EXCLUSIV Filiera PSD din Ministerul Sănătății: fina lui Felix Stroe, PSD Constanța, lua 6.000€ lunar

DE Petru Zoltan | Actualizat: 18.11.2020 - 12:44
Georgeta Bumbac/FOTO: podul.ro

Georgeta Bumbac, protejata pesedistului Felix Stroe, este considerată cel mai puternic om din Ministerul Sănătății. Premierul Ludovic Orban a schimbat-o din funcția de secretar general, dar aceasta a rămas pe funcția de director economic.

SHARE

În timp ce era secretar general al MS, Georgeta Bumbac era membru în trei Consilii de Administrație, de unde a încasat peste 50.000 euro numai anul trecut.

Ministrul Nelu Tătaru a propus premierului Ludovic Orban să o numească pe funcția de secretar general al MS pe Nicoleta Rusu, subalterna Georgetei Bumbac timp de aproape opt ani. Pentru ca tabloul să fie complet, la conducerea Corpului de Control al MS a fost adus Constantin Dina, tot pe filiera PSD Constanța, organizație condusă de Felix Stroe.

Bumbac: 6.000 euro lunar

De ce este considerată Georgeta Bumbac cel mai puternic om din Ministerul Sănătății? În urmă cu nouă ani a câștigat prin concurs postul de director al Direcției Generale Economic, direcție care gestionează bugetul anual al Ministerului Sănătății. Adică în jur 11,5 miliarde lei anual.

În octombrie 2017, „nașul” Felix Stroe a fost numit în funcția de ministru al Transporturilor de premierul Mihai Tudose, care la rândul său a fost promovat în funcția de premier de Liviu Dragnea, liderul PSD de atunci. În acea perioadă, Liviu Dragnea se considera premierul din umbră al României. La scurt timp după numirea lui Felix Stroe în funcția de ministru al Transporturilor, acesta și-a promovat „fina” în Consiliile de Administrație a trei companii strategice: Administrația Căilor Navigabile, Compania Națională Aeroporturi și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Felix Stroe i-a botezat copilul Georgetei Bumbac.

Doi ani mai târziu, pe 17 septembrie 2019, ministrul Sănătății Sorina Pintea a propus-o spre numire în funcția de secretar general al MS. Decizia de numire a fost asumată imediat de premierul de atunci, Viorica Dăncilă.

Conform declarației de avere depuse în mai 2020, Georgeta Bumbac a încasat 81.620 lei de la CNAIR, 83.852 lei de la Aeroporturi București, plus 45.624 lei de la Căi Navigabile. Pe lângă acești bani, de la Ministerul Sănătății a mai primit un salariu anual de 132.629 lei. Practic, în fiecare lună primea un salariu cumulat de 28.643 lei. Adică în jur de 6.000 euro lunar. Contactată telefonic, Georgeta Bumbac nu a vrut să răspundă întrebărilor Newsweek România.

Subalterna lui Bumbac, numită secretar general

Premierul Ludovic Orban a decis să o schimbe din funcție pe Georgeta Bumbac în data de 26 martie 2020. În locul ei a fost numită Nicoleta Rusu, la propunerea ministrului Nelu Tătaru. Fostă subalternă a Georgetei Bumbac, Nicoleta Rusu a fost promovată tot de ministrul Sorina Pintea. Potrivit unor surse din MS, Sorina Pintea și Georgeta Bumbac i-a recomandat să dea concurs pentru ocuparea funcției de șef birou avizare interministerială.

După numirea în funcția de secretar general a Nicoletei Rusu a început haosul în Ministerul Sănătății. De exemplu, aceasta nu a vrut să rezilieze contractul de achiziție a celor 103 milioane de măști pentru persoanele vulnerabile, atribuit companiei Naguma Supply, deși a fost informată în scris cu privire la neregulile constatate în desfășurarea contractului.

Constantin Dina, promovat pe filiera PSD Constanța

Constantin Dina a a ajuns la șefia Corpului de Control al Ministerului Sănătății tot pe filiera PSD Constanța. Dar acum se află în grațiile ministrului Nelu Tătaru. El a fost susținut de PSD Constanța pentru ocuparea funcției de director al Direcției de Sănătate Publică Constanța. De acolo, a fost detașat la șefia Corpului de Control de ministrul Nicolae Bănicioiu, de la PSD. Ulterior, ministrul Florian Bodog i-a încetat detașarea. A fost recuperat de ministrul Sorina Pintea, cea care l-a transferat direct pe funcția de director al Corpului de Control. Practic, Constantin Dină a ajuns pe funcția de director fără a susține vreun concurs pentru ocuparea funcției. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te