O campanie fără acuzați de hoție. Dan Barna se simte vânat de DLAF. Răspuns oficial al DNA în dosar

DE Petru Zoltan | Actualizat: 20.11.2020 - 23:06
"Cam așa de mari erau fondurile UE pe care le-am luat", pare să zică Dan Barna/FOTO: facebook.com

Dan Barna este foarte aproape să se aleagă cu acuzații de deturnare de fonduri europene din partea Direcției de Luptă Anti-Fraudă (DLAF). Barna a admis că instituția a trimis deja adrese către foștii săi parteneri. Și DNA are un rol în toată afacerea.

SHARE

Politicianul USR-PLUS a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că furnizorii săi din perioada în care era consultant pentru mai multe proiecte cu fonduri europene au primit în ultimele zile solicitări și întrebări din partea Departamentului de luptă antifraudă (DLAF).

Ce s-a întâmplat?

Jurnaliștii de la Rise Project au dezvăluit anul trecut modul dezastruos în care au fost implementate trei proiecte europene de către "antrepenorul de succes" Dan Barna. Valoarea celor trei proiecte europene a fost de șase milioane euro. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăți fictive, furturi de echipamente și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, persoane cu dizabilități sau proveniți din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România, multă dezamăgire, susțin jurnaliștii.

În urma acestor dezvăluiri, DLAF a pornit investigația în trei proiecte din fonduri europene realizate de fosta firmă de consultanță a președintelui USR: "Punți comunitare", "SES-am Deschide-te!" și "Biblioteca bunelor practice, Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural".

Citește și: Ce au găsit reporterii Rise Project în culisele proiectelor cu fonduri UE ale lui Dan Barna

În replică, partidul lui Dan Barna nu s-a dat în lături de a criticat DLAF, instituție unică de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă al Uniunii Europene, dar aflată în subordinea premierului.

Dan Barna se simte vânat

Direcția Națională Anticorupție (DNA) s-ar fi autosesizat în urma acelorași dezvăluiri, dar până în prezent nu s-a întâmplat nimic în dosar. La solicitarea Newsweek România, Direcția Națională Anticorupție a solicitat inițial să le oferim procurorilor "mai multe detalii privind împrejurările despre care aveţi cunoştinţă că ar putea determina constituirea, pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a unui dosar penal având ca obiect fapte de corupție sau asimilate corupției ori alte fapte care ar atrage competența DNA și care să vizeze persoana menţionată în cererea dvs".

DNA a revenit cu un nou răspuns oficial în care menționează că, "în acest moment, pe rolul DNA nu există vreun dosar penal în care persoana menționată de dvs. (Dan Barna - n.r.) în solicitare să aibă calitatea de suspect sau inculpat".

Cu toate acestea, Dan Barna a spus în interviul acordat pentru Europa Liberă că, "probabil, va fi din nou un spectacol mediatic legat de asta. Nu aș fi surprins să văd că din nou se va mai inventa vreun dosar imaginar pentru a fi folosit doar în comunicare... Constat doar cu surpriză o suprapunere fix peste perioada campaniei electorale, ceea ce ridică semne de întrebare".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te