn Lucian Netejoru, constată astăzi că declarațiile mai multor politicieni (printre care mă număr) cu privire la dosarul «10 august»... «au afectat independența justiției» și «au avut un puternic impact negativ asupra (...) credibilității justiției în rândul opiniei publice».

Este ca și cum ai spune că recentul concurs de la casele de asigurări* afectează credibilitatea sistemului de sănătate.

Este ca și cum ai spune că rezultatele testelor PISA afectează credibilitatea sistemului de educație.

Este ca și cum ai spune că reportajele despre tăierile ilegale de păduri afectează credibilitatea Romsilva.

Adevărul este că Romsilva este direct responsabilă de furtul «ca în codru» și poate chiar și de expresie, că sistemul de educație este cea mai mare vulnerabilitate a țării ăsteia pe termen mediu și lung, că șefii caselor de asigurări județene au fost mereu numiți politic și mulți nici măcar nu au avut curajul să participe la concurs și da... că sistemul nostru de justiție reușește să se decredibilizeze cu fiecare dosar care este fie amânat, fie îngropat.

Dosarele «10 august» și «Colectiv» sunt doar cele mai recente”, a scris fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

Citește și: Dana Săvuică: Am divorțat după ce am fost înșelată. Becali și Botezatu mi-au făcut avansuri

Vlad Gheorghe: „Aceeași inspecție judiciară care mi-a respins din pix plângerile împotriva procurorului”

Europarlamentarul Vlad Gheorghe, bătut de jandarmi pe 10 august 2018, care a depus plângere penală împotrva acestra, a aflat că este la rândul său pe „lista neagră” a Inspecției Judiciare.

„Aceeași inspecție judiciară care mi-a respins din pix plângerile împotriva procurorului care ne-a făcut pe toți cultură compromisă iremediabil ce trebuia readusă la stadiul de brazdă de jandarmi.

IJ e o instituție care toacă bani mulți degeaba, de mulți ani, brațul armat al pesedismului din justiție. Și cu asta mă pot cita și pe mine”, a menționat Vlad Gheorghe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te