EXCLUSIV Măștile pentru persoane vulnerabile nu au fost livrate. MS a demarat procedura de reziliere

DE Petru Zoltan | Actualizat: 21.08.2020 - 10:10
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății/FOTO: Inquam Photos/Virgil Simonescu

Afaceristul canadian Michael Topolinski, patronul firmei Naguma Medical Supply, nu a livrat cele 115 milioane de măști medicale contractate de Ministerul Sănătății pentru suma de 73,6 milioane lei. Nici măcar nu a depus garanția de bună execuție cerută de minister.

SHARE

Asta, deși termenii contractuali au fost depășiți. În replică, Ministerul Sănătății a început demersurile pentru a rezilia contractul. Procedura de reziliere se va finaliza în 15 zile, dacă Topolinski nu va depune garanția și nu va livra măștile.

Măștile medicale, bomba de la Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății, condus de Nelu Tătaru, stă pe un butoi de pulbere după ce contractul privind achiziționarea celor 115 milioane de măști medicale care urma să fie distribuite persoanelor vulnerabile a intrat în impas. Surse din cadrul ministerului susțin, sub protecția anonimatului, că Ministerul Sănătății era obligat să rezilieze contractul pentru că firma căreia i s-a atribuit contractul, Naguma Medical Supply, nu a depus garanția de bună execuție.

„Contractul trebuia reziliat de facto pentru că nu s-a depus în termen garanția de bună execuție. Dar în contract a fost pusă o prevedere ilegală care spune că, dacă firma nu îndeplinește una dintre clauzele contractuale, beneficiază de un termen de grație de 15 zile pentru a rezvolva problema. Juriștii au interpretat eronat acestă prevedere în favoarea firmei Naguma. Pentru prelungirea termenului privind depunerea garanției de bună execuție trebuia semnat un act adițional la contract, ceea ce nu s-a întâmplat”, susțin sursele consultate de Newsweek România.

Practic, conform acestor surse, firma lui Topolinski beneficiază de un răgaz de încă 15 zile pentru a depunde garanția și a începe livrarea măștilor. Afaceristul canadian Michael Topolinki nu a vrut să răspundă întrebărilor transmise de Newsweek România.

Tătaru confirmă cu masca pe față

Newsweek România a cerut ministrului Nelu Tătaru un punct de vedere explicit legat de această controversată afacere. Acesta nu a vrut să răspundă direct, invocând că este într-o ședință la Ministerul Afacerilor Interne. Ulterior, întrebările i-au fost trimise la minister. Ministrul Tătaru nu a vrut să comunice data exactă la care a început procedura de reziliere a contractului și nici dacă angajații ministerului pe care îl conduce au favorizat firma Naguma Medical Supply prin introducerea clauzei care prevede un termen de grație de 15 zile în cazul în care compania nu depune garanția de bună execuție.

Ministrul Nelu Tătaru, însă, a transmis prin Biroul de Presă că „Ministerul Sănătății a somat societatea comercială (Naguma Medical Supply – n.r.) care a fost declarată câștigătoare a licitației pentru achiziția celor 115 milioane de măști pentru persoanele defavorizate să respecte clauzele contractuale prevăzute în contractul subsecvent care a fost încheiat între cele două organizații. Dacă prevederile contractuale nu se vor respecta, Ministerul Sănătății va acționa în consecință, respectând legislația în vigoare și clauzele contractuale”.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te