Gabriel Oprea a cumpărat bolizi de lux pentru Dăncilă, Busuioc (Curtea de Conturi) și deputații șefi

DE Alexandru Pop | Actualizat: 18.01.2020 - 09:02
Gabriel Oprea/FOTO: cursdeguvernare.ro

Ministerul de Interne, în mandatul de ministru al lui Gabriel Oprea, a cumpărat mai multe mașini de lux pentru „siguranța și încrederea” demnitarilor români. Printr-un contract de comodat, ministrul Carmen Dan, le-a transferat Guvernului, Camerei Deputaților și Curții de Conturi.

SHARE

Un BMW X 5 a fost folosit de premierul Viorica Dăncilă, un BMW seria 7 de șefii Camerei Deputaților iar două Audi A6 au ajuns la Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României.

În schimb, Jandarmeria Română a vrut să înființeze un serviciu secret pentru paza și protecția demnitarilor, după ce Liviu Dragnea și premierii lui au renunțat la protecția oferită de Serviciul de Pază și Protecție.

Primul pas făcut de Jandarmerie a fost achiziționarea a patru mașini Touareg, pentru care a plătit 200.000 euro. Mai mult, Jandarmeria a cumpărat peste o sută de televizoare pentru care a plătit în jur de 1.000 de euro pe bucată. Până în acest moment, nu se știe ce s-a întâmplat cu acestea.

BMW X5 pentru Dăncilă

Newsweek România a dezvăluit, în decembrie 2018, că premierul Viorica Dăncilă, promovată și susținută de Liviu Dragnea la șefia Guvernului, era plimbată cum un bolid de lux marca BMW X5.

Achiziția mașinii s-a făcut de către Ministerul de Interne prin intermediul Departamentului de Informații și Protecție Internă, cunoscut ca serviciul secret al ministerului.

„La achiziţia acestui mijloc de transport s-au avut în vedere criterii care să permită desfăşurarea în parametri optimi a misiunilor de însoţire şi escortare nemijlocită pentru protecţia demnitarilor.

 Pentru realizarea acestor deziderate, autoturismele de acest tip trebuie să prezinte caracteristici dinamice superioare (putere şi viteză), precum şi accesorii specifice”, a transmis în aceea perioadă Ministerul de Interne la solicitarea Newsweek România.

Astfel, mașina folosită de premier și achiziționată de serviciul secret al Ministerului de Interne a fost data în folosință, cu titlu gratuit, în data de 10 mai 2017, la Secretariatul General al Guvernului.

BMW seria 7 pentru șefii Camerei Deputaților

Premierul neîncoronat al României și liderul PSD, Liviu Dragnea, a impus-o pe Carmen Dan în funcția de Ministru al Afacerilor Interne în ianuarie 2017. Dragnea ocupa atunci funcția de președinte al Camerei Deputaților. Câteva luni mai târziu, pe 4 aprilie 2017, ministrul Carmen Dan a cedat dreptul de folosință a unui BMW seria 7 către conducerea Camerei Deputaților.

Actualul ministru al Afacerilor Interne a lăsat să se înțeleagă că mașina a fost folosită de șefii PSD de la conducerea Camerei Deputaților. „Până acum, au fost miniştri care au cumpărat BMW seria 7, ultimul tip, să-l facă cadou la Camera Deputaţilor, din banii poliţiştilor”, a spus într-o conferință Marcel Vela, actualul ministru al Afacerilor Interne.

În replică, Camera Deputaților a transmis că „din 24 mai 2017 până pe 1 februarie 2018, autoturismul a fost folosit pentru activitățile de protocol ale Camerei Deputaților, respectiv vizitele oficiale ale delegațiilor străine.

De la 1 februarie 2018 până pe 1 septembrie 2018, autoturismul a fost folosit exclusiv de Cabinetul vicepreședintelui Camerei Deputaților, domnul deputat Ben-Oni Ardelean, iar de la 1 septembrie 2018 până la data de 6 ianuarie 2020, de Cabinetul vicepreședintelui instituției, domnul deputat Marilen Pirtea”.

Audi A6 pentru Busuioc

Fostul secretar general al Guvernului și actual președinte al Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a primit oficial de la Ministerul de Interne un bolid de lux Audi A6.

Surse din cadrul Guvernului au dezvăluit pentru Newsweek România că, de fapt, ar fi primit două mașini Audi A6, una dintre mașini fiind folosită exclusiv de către șoferul lui Mihai Busuioc.

Serviciu secret la Jandarmerie?

În perioada 2017-2019, Liviu Dragnea și premierii puși de el au renunțat la protecția oferită demnitarilor de către Serviciul de Pază și Protecție. Dar au preferat să apeleze la Jandarmeria Română, care era sub controlul ministrului Carmen Dan și a subsecretarului de stat Mihai Valeriu, deși Jandarmeria nu avea atribuții în acest sens.

Pentru a-și dezvolta propriul serviciu secret necesar pentru paza și protecția demnitarilor, Jandarmeria Română a cumpărat patru mașini Touareg pentru care a plătit 200.000 euro. Mașinile au fost folosite doar o singură zi.

O altă achiziție controversată datează din perioada 2018-2019, atunci când șefii Jandarmeriei Române au achiziționat peste o sută de televizoare pentru care s-au plătit între 4.300 - 4.600 lei pe bucată. Adică, în jur de 100.000 de euro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te