CCR a ucis prescripția, Parlamentul a îngropat-o. Cum vor scăpa marii corupți

DE Petru Zoltan | Actualizat: 29.07.2020 - 14:48
PLEN Toți judecătorii Curții Constituționale - Foto; INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Inactivitatea Legislativului face ca dosare grele de corupție să fie în pericol de prescriere înainte de decizii definitive. Binomul care a demolat multe dintre instituțiile Justiției din România a fost, de multe ori, nu colaborarea dintre servicii și magistrați.

SHARE

Binomul care a demolat multe dintre instituțiile Justiției din România a fost, de multe ori, nu colaborarea dintre servicii și magistrați, ci parteneriatul toxic dintre Curtea Constituțională și Parlament.

Mecanismul este simplu, rudimentar de simplu: Curtea Constituțională decide că o prevedere legală sau alta (de obicei, referitoare la legislația penală) este neconstituțională, apoi Parlamentul nu face nimic.

Exact, nu face nimic, deși ar trebui să facă. Ar trebui, adică, să pună ceva în locul articolului de lege declarat neconstituțional. În lipsa legiferării, acel articol de lege rămâne neacoperit.

Așa apare confuzia, haosul, practica neunitară în instanțe. Iar asta deschide ușa distrugerii unor dosare de corupție esențiale.

Una din cele mai fructuoase colaborări dintre CCR și Parlament este cea care privește prescripția faptelor de corupție. La doi ani de la declararea unei sintagme din articolul de lege referitor la prescripția specială ca neconstituțională, legea încă nu a fost „reparată“ de către Legislativ.

Înalta Curte de Casație și Justiție, chemată să rezolve problema, a arătat că nu are competențe de legiferare. În lipsa unei soluții, s-a ajuns la situații cu totul aberante în care diverse instanțe din țară pot calcula termenul de prescripție diferit în cazul aceleiași infracțiuni.

Evident, inculpații ar face orice le stă în puteri să ajungă să fie judecați de acele instanțe mai „miloase“.

Desigur, nu e deloc o întâmplare că Parlamentul care a lăsat multe dintre aceste prevederi neconstituționale nerezolvate a fost condus de capii PSD care s-au bazat pe o majoritate politică dispusă să gireze asaltul asupra Codului Penal.

Chiar și azi, deși guvernarea nu mai este social-democrată, majoritatea parlamentară este aceeași pe care o manipula Liviu Dragnea, care se voia unul din principalii beneficiari ai măcelului împotriva legilor penale.

Pentru ca întreg Codul Penal să nu devină proscris, Legislativul trebuie să înceapă prin a-și „prescrie“ propria pasivitate. În caz contrar, condamnările pe fapte de corupție vor dispărea din instanțe.

______________________

Citește dosarul integral „Prescriși sau Proscriși”

Primul mister: din ce moment curge prescripția?

Al doilea mister: cât e prescripția?

DNA l-a inculpat prea târziu pe Dragnea

Completele neconstituționale cresc șansele prescripției

_______________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te