EXCLUSIV Ilegalitate: CSM a protejat-o pe Adina Florea secretizându-i declarațiile de avere

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.07.2020 - 00:35

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat declarațiile de avere ale Adinei Florea, procuror în cadrul Secției de investigare a magistrațiilor, cu o întârziere de peste un an față de termenul legal.

SHARE

CSM a făcut acest lucru abia în urma unei cereri scrise venită din partea Newsweek România.

Declarația de avere a Adinei Florea din 2019 trebuia depusă în urmă cu un an și o lună, iar cea din 2020 pe 15 iunie. Abia la sesizarea Newsweek România, CSM a decis, în cursul zilei de ieri, să facă publice declarațiile de avere ale Adinei Florea.

Ambele declarații de avere – completate pe 4 iunie 2019, respectiv 25 mai 2020 - au fost încărcate pe site-ul CSM pe 8 iulie 2020.

Propusă să condusă secția de investigare a magistraților

Adina Florea este procuror îm cadrul controversatei Secţii pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. În data de 5 decembrie 2019, Florea a depus o cerere la CSM, de retragere a candidaturii din procedura de numire în funcția de șef al Secției speciale de anchetare a magistraților. Plenul CSM a avut, de 7 ori pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru șefia SIIJ (câștigat de Adina Florea), însă fără succes.

Ea a fost adjuncta acestei secții.

Declarațiile de avere ale procurorilor

Acestea pot fi căutate accesând următorul link: https://www.csm1909.ro/Statements.aspx

Am făcut acest lucru în cursul zilei de marți, 7 iulie 2020. După cum se poate vedea din facsimilul de mai jos, motorul de căutare al declarațiilor de avere de pe site-ul CSM, a generat Declarația de avere din 10 septembrie 2018 ca fiind cea mai recentă a Adinei Florea.

În aceeași zi am făcut o solicitare către Biroul de Presă al CSM întrebând:

1.     De ce Doamna Adina Florea nu a depus Declarații de avere pe anul 2019 și 2020.

2.     Ce riscă doamna Adina Florea pentru că nu a depus Declarații de avere în ultimii doi ani și ele nu sunt publice pe site-ul CSM?

3.     În cazul în care aceste declarații există vă rog să îmi indicați unde sunt publicate. Dacă nu sunt publicate, am rugămintea de a mi le trimiteți,

CSM a răspuns, miercuri, 8 iulie, că întârzierea se datorează faptului că există un volum mare de lucru, iar încărcarea declarațiilor de avere se face manual.

Răspuns CSM: această procedură este în curs de derulare

Vă comunicăm că doamna Adina Florea a depus, în termen, declarațiile de avere în anii 2019 și 2020. Față de dispozițiile cuprinse în articolul 6 din Legea numărul 176 / 2010…, raportat la numărul mare de persoane care depun declarații de avere și interese la CSM, având în vedere procedura de publicare a declarațiilor (…) precum și faptul că instituția noastră nu dispune de un program informatic în acest sens, iar prelucrarea declarațiilor în vederea afișării pe pagina de internet se realizează manual, vă comunicăm că, în prezent, această prcedură este în curs de derulare.

Întrucât declarațiile de avere și interese se publică progresiv, menționăm că s-a dat curs cererii dumeavoastră, astfel că declarațiile de avere și de interse ale doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției – Secția pentru Imvestigarea Infracțiunilor din Justiție pot fi descărcate de pe siteul CSM”.

Documentul este semnat de judecător Daniela-Ioana Stăncioi.

Într-adevăr, la 24 de ore de la sesizarea Newsweek România, CSM a decis să actualizeze site-ul și să publice declarațiile de avere ale Adinei Florea.

Ambele declarații de avere – completate pe 4 iunie 2019 și 25 mai 2020 - au fost încărcate pe site-ul CSM în aceeași zi, pe 8 iulie 2020. 

Ce avea de ascuns Adina Florea

Potrivit declarației de avere a Adinei Florea din mai 2020, ultimul an fost excelent. În anul 2019, Adina Florea a câștigat suma de 220.748 de lei de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba de aproape 4.000 de euro pe lună.

În plus, în anul 2019, Adina Florea a primit donație o casă de 134 de metri pătrați și un teren de 240 de metri pătrați.

Adina Florea mai primise un apartament de 90 metri pătrați ca donație în 2005. Are în cont puțin peste 12.000 de euro și credite cam de aceeași valoare.

Citește și: Cum s-a îmbogățit Adina Florea în 2019

Nepublicarea veniturilor în declarația de avere este ilegală

Publicarea declarațiilor de avere este obligatorie prin lege. „Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei“, potrivit Legii 76 din 2010.

Ghidul de completare al declarațiilor de avere și interese spune că persoanele responsabile „asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire” .

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te