Video. Revoluție în Liban, declanșată de „taxa pe mesajele WhatsApp”

DE Adina Mutăr | 19.10.2019 - 00:26

Într-un discurs adresat către națiune Premierul Saad Hariri a dat Guvernului de unitate națională un ultimatum de 72 de ore pentru a aproba și sprijinni „reformele economice convingătoare” pe fondul escaladării protestelor antiguvernamentale.

SHARE

„Stabilesc un termen foarte scurt. Fie partenerii noștri din guvernul de coaliție dau un răspuns clar, decisiv și final pentru a mă convinge pe mine, poporul libanez și comunitatea internațională că toată lumea a decis reformele, sau o să am altceva de spus”, a declarat Hariri.

Premierul libanez a dat vina pe partenerii politici din Guvern, care include și partidul Hezbollah susținut de Iran și partidele politice rivale, pentru că au blocat eforturile sale de reformă de fiecare dată.

Pașii necesari pentru remedierea finanțelor naționale s-au dovedit evazivi. Politicienii sectari, mulți dintre ei foști lideri ai milițiilor din timpul războiului civil, au folosit de mult resursele statului pentru propriul beneficiu politic și sunt reticenți în cedarea prerogativelor, informează France 24.

Protestele recente au fost determinate de inflație, noi taxe și creșterea prețurilor. Dar ceea ce a stârnit furia oamenilor a fost propunerea de a taxa mesajele pe telefonia mobile, inclusiv cele de pe WhatsApp.

Căutând modalități de a spori veniturile, un ministru a anunțat joi planurile pentru o nouă taxă pentru apelurile WhatsApp, ceea ce a scos oamenii în stradă. Dar, pe măsură ce protestele se extindeau, ministrul Telecomunicațiilor, Mohamed Choucair, a revocat taxa propusă.

Cu toate acestea, zeci de mii de manifestanți libanezi au închis centrul Beirutului, băncile, școlile și magazinele și au blocat vineri aeroportul internațional pentru a doua zi.

Protestatarii cer ca liderii de la vârf administrației să demisioneze, inclusiv președintele Michel Aoun, premierul Hariri și președintele Parlamentului, Nabih Berri, scandând „Revoluție”, „Revoluție”.

Tulburările s-au răspândit în toată țara, după cum se poate vedea aici. Protestatarii furioși au blocat autostrăzile principale.

Cele mai mari proteste din Liban într-un deceniu sunt o reminiscență a revoltelor arabe din 2011 care au răsturnat patru președinți. Acestea au scos  pe străzi cetățeni din toate sectele și domeniile de viață, din satele și orașele din sudul, nordul și estul Libanului, precum și capitala Beirut.

Ciocniri violente au reizbucnit vineri seară la Beirut, poliția folosind gaze lacrimogene în timp ce tinerii au atacat cu bănci și indicatoare stradale, într-o zonă dintre Parlament și sediul Guvernului.

Autoritățile au raportat peste 30 de manifestanți răniți, un mort și 60 de agenți de securitate răniți în confruntări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te