CALENDAR 23 - 29 AUGUST - Ultima execuție publică din București

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 23.08.2019 - 20:13

26 august 1826: Ghiță Cuțui și Simion Mehedințeanul sunt spânzurați la Capul Podului Târgului de Afară, pentru că, împreună cu alte persoane, s-au răzvrătit împotriva domniei.

SHARE

A doua zi, trei dintre tovarășii lui Cuțui sunt plimbați „cu pieile goale“ prin târg și bătuți, după care vor fi trimiși la ocnă. Pedeapsa cu moartea va fi desființată de Regulamentul Organic, în iulie 1831.

Ion Ghica relatează întâmplarea într-o scrisoare către Vasile Alecsandri: „Dar din toate încercările boierilor, cea mai serioasă a fost a lui Ghiță Cuțui cu Toma Brătianu și cu serdarul Cristu, care adunase 600 de străini voluntari la pasul Vulcan, cu cari credeau să ridice pandurii, cum făcuse Vladimirescu; dar ei n-au ținut nici două zile în contra lui Magheru.

La cele dintâi detunături de pușcă au fost părăsiți de oamenii cu care ajunsese aproape de Cozia. Toma Brătianu și cu Cristea au fugit la Petroșani, iar nenorocitul Cuțui a căzut cu 20 de tovarăși în puterea lui Magheru, care i-a dus dinaintea domnului la București“. A fost singura execuție din perioada domniei lui Grigore al IV-lea Ghica.

Pedeapsa cu moartea avea să fie desființată câțiva ani mai târziu de Regulamentul Organic, în iulie 1831, și reintrodusă în 1832.

În 1865, Codul Penal abroga din nou pedeapsa capitală. Raportorul oficial al Adunării Generale, Vasile Boerescu, a apreciat că această măsură corespunde moravurilor „dulci și umanitare ale poporului român“.

Hitler și Stalin își împart Europa

23 august 1939: Miniștrii de Externe Viaceslav Molotov (sovietic) și Joachim von Ribbentrop (nazist) semnează tratatul de neagresiune, al cărui protocol secret stipula împărțirea în sfere de influență a Europei de Est și Centrale între URSS-ul lui Stalin și Germania lui Hitler.

În urma semnării Pactului, în iunie 1940, URSS impune României „retrocedarea” Basarabiei, apoi sovieticii ocupă și Bucovina de Nord, iar o lună mai târziu, prin Dictatul de la Viena, România cedează nordul Transilvaniei către Ungaria lui Horthy. Pactul a stat la baza declanșării celui de-Al Doilea Război Mondial.

România întoarce armele împotriva Germaniei naziste

23 august 1944: Regele Mihai ordonă arestarea mareșalului Ion Antonescu, atunci conducător al României, după refuzul său de a accepta armistițiul oferit de Marea Britanie, URSS și SUA, în condițiile în care sovieticii erau deja în Moldova.

Arestarea lui Antonescu a dus la ieșirea din alianța cu Puterile Axei. Întoarcerea armelor împotriva lui Hitler a scurtat războiul cu șase luni și a salvat câteva milioane de vieți.

După 1948, data de 23 august a fost confiscată de comuniști, care au proclamat-o ziua națională a României.

Noaptea Sfântului Bartolomeu

24 august 1572: Carol al IX-lea al Franței ordonă, sub influența mamei sale, Caterina de Medici, masacrarea hugenoților (protestanții adepți ai lui Jean Calvin), declașând cel de-al patrulea război civil în Franța.

Cel puțin 3.000 de protestanți sunt omorâți în Paris , iar 70.000 în toată Franța.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te