EXCLUSIV Profit de sute de milioane din imaginea lui Arsenie Boca. Escrocherie în numele unui sfânt

DE Stelian Negrea | Actualizat: 22.03.2023 - 13:53
Târgul de la Mânăstirea Prislop unde se vând multe iocoane cu Arsenia Boca: Foto: Newsweek România
Târgul de la Mânăstirea Prislop unde se vând multe iocoane cu ARsenia Boca: Foto: Newsweek România

Doi soți din Oradea au înregistrat cu de la sine putere marca Arsenie Boca, dar nu pentru fapte de binefacere, ci pentru deconturi ilegale sute de milioane de lei. Schema prin care scăpau astfel de TVA e anchetată de inspectorii Fiscului și de procurori.

SHARE

Comerțul cu imaginea unuia dintre cei mai recunoscuți sfinți ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Arsenie Boca, a ajuns obiect de șarlatanie a doi soți din Oradea.

Diana Talpoș, și soțul acesteia ,Alexandru, au pus la cale o suveică prin care pe baza înregistrării a mărcii Arsenie Boca și a altora care derivă de aici au raportat tranzacții economice fictive de sute de milioane de lei doar pentru a cere statului rambursări ilegale de TVA de sute de milioane de lei.

Comerț în numele sfinților

Conform ultimului recensământ din 2021, 89% dintre români au declarat că sunt ortodocși.

Sfinții canonizați de BOR sunt extrem de respectați de enoriași care sunt dispuși să cheltuie sume consistente de bani pe diverse obiecte sau servicii care le poartă numele.

Arsenie Boca a fost un călugăr de la Mănăstirea ortodoxă Prislop, foarte  iubit de oameni, care merg regulat în pelerinaj la mormântul său.

Părintele Boca urmează să fie canonizat de BOR,  adică să fie declarat sfânt.

Pe internet, o icoană cu imaginea părintelui pornește de la 40 de lei și ajunge până la 200 lei în funcție de dimensiune, calitatea lucrării și a materialului din care e confecționat obiectul de cult.

Diana Talpoș, 33 ani, și soțul acesteia, Talpoș (fost Andor) Alexandru (Sandor), 43 de ani, condamnați, în toamna anului trecut, la 4 și respectiv cinci ani de închisoare pentru rele tratamente aplicate minorilor, au simțit oportunitatea afacerii.

Andor Sandor a mai fost arestat în urmă cu doi ani și pentru evaziune fiscală. De altfel, pe rolul instanțelor de judecată sunt zeci de procese în care sunt implicați cei doi soți sau pe numele unor societăți pe care aceștia le dețin sau le-au deținut.

Mărci precum “Părintele Arsenie Boca” sau „Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Arsenie” au fost înregistrate de un SRL obscur cu un nume bizar și cu un capital social de 200 de lei: Liciuchiciu Web Design SRL cu sediul în Oradea. Firma e într-o vilă nouă cu etaj și garaj la stradă.

Unicul asociat este Talpoș Diana-Adela.

SRL-ul a raportat pentru 2021 cifre de afaceri amețitoare, demne de o multinațională: 588 milioane lei și un profit net de 495 milioane lei.

Compania a declarat ca mai are de  încasat sume restante de 946 milioane lei și datorii de plaătit în valoare de 643 milioane lei.

Citește și: Un român de 44 de ani moare la Londra, după ce a fost înjunghiat în inimă, lângă o stație de metrou

Liciuchiciu Web Design SRL a fost dată în judecată de Episcopia Devei și Hunedoarei pe arealul căreia se află Mănăstirea Prislop. Motivul: înregistrarea abuzivă și ilegală a mărcii Arsenie Boca.

Inspectorii Fiscului au însă dovezi că mărcile sunt înregistrate și de către un SRL înregistrat în Marea Britanie: Additional Worldwide Care Services Ltd al cărui asociat și director este, conform datelor de la Registrul Comerțului din Marea Britanie, chiar Andor Sandor.

Schema fraudei, de la distanță

Pe fir au intrat, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) care susțin, într-un raport consultat de Newsweek România că toată schema pusă la cale de soții Talpoș este o fraudă uriașă pentru deducerea TVA:

“Liciuchiciu Web Design SRL are comportamentul unui intermediar într-un lanț de tranzacții, un simplu “pion”, care a emis facturi în cuprinsul cărora au fost consemnate operațiuni fără conținut economic, cu scopul creării condițiilor de deducere ilegală a TVA, pentru beneficiari”.

Cu mărcile sfinte în portofoliu, Liciuchiciu Web Design SRL le închiriază către alte SRL-uri controlate de Diana Talpoș și soțul acesteia.

Pe circuit în aval este interpus și  Additional WorldWide Care Services Ltd de la care Licichiciu Web Desing SRL face achiziții intracomunitare fictive.

“În urma verificărilor întreprinse în perioada 27.05.2020-30.06.2021, de către inspectorii DGAF, s-au constatat suspiciuni rezonabile conform cărora societatea Liciuchiciu Web Design SRL, reprezentată de către Talpoș Diana Adela, a urmărit să creeze aparența desfășurării unor operațiuni economice, prin circuite comerciale simulate, creând articifial TVA deductibilă, în favoarea societății Real Broker Francize SRL ori în beneficiul altor societăți aflate pe lanțul de tranzacționare.

Liciuchiciu Web Design SRL a fost beneficiara unor achiziții intracomunitare, lipsite de conținut economic de la societatea Additional Worldwide Care Services Ltd, astfel fiind create circuite comerciale similate, având ca effect emiterea de facturi generatoare de deduceri fiscale ilegale, în beneficiul persoanelor juridice din aval, respective societatea Real Broker Francize SRL ori a societăților Trucktronic SRL, Co&Co Europenetwork SRL, Via Speed Network SRL, Ambient Expres SRL, Antrepriza Construcții Edilitare SRL, Meva Concept SRL, Open Minds Consulting SRL, Wang Store SRL, Sofmar Corporate SRL, Panteamconcept SRL, Tehrmal Pipes Solutions SRL, Fort Metal Com SRL aflate pe lanțul de tranzacționare. 

În urma verificărilor întreprinse de inspectori, a rezultate că societățile beneficiare au operaționalizat mecanisme de diminuare a obligațiilor fiscale sau de amânare a plății acestora către bugetul de stat, prin înregistrarea, în evidența contabilă, a unor operațiuni privind achiziția de servicii fără conținut economic real, generate de reprezentanții societăților Additional Worldwide Care Services Ltd, Liciuchiciu Web Design și Realbrokers Francize SRL”.

Afacerea a ajuns și pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Schema fraudei în detaliu

SRL-ul cu nume bizar închiriază mărcile comerciale având ca rădăcină numele sfântului Arsenie Boca către un alt SRL, Real Brokers Francize, deținut de apropiați ai soților Talpoș cu care aceștia s-au aflat în relații de afaceri.

“În cursul anilor 2019 și 2020, Real Brokers Francize SRL, a înregistrat în evidența contabilă în contul 205 „Concesiuni, brevete, licențe, mărci comerciale și active similare”, achiziții de imobilizări necorporale în sumă de 204.474.789,91 lei, respectiv 462.184.873,96 lei, conform facturilor emise de societatea Licichiciu Web Design SRL. 

Obiectul achizițiilor, conform contractelor încheiate cu această societate îl reprezintă achiziția și folosirea drepturilor asupra mărcilor înregistrate “Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Arsenie Boca”, “Pr Arsenie Boca”, și “Arsenie” (pentru anul 2019) și “Arsenie” și “Boca Părintele” (pentru anul 2020). 

Conform prevederilor contractuale de achiziție de imobilizări necorporale încheiate cu societatea Liciuchiciu Web Design SRL, în calitate de licențiator, aceasta acorda dreptul de folosință către licențiat, asupra mărcilor respective, pentru o perioadă de 60 de luni. 

În baza acestor achiziții, Real Brokers Francize SRL și-a exercitat dreptul de deducere a TVA în sumă de 126.665.334 lei și a înregistrat în contul 6811 Cheltuieli de exploatare cu amortizarea imobilizărilor necorporale cheltuieli cu amortizarea în sumă de 22.719.421 lei pentru anul 2019 și în sumă de 644.065.242 lei pentru anul 2020. ”

După ce inspectorii ANAF au început să aprofundeze această afacere, reprezentanții unor firme implicate au recunoscut că au plătit de fapt o factură către firmele controlate de soții Talpoș pentru a li se facilita deducerea TVA și nicidecum pentru achiziția mărcii Arsenie Boca:

“Reprezentantul Wang Store SRL a declarat faptul că la încheierea contractului, s-a admis ca suma de 17.679 lei să reprezinte un commission pentru facilitatea deducerii TVA aferentă facturii emisă de Real Brokers Francize SRL și s-a convenit achitarea ca și factură de penalități.

Ca urmare a verificărilor efectuate la societatea Fort Metal Com SRL împuternicitul acesteia a recunoscut verbal, în fața echipei de control, faptul că suma de 20.111 lei plătită Real Brokers Francize SRL, reprezintă un comision pentru intermedierea obținerii finanțării, ulterior primind documentele de la Real Brokers Francize SRL, care nu l-au interesat în nici un fel. “

Afaceriștii își bagă firmele în insolvență

Conform buletinului procedurilor de insolvență din 10.03.2023, Liciuchiciu Web Design SRL este în procedură de insolvență din mai 2020, procedură deschisă chiar la inițiativa acestei societăți.

Primul în capul listei masei credale a fost trecut statul prin ANAF cu 175 milioane de lei.

Citește și: Arestarea lui Donald Trump, „un război total”. 36.000 de polițiști din New York în alertă

Alți creditori ai SRL ului sunt Andor Sandor (adică Talpoș Alexandru) cu 308,86 milioane lei și Additional Worldwide Care Services Ltd cu exact aceeași sumă de 308,86 milioane lei.

Unicul asociat al Liciuchiciu Web Design SLR, Talpoș Diana, are de recuperat de la propria societate 26.773 lei.

Practic un SRL cu capital social de 200 de lei ar avea datorii de 792 milioane de lei. Un raport de 1 la 3,96 milioane între capitalul social și datorii.

Conform datelor de la Registrul Comerțului din Marea Britanie, Additional Worldwide Care Services Ltd este radiată încă de acum aproape un an, mai precis din data de 19 aprilie.2022.

Acesta era condus și deținut în proporție de peste 75% de cetățeanul maghiar Sandor Andor (actualmente Talpoș Alexandru).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te