EXCLUSIV Trei parlamentari, în dosare ale Parchetului General pentru zădărnicirea combaterii bolilor

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 11.12.2021 - 10:28
Trei parlamentari, în dosare ale Parchetului General pentru zădărnicirea combaterii bolilor/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Realitatea din spitalele românești. Imagine din UPU, Spitalul Bagdasar Arseni, în luna octombrie. Inquam Photos - Octav Ganea

Trei parlamentari sunt vizați de cercetări penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, a precizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), într-un răspuns pentru Newsweek România. 

SHARE

PÎCCJ mai precizează, în răspunsul transmis la solicitarea Newsweek România, și că dosarul în care senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă este vizată pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost declinat către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). 

Citește și: VIDEO Șoșoacă, nou circ cu masca în Senat. Și-a pus-o după ce un senator a sunat la 112 din plen | Newsweek Romania

Referitor la sesizarea întocmită de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor privind declarațiile deputatului ex-AUR Ioan Mihai Lasca, trimisă către PÎCCJ, pentru posibila sâvârșire a infracțiunii de comunicare de informații false, după ce a a susținut, în spațiul public, că vaccinurile anti-COVID „paralizează” și că în spitale „oamenii sunt omorâți”, PÎCCJ ne-a transmis că „pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică nu este înregistrată nici o cauză având obiectul pe care l-ați indicat”.

Ceva mai generos cu informațiile a fost purtătorul de cuvânt al PÎCCJ, Alexandru Ionescu, cu luju.ro, pentru care a declarat, în 8 noiembrie, că dosarul întocmit de procurorul Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, va fi declinat „în cel mai scurt timp” către DIICOT, pentru că infracțiunea de la art. 404 Cod Penal - comunicarea de informații false - este definită doar în legătură cu afectarea siguranței naționale și este în competența DIICOT să instrumenteze un astfel de dosar. 

Citește mai multe despre acest subiect aici: Șoșoacă de Bihor: deputatul ex-AUR Mihai Lasca, dosar penal pentru informații false despre vaccin | Newsweek Romania

Diana Șoșoacă, cercetată de DIICOT, după ce a blocat activitatea unui centru de vaccinare din județul Iași 

„Cu referire la punctul 2 din solicitare, precizăm că dosarul a fost declinat spre competentă soluționare către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”, menționează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la întrebarea Newsweek România privind stadiul dosarului penal care o vizează pe senatoarea Diana Șoșoacă, deschis în luna septembrie. 

În 8 septembrie, Diana Șoșoacă, ex-AUR, a blocat accesul oamenilor într-un centru de vaccinare din Răchiteni,  județul Iași, comuna care era în scenariul roșu din cauza numărului ridicat de infectări cu coronavirus.

Ea a susținut că sătenii „sunt obligați să meargă cu botnițe pe străzi“, că „sunt vaccinați cu forța“, „este cea mai mare minciună a secolului“ (că oamenii ar fi infectați cu COVID-19 în comună, n.r.), „din pix este carantină“.

Citește mai multe aici: Justiția penală - ultima barieră în fața fake news? | Newsweek Romania

Trei parlamentari, vizați de anchete ale PÎCCJ privind zădărnicirea combaterii pandemiei COVID 

„De asemenea, în referire la punctul 3 din solicitare, vă informăm că pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică sunt în curs de soluționare trei dosare penale cu obiectul indicat de dumneavoastră. (întrebarea Newsweek România a fost dacă mai sunt alți parlamentari vizați de cercetări penale, in rem sau in personam, pentru posibila săvârșire a infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor sau comunicarea de informații false, n.r.)

Art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală statuează caracterul nepublic al procedurii în cursul urmăririi penale, în același sens stipulând și art. 12 alin. 1 lit. e) și f) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

De asemenea, în conformitate cu art. 62 alin. 3 teza a-II-a din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cu modificările și completările ulterioare: ,,în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte prezumția de nevinovăție, caracterul nepublic al urmăririi penale și dreptul nediscriminatoriu la informare.”

Având în vedere prevederile legale anterior menționate, precum și pe cele ale art. 25 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197 din 17 septembrie 2019, cu modificările și completările ulterioare, alte informații nu pot fi făcute publice în această fază a urmăririi penale”, este răspunsul PÎCCJ. 

Parchetul a refuzat să ne comunice chiar și partidele politice din care provin acești parlamentari. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te