Licitația pentru corvete va fi anulată. Urmează o atribuire directă pe placul lui Dragnea

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.01.2019 - 23:44
Șantierul VARD (Fincantieri) de la Tulcea/FOTO: fincantieri.com

Cel mai prost scenariu în cazul licitației pentru corvetele Armatei Române este pe cale să fie pus în scenă. Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, Ministerul Apărării va anunța anularea licitației care se derulează de aproape un an. Apoi, va urma o atribuire directă a contractului.

SHARE

UPDATE: Vineri, 11 ianuarie a.c., seara, Ministerul Apărării a postat pe propriul site o „informație de presă" care confirmă articolul Newsweek România:

„Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțională», a prezentat ministrului apărării naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect.

Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțională».

Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la «Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.», solicită «anularea în tot a HG nr. 48 / 2018», act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate."

Citește și Dragnea provoacă scandal și în Franța. Parisul, îngrijorat de măsluirea licitației pentru corvete

_________________________

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Newsweek România scria că ministrul Apărării, Gabriel Leș, "s-a arătat dispus să anuleze licitația. Ce e drept, această mișcare l-ar salva pe Dragnea: contractul pentru construcția de corvete nu ar fi atribuit" concurentului cu cea mai bună ofertă financiară (1,2 miliarde de euro), Naval Grup (Franța). 

Pentru Dragnea, semne bune: anulare

Public, Leș anunța, în decembrie 2018, că procedura de selecție a ofertantului câștigător urma să fie tranșată anul acesta: "Câștigătorul licitației va fi anunțat cel mai târziu în data de 12 ianuarie 2019".

Într-adevăr, conform surselor Newsweek România din Ministerul Apărării, anunțul urmează a fi făcut sâmbătă, 12 ianuarie a.c. și constă în aceea că licitația nu se atribuie, ci se anulează. Așa cum am mai arătat, motivul oficial ar fi că bugetul pe 2019 nu prevede fonduri pentru această achiziție.

Aceleași surse au mai arătat că, după anularea licitației, invocându-se nevoia urgentă de a construi corvetele atât de necesare Armatei Române, Ministerul Apărării va decide să atribuie contractul în mod direct unei companii, fără a mai trece printr-o nouă procedură de selecție.

Șeful PSD s-a sucit

Surpriză, însă: interesul actual al șefului PSD nu mai este, ca până foarte recent, ca olandezii de la Damen să câștige potul de 1,6 miliarde de euro pentru construcția corvetelor. Motivul este unul obiectiv: olandezii sunt sub investigație chiar în propria țară pentru acuzații de mituire a unor oficiali din mai multe state pentru a le înlesni câștigarea unor contracte.

Citește și Ministrul Apărării, despre controversata achiziție a corvetelor: „Nu știu cât mai durează analiza”

Așa că Liviu Dragnea s-a reorientat și, conform surselor Newsweek România din MApN, noua favorită a șefului PSD ar fi compania italiană Fincantieri.

Legătura lui Dragnea cu italienii a fost unsă de către Flavia Teodosiu, avocata șefului PSD. Că Teodosiu îl reprezintă pe Dragnea în instanță nu mai este nici un secret, aceasta fiind prezentă inclusiv la Antena 3, în această calitate, pentru a comenta recentele extrageri de judecători care să facă parte din completele de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dar care este legătura Flaviei Teodosiu cu Fincantieri? Sursele NWR spun că aceasta este în relații foarte apropiate, mai mult decât amicale, cu Cristian Lulache (fost soț al Danielei Lulache, ex-șefă a Nuclearelectrica).

La rândul lui, Cristian Lulache nu este doar bine conectat la mediul militar (fiu al generalului Ion Lulache, fost șef al Direcției mobilizare din MApN, fost asociat cu generalii Atanasie Stănculescu și Marius Opran), dar este și reprezentantul Fincantieri în România.

Culmea, Fincantieri a oferit prețul cel mai mare la licitație, 1,34 miliarde de euro (Damen a ieșit pe locul al doilea, cu 1,255 miliarde de euro, iar Naval Grup a avut oferta cea mai bună - 1,2 miliarde de euro).

Cel mai probabil, MApN va invoca faptul că italienii dețin două șantiere navale în România, la Tulcea, respectiv la Brăila. PR-ul Fincantieri în România este asigurat de către Corina Vințan, o apropiată a Serviciului de Informații Externe.

Citește dosarul integral „Adio, arme”

F-16: furnizor portughez, mentenanță israeliană, eșec românesc

DNA pescuiește „Piranha“ de un miliard

Dragnea bagă România în jocuri politice submarine

Meleșcanu și-a tras gloanțe braziliene în picior

Fifor a dublat prețul lansatoarelor HIMARS

TNT-ul românesc, aruncat în aer de politicieni

„Pirații“ de la Damen, în apele lui Dragnea

Șeful PSD, asalt asupra flotei de corvete

Olandezii insinuează că România trage de ei

Cum am renunțat la 8 miliarde €

Baterii de coastă cu dedicație pentru Kongsberg

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te