EXCLUSIV Tobă (AUR) a legat ofițeri răniți pe tanc. Victimă: „Dacă se trage, să ne împuște pe noi”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 20.02.2021 - 23:20
Francisc Tobă, cum apare într-un clip de campanie la alegerile parlamentare.

Francisc Tobă, actual deputat renegat de AUR, era căpitan în Armată la Revoluție. El ar fi adunat milițieni răniți din Spitalul Județean Sibiu, pe care i-ar fi bătut, apoi i-ar fi dus la unitatea militară din Sibiu, unde au fost supuși tratamentelor inumane, spun procurorii.

SHARE

Tobă a fost cercetat, alături de colonelul Aurel Dragomir, atunci comandat al UM 01512 Sibiu, unul dintre principalii coordonatori ai represiunii din Sibiu asupra revoluționarilor, un apropiat al lui Nicu Ceaușescu, pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la infracțiunea de tratamente neomenoase. El a scăpat de dosar, primind neînceperea urmăririi penale, pentru că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale, în 2010.

„Domnul Francisc Tobă s-a prezentat ca noua putere care va conduce spitalul în mod absolut, și-a scos centura cu pistolul de la brâu pe care le-a pus pe masă și și-a etalat centura neagră de karate”

Newsweek România vă prezintă câteva mărturii din dosarul pentru care a primit neînceperea urmăririi penale Francisc Tobă, actual lt. col (r) și doctor inginer, după cum s-a prezentat în campania electorală pentru parlamentare.

Medicul care era șeful Secției de Chirurgie a Spitalului Județean Sibiu povestește: „Armonia spitalului s-a curmat brusc când spitalul a fost ocupat pe neașteptate de domnul Francisc Tobă, un necunoscut căpitan din Mârșa care a venit cu câțiva soldați și un tanc chemat de un doctor, probabil instruit să răspândească zvonul că se trage asupra spitalului, care a fost doar un pretext pentru a se instala în spital împreună cu ortacii săi la parterul secției de chirurgie unde a stat netulburat până în luna aprilie.

Domnul căpitan-inginer Francisc Tobă s-a autoproclamat Comandant Militar prin Dispoziția Circulara Nr 1 din ziua 25.12.1989 prin care se instituie starea de necesitae în Spitalul Județean (...) Domnul Francisc Tobă s-a prezentat ca noua putere care va conduce spitalul în mod absolut, și-a scos centura cu pistolul de la brâu pe care le-a pus pe masă și și-a etalat centura neagră de karate pentru a demonstra politica lui de forță. Nu am înțeles atitudinea sa și dorința absolută de putere, intimidare și umilire, odată ce spitalul era o instituție pașnică, care și-a îndeplinit datoria cu prisosință față de Revoluție (...) Am fost unul dintre puținii care am îndrăznit să-i stau în cale și să protestez (...) Dânsul a stabilit o „comisie” care vizita pacienții zilnic (de fapt era singurul care decidea) și hotăra care dintre așa numiții „teroriști” trebuia să fie externați, arestați și deținuți la „bazin”. (...) În calitate de medic care a depus jurământul lui Hipocrat, nu tratam „teroriști”, ci oameni. Urma ca justiția să-și facă ulterior datoria. Pentru a se accelera evacuarea suspecților la bazin, s-au petrecut unele gesturi medicale condamnabile, care nu au fost pedepsite (îmi amintesc scoaterea prematură a tubului de dren din torace de către un anestezist)”. 

„Ne-a dus într-o cameră să ne îmbrăcăm cu haine de la morți. Ne-a legat mâinile cu pansament la spate și ne-a urcat pe tanc. Ne-a zis că, dacă se va trage, să ne împuște pe noi”

Un ofițer criminalist, de asemenea victima lui Francisc Tobă, alături de alte trei cadre ale Ministerului de Interne, care a ajuns la Spitalul Județean din Sibiu împușcat, a povestit că, a doua zi după ce a primit tratament, „ a venit cpt. Tobă care ne-a cerut adresele ca să anunțe soțiile noastre  și că el ne apără. Eu nu i-am dat nici telefonul, nici adresa de acasă.

Duminică dimineață, cpt Tobă ne-a zis să ne pregătim să ne transfre la UM 01512, că doctorii s-au certat între ei din cauza noastră, că (...) noi facem semne în afară ca să se tragă în spital.

Cpt. Tobă singur ne-a dus pe mine, P., T. și M. într-o cameră unde erau haine de la morți și ne-a zis să ne alegem haine de acolo ca să ne îmbrăcăm cu ele. (...) am fost scoși în curte și cpt. Tobă ne-a legat cu pansament mâinile la spate și pe toți patru ne-a urcat pe tanc, în jurul turelei. 

Cpt Tobă s-a băgat în turela tancului, ieșit pe jumătate în afară și cu mâinile pe mitraliera de la tanc și ne-a zis că, dacă se va trage, să ne împuște pe noi (...) Din sala de sport am fost transferați la bazinul de înot al UM 01512 unde mai erau peste 500 de prizonieri”.

Tobă se consideră imaculat 

Francisc Tobă a susținut, la Realitatea TV, că este un „dosar fabricat, lipsit de temei faptic” și că „pe 23 decembrie, am primit ordin să apăr Spitalul Județean în care se trăgea de nu se puteau face operații. M-am dus acolo la ordinul Frontului de atunci. De când am preluat spitalul, nu s-a mai întâmplat nimic”. 

Ce s-a întâmplat la Sibiu, la UM 01512 

În 22 decembrie 1989, după ce Vasile Milea s-a sinucis, manifestanții au intrat în sediul Inspectoratului Județean al Ministerului de Interne din Sibiu, iar o parte din milițienii și securiștii din clădire au sărit gardul spre Unitatea Militară 01512. „Concomitent cu deplasarea spre UM 01512 Sibiu, cadrele MI au executat focuri de avertisment. În acest context, militarii ce asigurau paza UM 01512 Sibiu au deschis focul împotriva cadrelor MI care au pătruns în unitate prin escaladarea gardului. S-a deschis focul inclusiv asupra sediului Inspectoratului Judeţean MI. Urmare acestui eveniment, din rândul cadrelor de miliţie şi securitate care au încercat să se refugieze în incinta UM 01512 Sibiu, a rezultat un număr mare de victime, 19 cadre MI au decedat, 4 fiind rănite”, amintesc procurorii, în rechizitoriul în Dosarul Revoluției. 

După acest episod, peste 500 de persoane, lucrători de Miliție și Securitate și angajați civili, au fost reținuți abuziv în sala de sport a UM 01512 Sibiu şi ulterior în bazinul de înot, desecat. 

„Declaraţiile persoanelor ce au suferit lipsirea de libertate arată că acestea, pe perioada reţinerii, au fost supuse unor acte extreme de violenţă fizică şi psihică (s-a recurs inclusiv la simularea într-un mod foarte realist, în repetate rânduri, a executării persoanelor reţinute). Totodată, au fost supuse la înfometare şi la diverse umilinţe din partea militarilor aflaţi în pază. S-a mai probat existenţa, pe raza municipiului Sibiu, a unei adevărate „vânători de oameni”, ajungându-se inclusiv la situaţii în care cadrele MI rănite şi aflate sub îngrijire medicală la Spitalul Municipal Sibiu, au fost luate cu forţa din această unitate medicală (în pofida protestelor exprese şi vehemente ale medicilor) şi introduse în bazinul de înot al UM 01512 Sibiu, fără asigurarea asistenţei medicale necesare, situaţie în care o persoană a decedat”, se arată în rechizitoriul procurorilor. 

La Sibiu, între 22 și 27 decembrie, au murit 86 de oameni și au fost răniți 241 de oameni, conform datelor din rechizitoriul în Dosarul Revoluției. 

Newsweek România va publica în ediția print din 26 februarie mai multe mărturii și informații despre faptele lui Francisc Tobă și despre Dosarul Revoluției de la Sibiu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te