EXCLUSIV Legături între Brai-Cata, contractată peste noapte de PS1, și o firmă care ia bani de la S1

DE Petru Zoltan | Actualizat: 27.07.2021 - 19:14
Legături între Brai-Cata, contractată peste noapte de PS1, și o firmă care ia bani de la S1/FOTO: Facebook/Clotilde Armand

Aducerea din scurt a unei companii de salubritate să strângă o parte din gunoaiele din Sectorul 1 după instaurarea stării de alertă cauzată de războiul dintre Primărie și Romprest a stârnit suspiciuni și controverse. Cum a ajuns PS1 la această companie?

SHARE

Clotilde Armand i-a cerut colegului ei de partid, prefectul Alin Stoica, să declare stare de alertă în sector pentru a putea contracta în regim de urgență o nouă firmă pentru a colecta gunoiul. Ceea ce s-a și întâmplat pe 23 iulie 2021.

Comitetul local pentru situații de urgență a estimat, tot în acea zim că pe raza Sectorului 1 ar fi în jur de 2.700 de tone de gunoi neridicat. În acest context, la cererea primarului Clotilde Armand, Administrația Domeniului Public Sector 1 a semnat un contract în regim de urgență cu firma Brai – Cata SRL pentru a colecta 100 de tone de gunoi de pe spațiile verzi și din coșurile de gunoi stradale.

Citește și: Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia: „Ciorba a devenit un fel de caviar”

Valoarea contractului a fost de 62.900 lei, adică 629 de lei pentru fiecare tonă de gunoi colectată, transportată, sortată și depozitată.

Primăria Sectorului 1 a anunțat că, pentru aceleași servicii oferite de Romprest, plătea 883 lei pe tonă.

Oamenii organizației mafiote Cosa Nostra

Firma Brai – Cata a fost înființată în anul 2000 de sicilienii Raffaele Esposito, Ernesto Nudo și Rosario Raneri. Ultimul a fost luat în vizor de procurorii antimafia din Italia pentru că era asociat în mai multe firme românești cu exponenții organizației mafiote Cosa Nostra, din Italia. De exemplu, în firma Euro Agri SRL, era asociat cu Paul Brener, Antonio Fontana și Giacinto Scianna, ultimul fiind considerat managerul afacerilor lui Bernardo Provenzano, numărul doi din familia mafiotă Corleonesi.

Citește și: Turcan către Tudose: „Baronii PSD cu patru clase și doctorate furate vor avea muzeul lor: Jilava”

Totodată, Scianna era și omul de legătură dintre Provenzano și Giuseppe Madonia, zis „Piddu”, considerat unul dintre cei mai puternici și sângeroși șefi mafioți ai organizației criminale Cosa Nostra. Antonio Fontana era un fost lider al Partidului Comunist din Sicilia și paravanul lui Provenzano. Româno-italianul Paul Brener, cu conexiuni în Direcția de Informații Externe a Securității, actualul Serviciul de Informații Externe, era asociat cu mai mulți mafioți italieni.

Amenințări cu procese 

În ianuarie 2002, procurorii antimafia din Italia au declanșat o operațiune de amploare în mai multe regiuni din Italia, dar și în România, pentru a confisca averea extinsă a lui Giuseppe Madonia, condamnat pe viață în anul 1997 pentru instigare la „masacrul Capaci”, asasinat în urma căruia au fost uciși judecătorul Giovanni Falcone, soția sa și trei agenți care îl protejau pe judecător, anunța presa din Italia.

Giuseppe Madonia controla din anul 1982 regiunea siciliană Caltanissetta în numele organizației Cosa Nostra și era reprezentat regional adjunct în „Dom”, organismul de conducere care reunește capii Cosa Nostra de pe un anumit teritoriu.

Managerul general al Brai-Cata, Bogdan Constantinescu, susține într-un comunicat de presă că „cei care își asumă afirmații în care leagă numele companiei BRAI CATA SRL de așa-numita mafie italiană riscă procese de calomnie. Firma BRAI CATA SRL are acționariat 100% românesc. Începând cu 2017 societatea are un unic acționar, cetățean român, iar firma nu a avut probleme legale și nici nu s-a aflat sau se află în stare de insolvență”.

Piedone, director la Brai-Cata

Controlul asupra firmei Brai-Cata, prin care mafia italiană făcea afaceri cu deșeuri în România, a fost preluat în martie 2008, prin intermediul firmei URBAN SA, de magnatul Teodor Gabriel Florescu, conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

Tot atunci, acesta a numit-o pe soția sa, Clara Florescu, în funcția de administrator al Brai-Cata.

În anul 2015, Florescu a fost săltat de procurorii DIICOT. El a fost acuzat că, împreună cu alte 30 de persoane, a creat un mecanism financiar prin care au prejudiciat bugetul statului cu 23 de milioane euro. Un an mai târziu, s-a mai pricopsit cu un dosar tot pentru pentru evaziune fiscală.

În 2017, Florescu i-a cedat firma Brai – Cata lui Constantin Petrescu, partenerul de afaceri al Clarei Forescu, soția sa, în firma KTP Prescom.

Ce a făcut noul patron? L-a angajat ca director pe Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4 pe funcția de director al companiei Brai – Cata. Informațiile apar în declarația de avere a lui Piedone făcută publică în noiembrie 2020, în calitate de primar al Sectorului 5, în care menționează că pentru funcția de director a fost renumerat cu suma de 99.430 lei.

Brai-Cata a eșuat în Timiș

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri din Timiș a reziliat contractul cu compania Brai-Cata pentru că aceasta nu a putut să respecte clauzele contractuale. La nivelul județului trebuia să colecteze gunoiul din 60 de localități, dar nu a avut utilaje și nici oameni.

Fostul președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a declarat pentru Newsweek România că firma Brai-Cata nu a fost în stare să respecte contractul câștigat în urma licitației.

Nu au reușit și nu au fost în stare să facă față încă de la început. La licitație au făcut dovada că au flotă și oameni, altfel nu erau eligibili. Dar, când au intrat în activitate, nu au fost capabili să își desfășoare activitatea. Ei aveau trei contracte pentru că zona Timiș este împărțită în cinci zone. Unul a fost reziliat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri, două s-au reziliat la solicitarea companiei. Contractul a fost reziliat anul trecut. Și tot anul trecut au renunțat și ei la alte două contracte.”, a declarat Călin Dobra.

După rezilierea contractelor, primarii au nevoiți să înființeze servicii proprii pentru gestionarea deșeurilor.

Reziliere amiabilă la Caraș

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deșeuri Caraș – Severin, adică asocierea dintre Consiliul Județean Caraș și cele 77 de unități administrativ teritoriale ale sale, a reziliat la rândul ei contractele cu firmele Senesi Spa și Brai-Cata pentru colectarea selectivă a deșeurilor din județ.

„De ce s-a ajuns la rezilierea contractelor cu firmele respective? Contractele au fost semnate acum patru ani! Ar fi trebuit să înceapă demult activitatea, dar cum deponeul de la Lupac nu a fost deschis decât acum, nu au putut opera nici ele. La una dintre firme sunt ceva probleme cu acționariatul, din ce am înțeles, iar alta este în procedura falimentului. ADI a fost informată de ambele că sunt de acord cu rezilierea contractelor pe cale amiabilă, ne grăbim cu procedura de atribuire a serviciilor altor operatori”, a explicat Daniel Borduz, directorul ADI Intercom Deșeuri Caraș-Severin, citat de expressdebanat.ro.

Un milion de lei pentru Rom Waste

Clara Florescu este asociată cu fiica ei, Theodora Iulia Florescu, în firma KTP Delux Consulting.

La rândul ei, Theodora Iulia Florescu deținea 15% din firma Rom Waste Solutions SRL, la care mai erau asociați Andrei Valentin Videanu, Vasile Teodor Creștin și Vlad Ionuț Ioancea. Acum acționarii companiei sunt Rom Waste Solutions Netherlands B.V., din Olanda, și fondul Axxess Capital Partners SA.

Firma Rom Waste este una dintre societățile care sortează deșeurile din Sectorul 1 pentru compania Romprest SA. Primarul Clotilde Armand a decis să semneze un contract de subrogație cu această firmă, pe motiv că Romprest nu îi achita facturile la timp.

Direcția Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 în data de 29.06.2021, până la acea dată administrația locală a Sectorului 1 a făcut o singură plată către Rom Waste Solutions S.A în valoare de 1.006.392,08 de lei. Este vorba de plata unor servicii care nu erau plătite sortatorilor de către Compania Romprest Service S.A., iar Primăria Sectorului 1, prin contractul de subrogație, le achită direct sortatorilor”, a transmis Primăria Sectorului 1 la solicitarea Newsweek România.

Poate fi doar o coincidență că, acum, PS1 a dat contractul unei firme deținute de asociatul soției lui Teodor Florescu, în timp ce are contract cu o firmă în care a jucat un rol fiica aceluiași Teodor Florescu. Sau poate să nu fie o coincidență.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.