Mafia italiană, protejată de mafia statului român

DE Sorin Ozon, Cătălin Prisacariu | Actualizat: 06.09.2019 - 08:11
Foto GULIVER / GETTY IMAGES

Zeci de italieni implicați în operațiuni ale ’Ndrangheta în Italia, liberi să facă afaceri cu bani publici în România.

SHARE

Mafia (fie că e vorba de celebra organizația ilegală siciliană sau de orice grupare infracțională) este, cel mai adesea, asociată cu violențe (uneori extreme), contrabandă (de la produse de larg consum până la arme) și trafic de droguri de mare risc și mai puțin cu activități economice aparent legitime.

Într-o societate foarte controlată, însă, banii negri nu pot circula liber, așadar „spălarea“ unor sume enorme, de ordinul miliardelor de euro anual, are nevoie de mecanisme pe măsură. Astfel apar zeci, sute, mii de companii care funcționează (mai mult sau mai puțin legal) pe piața liberă și care au rolul principal de a filtra banii proveniți din infracțiuni.

Una din „mafiile“ cele mai eficiente în astfel de activități este cea calabreză, ’Ndrangheta. În căutare perpetuă de piețe pe care să își instaleze „mașinile de spălat“ averile din infracțiuni, organizația italiană și-a întins tentaculele în multe țări europene dar, mai ales, în acelea în care statul este slab, corupt(ibil), prost organizat, indiferent.

Cum e România, candidatul perfect pentru o colaborare fructuoasă cu „mafia“ calabreză. România, o țară în care o firmă ștampilată în Italia cu „’Ndrangheta“ a participat la licitații publice, pe unele le-a și câștigat, la altele „doar“ a dat o mână de ajutor unor companii susținute politic.

România, statul în care într-un singur apartament se înghesuie zeci de firme deținute de asociați ai „mafiei“ fără ca vreo instituție să fie măcar suspicioasă. România, al cărei buget este drenat chiar în timp ce citiți acest articol de multe firme, conectate la grupări infracționale italiene care câștigă licitații de construcții, restaurări, amenajări și multe altele.

Șocant, dar nici după ce italienii care dețineau firme aici au fost condamnați în Italia, asociații lor nu au fost deranjați de inspectori financiari, procurori sau alți reprezentanți ai statului.  Așa că fac afaceri în continuare sub umbrela statului român, membru al UE. Și al NATO.

UPDATE 04 septembrie 2019

Avocata Andra Mogoș, deși contactată anterior publicării acestei serii de articole, a refuzat să facă orice comentariu în legătură cu faptul că are în propriul apartament câteva zeci de firme ale unor italieni care au legături cu 'Ndrangheta, conform autorităților italiene.

După publicarea acestor articole, a trimis un drept la replică fantezist în care se apără de acuzații care nu au fost făcute, însă nu vorbește despre cum i-a cunoscut pe cetățenii italieni pe care îi reprezintă, nu lămurește cum este posibil ca într-un apartament să încapă, în ciuda legii, zeci de firme, nu dă detalii despre relațiile pe care la are cu cetățeni italieni condamnați pentru operațiuni mafiote, dar ale căror firme le găzduiește în propriul apartament.

Mai jos, puteți citi compunerea Andrei Mogoș cu grafia originală:

„Av. Andra Mogos , atat in calitate de avocat, cat si ca si persoana fizica, nu face parte din niciun clan mafiot Italian, afirmatiile din articolul de presa publicat fiind pure speculatii tendentioase facute in cautarea de senzational, acolo unde senzationalul lipseste cu desavarsire.

Gazduirea sediilor sociale ale societatilor comerciale precum si reprezentarea clentilor in fata instantelor sunt elemente intrinseci calitatii de avocat, nicidecum fapte incriminante asa cum reiese din articolul de presa. Numai o persoana cu lipsa temeinica de cunostinte g juridice poate acuza un avocat de faptul ca gazduieste sedii sociale si ca isi exercita profesia in fata instantelor de judecata.

Asocierea numelui meu cu clanuri mafioate italiene este un act inconstient, si in lipsa unei legislatii penale care sa ma protejeze de astfel de articole de presa, ramane doar la latitudinea jurnalistului sa aprecieze veridicitatea propriilor scrieri, organele de urmarire penala neavand nicio competenta in domeniul trageri la raspundere penale a jurnalistilor.

In concluzie, articolul de presa publicat contine toate parerile si scenariile personale ale autorului, si urmeaza sa fie apreciat ca atare de catre cititori: o nuvela cu clanuri mafioate italiene."

UPDATE 5 septembrie 2019

Și Franco Sabatino, citat pe larg în articolele de mai jos, a trimis un drept la replică, pe care îl difuzăm ca atare (cu mențiunea că și acesta se apără de acuzații care nu au fost făcute la adresa sa).

 

 

Citește în continuare dosarul integral despre mafia italiană și legăturile sale cu România:

Firmă asociată cu 'Ndrangheta, la licitații publice în România

Condamnare de zece ani în Italia, firmă la București

Italienii se concurează și asociază pentru bani publici

Bio-mafia care producea în România, asociată cu ’Ndrangheta

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te