Fiul lui tata, fost mahăr la stat, 4 milioane într-o lună (IV)

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 11.04.2020 - 15:34
Ștefan Nicolae, fost director în ANSVSA/FOTO: gandul.info

După apariția primului caz de Covid-19 în România, deci în cam o lună, societatea Omnivet Impex SRL București a semnat contracte cât 30% din cifra de afaceri pe 2018 pentru kituri și aparate de testare, în special cu Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

SHARE

În trecut, numele firmei a fost implicat în scandaluri uriașe, Agenția Națională de Integritate descoperind că tatăl patronului, tată care era șef de instituție de stat, a semnat contracte de sute de mii de lei cu societatea fiului.

Newsweek România a analizat contractele derulate de instituții publice în perioada care a trecut de la depistarea primului caz de Covid-19 și publică o serie de articole pe această temă.

Monopol la Cluj

Criza din ultimele săptămâni a devenit o oportunitate și pentru societatea Omnivet Impex SRL. Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, firma patronată de Ionuț Bogdan Nicolae a semnat în acestă perioadă contracte de circa 4 milioane de lei pentru furnizarea de aparate și kituri de testare a coronavirusului.

Mare parte din bani au venit de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

De aici, Omnivet Impex va încasa aproape 2,3 milioane de lei pentru zece kituri complete PCR destinate unui aparat de testare NeuMoDx™ 288 Molecular System furnizat tot de această societate contra sumei de 1,69 milioane lei, ambele prețuri fără TVA.

Lovitură financiară

O monitorizare a contractelor cu instituții publice din aceeași bază de date indică faptul că, în perioada 1 ianuarie 2019 - prezent, Omnivet Impex nu încheiase niciodată un contract mai mare de 1 milion de lei.

Pe de altă parte, datele contabile arată că sumele încasate de la Cluj-Napoca în martie 2020 reprezintă aproape 30% din cifra de afaceri a societății pe anul 2018 și aproape jumătate din cea de pe 2017.

În prezentarea Omnivet de pe site-ul firmei se menționează că aceasta ”are un portofoliu de peste 150 de clienti (spitale, laboratoare private, centre medicale, laboratoare sanitar-veterinare si institute de cercetare).

Omnivet ofera solutii pentru a permite partenerilor nostri sa obtina rezultatele de care au nevoie in cel mai scurt timp posibil cu cele mai inovatoare tehnologii, in diferite domenii:

Cercetare si Inovare (prin tehnici PCR, qPCR, secventiere, NGS)

Diagnostic molecular uman (prin tehnici NAT, qPCR, pirosecventiere, hybrid capture, NGS) pentru diferite tipuri cancere, boli infectioase virale si bacteriene si serologic (ELISA) pentru tuberculoza latenta.

Testare sindromica

Screening

Identificare umana (determinarea paternitatii si a profilelor umane pentru cazuri judiciare sau baza de date prin fluxuri de lucru validate)

Diagnostic veterinar, sanatate animala si siguranta alimentelor (prin tehnici ELISA, PCR si qPCR)”.

Un e-mail cu întrebări legate de activitatea firmei în perioada de pandemie nu a primit răspuns până la ora editării acestui material.

Anchetă la DNA

90% dintre părțile sociale ale societății îi aparțin lui Ionuț Bogdan Nicolae (44 de ani), fiul fostului șef de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, Ștefan Nicolae (foto).

Presa a scris de mai multe ori despre relațiile de afaceri mai puțin ortodoxe dintre Omnivet și instituția condusă de tatăl acestuia.

În 2013, și Agenția Națională de Integritate a constatat că lucrurile nu au fost în regulă, descoperind că Ștefan Nicolae: ”(...) a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării funcției publice de conducere - Director la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (I.D.S.A.), a încheiat, în perioada 2004 - 2005, trei contracte de furnizare de produse și un act adițional cu S.C. OMNIVET IMPEX S.R.L. (societate în cadrul căreia fiul său deține calitatea de asociat și administrator).Valoarea contractelor încheiate între Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală și furnizorul S.C. OMNIVET IMPEX S.R.L. este de 276,771,38 Lei.”

Din cauza acestor contracte, anterior, directorul institutului fusese pus sub învinuire într-un dosar aflat pe rolul DNA.

„Acesta este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în legătură cu o presupusă achiziţionare nelegală a unor produse biologice destinate prevenirii răspândirii unor boli la animale”, susțineau procurorii într-un comunicat din 2008.

Deși de atunci u trecut 12 ani, un dosar pe rolul instanțelor nu a fost identificat de Newsweek România.

În 2015, Ștefan Nicolae a fost mutat pe o poziție similară la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, perioadă în care Omnivet a încheiat contracte cu direcțiile subordonate acestei instituții, fapt relatat din nou de jurnaliști.

Citește AICI primele trei episoade din serialul PROFITORII CORONACRIZEI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te