Cum să pui deoparte 3 milioane de lei din nimic: afacerea senatorului PSD Oprea, ex-asociat cu Ghiță

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.08.2020 - 22:36
Ștefan-Radu Oprea/FOTO: facebook.com

De ani de zile, Ștefan-Radu Oprea, senator PSD, rostogolește în declarațiile de avere un împrumut pe care l-ar fi acordat unei firme: aproape trei milioane de lei.

SHARE

La un moment dat, lui Oprea ar trebui să-i fie returnați acei bani.

Din 2012 încoace, în declarațiile de avere ale lui Oprea (inclusiv în cea curentă) apare un împrumut de 2.943.305 lei acordat firmei City Imobiliar SRL.

La o verificare simplă, reiese că firma a fost înființată în 2007 și a depus ultima oară bilanț la Fisc în 2014. Un bilanț care arăta că firma avea active imobilizate (terenuri sau clădiri) de 21,4 milioane de lei, datorii de 24,8 milioane de lei și cifră de afaceri zero.

Cu alte cuvinte, dacă firma și-ar vinde acum toate activele la valoarea menționată, tot i-ar mai trebui peste trei milioane de lei să achite toate datoriile.

Contactat de Newsweek România, senatorul PSD a fost mai degrabă evaziv. Mai întâi, a explicat doct că firma a fost un "SPV": "City Imobiliar SRL a fost o firmă de proiect, un SPV, adică special project vehicle."

Ce proiect? "Un proiect imobiliar", a spus Oprea, fără să detalieze. Apoi a adăugat: "Firma este într-un parcurs de insolvență."

Senatorul PSD a evitat să răspundă tranșant dacă-și va recupera banii din acea companie, în cazul declarării falimentului. Întrebat de unde a avut trei milioane de lei pentru a investi în companie, a invocat Agenția Națională de Integritate: "Totul a fost legal, am și fost verificat de ANI, la sesizarea unui coleg de partid, și am primit scrisoare acasă că nu am nici o problemă cu averea."

Cu scrisoare de la ANI sau nu, senatorul PSD a refuzat, practic, să explice de unde avea trei milioane de lei acum zece ani. "Eu m-am retras din acea firmă din 2012, de fapt din mai toate firmele în care eram acționar, nu știu ce se întâmplă acolo", a mai spus Oprea.

Potrivit unei publicații locale, "Eco Burn a fost înființată de senatorul PSD de Prahova, Radu Ștefan Oprea, împreună cu partenerul lui tradițional, Mihail Ștefănescu, zis <Treflă>. Imediat după ce a intrat în parlament, Oprea a ieșit din Eco Burn, cesionându-și participațiile în decembrie 2012, luna ultimelor alegeri legislative.

Treflă, vechiul său asociat, a rămas în hârtii. El nu are o carieră publică, deși a fost extrem influent pe plan local, Sebastian Ghiță însuși a fost asociat cu Treflă și Radu Oprea în compania MBTT Development, din februarie 2006 până în octombrie 2012.

În tot acest ansamblu, firma Eco Burn, moșită de Treflă și senatorul Oprea, derulează contracte cu Consiliul Județean Prahova, în timp ce împotriva unei alte companii de-a lor, Urban Electric, procurorii au început urmarirea penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. În dosarul Păvăleanu-Alexe."

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te