VIDEO România intră sub un „scut aerian NATO”. Avioane de luptă canadiene la baza Kogălniceanu

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.08.2022 - 19:22
Avioane de luptă canadiene decolează de la baza Kogălniceanu/foto: twitter

NATO își consolidează apărarea în Europa de Est pentru a se apăra de agresiunea rusă, într-un nou efort militar numit „Scut aerian".

SHARE

Mai multe unități americane și europene de apărare antirachetă au sosit în ultimele luni în țări limitrofe Rusiei sau Ucrainei. Desfășurările de „Scut aerian” pot dura până la câteva luni în bazele aeriene și în alte locații din Europa de Est, a precizat un oficial NATO.

Statele Unite, Germania și Olanda au instalat sisteme antirachetă Patriot în Slovacia și Polonia; Franța a adus sistemul său de apărare antirachetă sol-aer "Mamba" în România, iar Spania operează sistemul său național avansat de rachete sol-aer în Letonia.

Echipamentele pot doborî rachete de croazieră și balistice, precum și aeronave cu și fără pilot.

Avioanele de luptă ale Canadei CF-188 și-au preluat deja sarcinile de poliție aeriană NATO la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu și vor securiza cerul alături de Forțele Aeriene Române pentru următoarele patru luni, a comunicat Ministerul Apărării din România.

Alianța transatlantică formată din 30 de țări a efectuat de mult timp misiuni de „poliție aeriană" care trimit avioane de luptă pentru a ține la distanță avioanele inamice. Însă „Scutul aerian” a început ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. 

Citește și

VIDEO China a lansat o misterioasă navă spațială reutilizabilă pe orbita Pământului

VIDEO Expert în informații al Forțelor Aeriene: „OZN”-urile, o nouă generație de tehnologie

„Scutul aerian al NATO este o postură de apărare aeriană și antirachetă sporită de-a lungul flancului estic al Alianței, implementată în urma războiului Rusiei în Ucraina. Este pur defensivă", a declarat un oficial militar NATO pentru Air Force Times.

Politica reunește unități aliate disparate de apărare antiaeriană și antirachetă sub comanda NATO, în loc să recurgă la acestea fragmentat.

„Strategia va oferi un scut aproape fără cusur de la Marea Baltică la Marea Neagră, asigurând aliații NATO că sunt mai bine pregătiți să protejeze teritoriul, populațiile și forțele alianței", a comunicat comandamentul NATO.

Pe măsură ce luptele continuă, NATO este îngrijorată de rachetele rătăcite care se abat pe teritoriul alianței, de avioanele de luptă cu echipaj și dronele care zboară în apropierea granițelor sale.

„Acest lucru sporește amenințarea aeriană și a rachetelor la adresa teritoriului și a populațiilor NATO, în primul rând din cauza unor potențiale erori de calcul sau a pierderii ghidării sau controlului", a declarat organizația la 28 iulie.

În conformitate cu Articolul 5 din tratatul fondator al grupului, un atac asupra unui aliat este considerat un atac asupra tuturor aliaților.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te