Jaf de 31 de milioane euro la Unifarm, care a jecmănit Ministerul Sănătății: adaos comercial de 71%

DE Petru Zoltan | Actualizat: 13.10.2020 - 18:49
Adrian Ionel - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

400 milioane de euro. Atât a tocat Adrian Ionel, fostul director general al Unifarm, în perioada stării de urgență pentru achiziționarea de materiale și echipamente medicale la prețuri exorbitante. Chiar și de șase ori mai mari, susține Curtea de Conturi într-un raport către DNA.

SHARE

Afacerea de corupție a ajuns la Direcția Națională Anticorupție, acolo unde Ionel mai are un dosar de corupție. 

Unifarm riscă să intre în insolvență: în stocurile companiei de stat se află echipamente medicale de protecție în valoare de  800 milioane lei, pe care nu vrea să le mai cumpere nicio instituție publică sau privată.

Credit guvernamental fără aprobări

Compania de stat Unifarm SA, deținută de Ministerul Sănătății, a fost desemnată să se ocupe de achiziția în regim de urgență de materiale și echipamente sanitare, în contextul asigurării stocurilor necesare de produse farmaceutice pentru gestionarea epidemiei de gripă și a amenințării noului coronavirus în România.

Compania avea obligația să asigure rețelei sanitare produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus (echipamente, medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură și cu alte produse din producția internă proprie și din import).

Pentru a-și îndeplini obligațiile trasate de Guvern, Unifarm a contractat un credit de 1,15 miliarde lei de la banca de stat Eximbank, în prima parte a lunii martie a.c.

Directorul Unifarm s-a
folosit de compania de

stat cu sute de milioane
de euro, de parcă ar fi fost
un SRL de parter de bloc

Pentru acest credit garantat de stat, Adrian Ionel, în calitate de director general al Unifarm, a cerut și obținut acordul Consiliului de Administrație (CA) și al Adunării Generale a Acționarilor (AGA).

Compania Unifarm a cheltuit în primă fază nu mai puțin de 575 milioane lei din creditul obținut de la Eximbank.

Ulterior, printr-o Ordonanță de Urgență, compania Unifarm a mai primit un credit de 1,15 miliarde lei de la Trezoreria Statului.

Banii guvernamentali au fost acordați prin Ministerul Finanțelor Publice, din veniturile din privatizări. Dar Ordonanța de Urgență a fost emisă fără avizul Ministerului Justiției. Mai mult, specialiștii Curții de Conturi au constatat că, pentru creditul guvernamental, nu exista acordul CA și al AGA.

Achiziții ilegale, fără girul AGA

În perioada 15 martie – 15 mai 2020, directorul general Adrian Ionel a semnat contracte pentru achiziția unor echipamente și materiale sanitare specifice combaterii pandemiei de coronavirus în valoare 1.619.238.000 lei. Adică în jur 305 milioane euro.

Până în 15 mai, Unifarm efectuase plăți în valoare de 1.018.802.000 lei ( aproximativ 205 milioane euro), din care plăți în avans de 805.382.000 lei (aproximativ 168 milioane euro). Toate aceste achiziții s-ar fi făcut fără bază legală pentru că n-ar fi existat prevederi bugetare aprobate cu această destinație.

„CN UNIFARM SA nu și-a exercitat obligația legală privind modul de întocmire și execuție a bugetului de venituri și cheltuieli, nu a analizat și nu a propus rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli, în conformitate cu prevederile legale incidente. În plus, CN UNIFARM SA a angajat și a efectuat cheltuieli (achiziții de produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus) mai mari decât cele aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli, în sumă totală de 1.463.073 mii lei, fără aprobarea consiliului de administrație, a ministerului de resort și fără aprobarea AGA”, se menționează într-un raport al Curții de Conturi.

Directorul general din acea perioadă, Adrian Ionel, ar fi făcut achiziții ilegale după bunul plac fără să existe nici măcar aprobarea AGA.

Potrivit statutului Unifarm, orice achiziție mai mare de 10% din cifra de afaceri a companiei trebuie aprobată de AGA. Practic, achizițiile mai mari de 11,893 milioane lei aveau nevoie de girul Adunării Generale.

TRIUNGHI Adrian Ionel a fost numit de Victor Ponta la Unifarm (sus) și dat afară de Nelu Tătaru (jos)

Prețuri umflate și interpuși pe traseul de achiziție

Din raportul Curții de Conturi se poate afla și că directorul Adrian Ionel a cumpărat echipamente și materiale sanitare de la mai multe firme intermediare, deși deținea toate autorizațiile necesare pentru a cumpăra direct de la producătorii externi sau interni. Prin achizițiile făcute de la intermediari, paguba adusă companiei se ridică la suma de 175.274.000 lei. 

De exemplu, pe 19 martie 2020, Adrian Ionel a decis achiziționarea a 20 de aparate RT PCR și 300 de ventilatoare în valoare de 80,8 milioane lei. Lotul de 300 de ventilatoare era format din 200 de ventilatoare chinezești și 100 de tipul Drager Evita V300. Conform contractului de achiziție, pentru fiecare apararat RT PCR s-a plătit 77.000 USD, iar pentru ventilator 56.000 USD.

Din verificările efectuate s-a constatat că ventilatoarele chinezești puteau fi achiziționate cu prețuri cuprinse între 7.000 și 10.000 USD bucata, dar Unifarm a plătit 56.000 USD. Adică de cel puțin șase ori mai mult. În cazul celorlalte ventilatoare, Drager Evita V300, prețul de vânzare era de 26.380 USD/bucata, la care furnizorul făcea o reducere de 10.000 USD. Practic, prețul era de 16.380 USD, față de 56.000 USD plătit de Unifarm.

La un simplu calcul rezultă că compania de stat a plătit în plus 9,2 milioane USD pentru ventilatoarele chinezești și patru milioane USD pentru ventilatoarele Drager. În total 13,2 milioane USD, bani publici!

Mai mult, directorul Adrian Ionel a mai cumpărat un lot de măști neconforme pentru care a plătit aproximativ 26,5 milioane lei. O parte din cantitatea de măști a fost vândută spitalelor de la care Unifarm a încasat 5,2 milioane lei. La rândul lor, spitalele au returnat măști neconforme în valoare de 1,82 milioane lei.

Flagrant ratat la cerere de DNA?

La începutul lunii iunie, demnitarii și angajații din arcul guvernamental au fost informați că directorul Unifarm, Adrian Ionel, urmează să fie săltat de procurorii anticorupție în urma unui flagrant. 

De abia pe 23 iunie, adică după trei săptămâni, DNA a anunțat că directorul Adrian Ionel a fost pus sub acuzare pentru că ar fi cerut o mită de 760.000 euro pentru atribuirea unui contract.

Flagrantul DNA eșuase lamentabil. În replică, ministrul Nelu Tătaru l-a demis pe directorul Ionel Adrian de la șefia companiei Unifarm.

Avocatul lui Adrian Ionel, Alexandru Morărescu, a declarat pentru ziarul Libertatea că „dosarul a început cu trafic de influență, iar acum au lăsat-o moartă cu mita. Se pedalează pe neconformitatea măștilor”.

Unifarm a jecmănit MS: adaos comercial de 71%

Newsweek România a obținut în exclusivitate mai multe documente din care rezultă că pe numele lui Adrian Ionel s-a mai depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1.

De data aceasta, el este acuzat de Curtea de Conturi că a creat un prejudiciu estimat la 536.756 lei. Tot Curtea de Conturi a trimis la DNA un dosar în care acuză compania Unifarm, respectiv pe Adrian Ionel, că a vândut Ministerului Sănătății echipamente medicale cu adaos comercial de 71%, deși în mod curent practică un adaos comercial de maxim 12,9%. 

Guvernul a alocat din fondul de rezervă o sumă 16,5 milioane lei pentru ca Ministerul Sănătății să achiziționeze echipamente medicale de protecție pentru a fi distribuite gratuit Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te