Monica Althamer, secretar de stat la MS, 7.000 lei net lunar de la Magicamp. Ia bani și din mecenat

DE Petru Zoltan, Alexandru Pop | Actualizat: 22.04.2021 - 15:21
Monica Althamer, secretar de stat la MS, 7.000 lei net lunar de la Magicamp. Ia bani și din mecenat/FOTO: Inquam Photos/George Călin

Monica Althamer este unul din oamenii de bază din echipa lui Vlad Voiculescu, fie că vorbim de Asociația Magicamp, care se ocupă de copii cu cancer, fie că vorbim de Ministerul Sănătății. Althamer este acum secretar de stat, la al doilea mandat, adusă tot de Vlad Voiculescu.

SHARE

În declarația de interese depusă la intrarea în mandatul de secretar de stat, la începutul acestui an, Althamer a menționat că este "membru titular voluntar" la Asociația Magicamp.

În declarația de avere, a pomenit și un salariu de la aceeași asociație.

Este vorba de 70.000 de lei încasați în 2020. De la o altă asociație, Teosofia București, a mai încasat 14.000 de lei.

Monica Althamer, voluntară salariată la Magicamp

Newsweek România a aflat de la Monica Althamer ce a prestat pentru acest salariu și cum se împacă plata cu statutul de voluntar. 

Citește și: Ministrul român de externe: Vedem nu doar masări de trupe rusești, ci și spionaj, atac hibrid

"În declarația mea de avere sunt trecute mai multe organizații. Am trecut organizațiile de la care am încasat salarii, așa cum se trece în orice CV. Acolo unde am făcut și voluntariat, am trecut voluntariat.

În ceea ce privește colaborarea mea cu Magicamp, din 2017 sunt membru titular voluntar în asociație, activitate neplătită. Am fost în Consiliul Director ani de zile. Iar salariul l-am încasat în anul 2020 începând cu luna martie pentru funcția de navigator medical. Din 2017 până în martie 2020 am fost voluntar.

La asociația Teosofia am fost angajată funcționar administrativ", a spus secretarul de stat Monica Althamer penru Newsweek România.

Așadar, suma de 70.000 de lei a fost încasată pentru doar zece luni din 2020, adică perioada martie - decembrie. Un calcul sumar arată că salariul a fost de 7.000 de lei lunar net. Asociația Magicamp, însă, a plătit mult mai mult, pentru că la suma netă se adaugă și taxele la stat.

Pentru Althamer nu este o problemă să fie și voluntară, și salariată: "Nu am fost membru fondator la Magicamp. Ce nu este clar în CV este faptul că am fost angajat doar din luna martie 2020 până în decembrie, iar în ceilalți ani am fost voluntar la Magicamp. Voluntariatul este voluntariat."

Citește și: Putin nu pleacă de la granițele cu Ucraina fără să umple cu apă Canalul Crimeii de Nord

După cum a spus, Althamer a încasat acești bani "pentru funcția de navigator medical". Ce este un navigator medical? Potrivit unui articol recent despre această îndeletnicire, "Atunci când primești diagnosticul <cancer>, nu știi încotro s-o apuci. De cele mai multe ori medicii nu au timp să le explice pacienților pe îndelete ce înseamnă această boală și ce au de făcut mai departe. Aici intervine navigatorul medical - o persoană care lucrează în spital și care preia bolnavii și îi ajută cu tot ce au nevoie."

Magicamp este o asociație înființată de Vlad Voiculescu ce se ocupă de copii bolnavi de cancer și problemele acestora.

Bani pe mecenat de la o firmă privată

Și declarațiile de avere din primul mandat de secretar de stat la Ministerul Sănătății al Monicăi Althamer sunt relevante. În cea depusă la intrarea în mandat, în 2016, aceasta a menționat 36.000 de lei primiți prin "contract de mecenat" de la o companie privată în 2015.

La ieșirea din mandat, Althamer a menționat că și în 2016 a primit de la companie bani tot printr-un contract de mecenat, dar numai 22.500 de lei.

Ce este contractul de mecenat? "Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 32/1994, mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific – cercetare fundamentală şi aplicată. (...)

Calitatea de mecena poate fi deţinută de orice persoană fizică sau juridică, iar calitatea de beneficiar al mecenatului o poate avea orice persoană fizică cu domiciliul în România, fără obligativitatea de a fi recunoscută de o persoană juridică fără scop lucrativ sau de o instituţie publică, ce necesită un sprijin în domeniile cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific – cercetare fundamentală şi aplicată.", arată CECCAR Business Magazine.

Ce anume a prestat Monica Althamer pentru a beneficia de mecenat? "Contractul de mecenat este un contract încheiat în fața unui avocat. Salariul reprezintă o perioadă în care am fost angajată la Enevo Group ca și funcționar administrativ", a spus secretarul de stat pentru Newsweek România.

Această declarație, însă, pune mai multe probleme.

Prima: se pomenește o "angajare" la Enevo Group pentru care s-a primit "salariu", dar declarațiile de avere nu pomenesc nici un salariu de la Enevo Group.

A doua: în ciuda insistențelor Newsweek România, Althamer nu a detaliat pentru ce a beneficiat de contractul de mecenat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te