FOTO & VIDEO Șeful Drumurilor Craiova, scandal de hărțuire sexuală și chefuri cu asfaltatori DRDP

DE Petru Zoltan | Actualizat: 15.10.2020 - 15:22
Bogdan Bratu/FOTO: facebook.com

Bogdan Bratu, șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, este mai preocupat să construiască punți personale către angajate și afaceriști care concurează pentru banii DRDP decât să se achite de sarcinile de serviciu. Conflictele sale de interese sunt grave.

SHARE

Compania Națională de Administrarea a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcția Regională Drumuri și Poduri Craiova, organizează o licitație pentru atribuirea unui contract cadru de deszăpezire a drumurilor naționale din județele Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Olt și Gorj. Valoarea contractului se învârte în jurul sumei de 300 de milioane lei, adică în jur de 60 milioane de euro.

Printre cei care participă la licitație se află și George Cușă, cel care controlează firmele Anastamar Construct și Gecor Prod Construct 94 SRL. În acte, cele două firme sunt patronate de părinții lui Ioana și Gheorghe Cusă.

Bratu, la chef în club cu Cușă

Newsweek România a obținut mai multe înregistrări video în care se poate observa că directorul Bogdan Bratu chefuiește alături de George Cușă, care este și nașul de cununie al lui Gabi Bădălău, fiul lui Niculae Bădălău, lider al PSD Giurgiu până foarte de curând, când și-a preluat mandatul de șef la Curtea de Conturi.

Potrivit presei din Giurgiu, George Cușă este și nepot al fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție în două dosare penale la câte 7 ani de detenție.

Una din firmele familiei Cușă, Gecor Prod Construct 94 (fostă Gecor SRL până în 2016) figurează în Sistemul Electronic de Achiziții Publice cu peste 90 de contracte cu statul pentru asfaltări și deszăpeziri. Valoarea cumulată a contractelor câștigate depășește 128 milioane euro. Majoritatea contractelor au fost câștigate la Direcția Regională de Drumuri și Poduri București, inclusiv între anii 2013 și 2016, când această instituție a fost condusă de Marian Mina, actualul președinte al Consiliului Județean Giurgiu și finul lui Niculae Bădălău.

Bratu: "Cunosc foarte multă lume"

Contactat de Newsweek România, directorul Bogdan Bratu a spus că nu este prieten cu afaceristul George Cușă. „El este colaboratorul DRDP Craiova. Nu urmeză să îi dau eu vreun contract de deszăpezire. Contractele se atribuie în urma unei licitații publice care este monitorizată de Autoritatea Națională a Achizițiilor Publice. Nu se știe cine va câștiga aceste contracte. E o comisie, cu președinte de comisie. Urmează să fie finalizată într-o săptămână, două. Foarte bine că aveți imagini cu mine și cu domnul Cușă. Dacă sunt filmat într-un loc public cu cineva, putem fi filmați cu oricine. E o relație de colaborare de foarte mult timp, cunosc foarte multă lume. Și cu finul domnului Florea Dacălu (directorul Direcției Exploatare Infrastructură din DRDP Craiova - n.r.) am fost filmat și fotografiat în mai multe locuri. La această deszăpezire participă și finul domnului Dascălu”, s-a justificat Bogdan Bratu.

În replică, directorul general Mariana Ioniță a spus că nu este de acord cu ceea ce a făcut subalternul ei. „În momentul în care accepți să lucrezi la o companie care gestionează activități strategice, există un anumit cod de conduită. E ca la armată. Orice acțiune care periclitează imaginea companiei nu este bine venită. Eu nu cunosc cine este firma Gecor. Fiecare răspunde pentru activitățile proprii”, a declarat Mariana Ioniță pentru Newsweek România.

Calamitate: de la 3 la 12,5 milioane lei

Premierul Victor Orban a fost informat despre prăpădul de la Direcția Regională de Drumuri Craiova printr-o sesizare chiar a unui angajat al DRDP. De exemplu, lucrările de pe Valea Oltului, în zona localității Câineni din județul Vâlcea, au fost atribuite în regim de urgență, în urma producerii unor calamități, firmei Alpha Construct. În sesizare se menționează că lucrările urma să fie executate pe o lungime de 25 metri liniari, conform unui raport de calamitate. Ulterior, acest raport a fost modificat și lucrarea în regim de urgență urma să fie excutată pe o lungim de 180 de metri liniari, cu 180 de coloane. Astfel, valoarea lucrărilor a crescut de la aproximativ trei milioane lei la peste 12,5 milioane lei.

Firma Alpha Construct este controlată de Constantin Isvoranu, un controversat om de afaceri din Drobeta Turnu Severin, apropiat de fostul baronul pedelist Ionel Manțog, dar și de pesedistul Adrian Duicu. Conform Cațavencii, firma lui Isvoranu a câștigat mai multe licitații pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor din Mehedinți. Din aceste contracte s-au încasat, spune săptămânalul Cațavencii, 47 milioane de lei.

La solicitarea Newsweek România, directorul Bogdan Bratu a spus că în zona Câineni s-a rupt drumul. „S-au luat măsuri urgent după ce s-a constituit comisia de situații de urgență la nivelul județului Vâlcea. A fost o selecție de câteva firme, dar lucrarea este finalizată. Lucrarea s-a făcut în urma unei expertize tehnice, acolo este un proiect. Expertul tehnic a decis să se mărească de la 25 metri la 180 metri liniari”, a declarat Bogdan Bratu.

Merțane albe de lux de la prieteni

Directorul Bogdan Bratu e pasionat de mașinile de lux. Dar în declarația lui de avere se regăsesc un Audi, un BMW nu din cele mai noi și chiar un VW Polo, care e o mașină ieftină. Bratu, însă, se afișează în oraș și la muncă cu alte două autoturisme, Mercedes-uri din gama de lux, care nu sunt menționate în declarațiile sale de avere. Unul are numere de înmatriculare de Giurgiu, celălalt - de București. Întrebat de ce acele mașini nu sunt menționate în declarația de avere, directorul Bogdan Bratu a spus că cea cu numere de Giurgiu îi aparține fostei sale soții iar cea cu numere de București îi aparține unui prieten de-al său, dealer auto în București. „Eu am o singură mașină. Mașina cu numere de Giurgiu este a fostei mele soții. Cealaltă este mașina unui prieten. Nu vă pot spune cine este. Nu văd ce legătură are DRDP cu prietenul meu”, a spus Bratu.

Șeful DRDP și-a chemat subordonata într-o cameră de hotel

Scandalurile în care șeful DRDP Craiova este implicat nu au legătură numai cu drumurile și cu autoturismele care circulă pe drumuri. Unele sunt mai lumești. Cum este și cel care o privește pe M.A.S., angajată a DRDP Craiova.

M.A.S. a fost angajată la Secția de Drumuri Târgu Jiu, o subunitate a Direcției Regionale de Drumuri Craiova, în 2018. De angajarea acesteia s-a ocupat personal Ion Tudor, care pe atunci era șeful Secției de Drumuri Târgu Jiu. Între cei doi începuse o idilă cu năbădăi. Între timp, femeia a fost promovată pe funcția de economist în cadrul departamentului Resurse Umana – Salarizare. Dar iubitul femeii nu a fost mulțumit de salariul acesteia și a început să se certe cu Bogdan Bratu.

La o chermeză organizată de șefii de la Drumuri Craiova, a povestit femeia pentru Newsweek România, a avut o discuție telefonică cu Bratu, continuată pe Whatsapp. Din mesajele rămase reiese că femeia i-a comunicat lui Bratu numărul camerei sale, apoi acesta s-a autoinvitat la ea în cameră. Femeia l-a refuzat, apoi Bratu a invitat-o la el în cameră. Se întâmpla la ora 2.38 noaptea. Patru ore mai târziu, Bratu i-a dat un alt mesaj, prin care o chema la el în cameră.

Bratu: "Avea o fustă scurtă. Dacă era o doamnă, venea așa îmbrăcată?"

După ce a fost refuzat, a început teroarea la birou. Femeia a cerut o mărire de salariu în contextual pandemiei de coronavirus, dar a fost refuzată, deși celorlalți colegi li s-au mărit salariile. În plângerea depusă la CNAIR, femeia spune că, pe lângă că a fost hărțuită, a fost amenințată că își va pierde locul de muncă. „Chiar dacă mă sună Orban, nu ți-l voi mări. Ai înțeles? Și poate te dau și afară, dacă vreau”, i-ar fi spus Bratu. Într-o convorbire telefonică, înregistrare ajunsă în posesia Newsweek România, Bratu o înjură birjărește și o etichetează pe subalterna sa „prostituată” și „zdreanță”.

În schimb, Bratu neagă acuzațiile de hărțuire aduse de femeie și aruncă toată vina asupra ei pentru că purta la petrecere o fustă scurtă. „Nu am chemat-o eu la mine în camera. Acolo a fost o petrecere, doamna era singură între 20 de bărbați. Avea o fustă scurtă. Dacă era o doamnă, venea așa îmbrăcată? S-a luat la ceartă cu concubinul ei și i s-a luat o cameră doamnei. A fost un control al Corpului de Control și nu s-a adeverit nimic. Este un raport al Comisiei de etică și un dosar la IPJ Târgu Jiu. De unde reiese hărțuirea din acest mesaj? Poliția va face lumină în acest caz”, spune Bratu.

Șefa CNAIR: Nu mi se pare normal, a existat o acțiune de control”

Întrebată dacă există cazuri de hărțuire sexuală în cadrul CNAIR, directorul Mariana Ioniță a spus inițial că nu a auzit de așa ceva. Apoi, dintr-o data și adus aminte de două, trei cazuri. „Sincer, eu lucrez pe proiectele mari, pe eficientizarea companiei. A fost o sesizare care a făcut obiectul unui control la Craiova. Nu a fost de hărțuire sexuală, a fost o dispută cu colegii. Chiar dacă sunt director general, eu am niște priorități. Să dau drumul la coridoarele paneuropene și să ne pregătim portofoliul de investiții. Să declanșăm motorul economiei și eficientizarea companiei”, a spus Mariana Ioniță.

Apoi și-a adus aminte că subalterna ei de la Târgu Jiu a venit la sediul CNAIR și i-a arătat mesajele și consideră că nu e normal ceea ce s-a întâmplat. „Evident că nu e normal. Este îngrozitor că în cadrul CNAIR există persoane care au timp de așa ceva. Nu mi se pare normal, a existat o acțiune de control și există un raport de control. Nu eu am coordonat acest control”, a adăugat Ioniță pentru Newsweek România.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te