VIDEO LIVE Peste 5.000 de morți și 25.000 de răniți în urma cutremurelor din Turcia și Siria

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.02.2023 - 11:14

Peste 5.000 de morți au fost confirmați după ce un cutremur puternic cu magnitudinea 7,8 a zguduit Turcia și Siria luni dimineață. De asemenea, sunt peste 25.000 de răniți.

SHARE

Update 10:50 - Bilanțul combinat al victimelor din Turcia și Siria depășește 5.000 de morți

Vicepreședintele Turciei a declarat că bilanțul victimelor cutremurului din această țară se ridică acum la 3.419 morți, relatează Reuters.

Astfel, bilanțul oficial combinat al morților din Turcia, Siria și din zonele controlate de rebeli din Siria se ridică la 5.021.

Update 10:30 - Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs marți în estul Turciei

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade s-a produs marți în estul Turciei, a anunțat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC).

Reuters relatează că centrul a precizat că seismul a avut loc la o adâncime de 46 km (28,58 mile).

Seismologii se așteaptă să existe o serie de replici după cele două cutremure majore de ieri, potrivit The Guardian.

Update 10:15 - 5.775 de clădiri confirmate ca fiind prăbușite

24.400 de persoane implicate în operațiunile de căutare și salvare din Turcia, 5.775 de clădiri confirmate ca fiind prăbușite
Turcia a desfășurat peste 24.400 de persoane pentru căutare și salvare în zona cutremurului și a confirmat că 5.775 de clădiri s-au prăbușit.

Numărul de personal ar urma să crească odată cu sosirea altor persoane, deși condițiile de iarnă împiedicau desfășurarea lor, a declarat marți Orhan Tatar, oficial al agenției de gestionare a dezastrelor.

Associated Press relatează că Tatar a declarat că agenția sa a primit 11.342 de rapoarte privind clădiri prăbușite, dar doar 5.775 dintre aceste rapoarte au fost confirmate, potrivit The Guardian.

Update 10:05 - Bilanțul total al victimelor se apropie de 5.000 de morți, numărul celor raportați în Siria crescând din nou

Cel puțin 812 persoane au fost ucise în zonele controlate de guvern în Siria în urma a două cutremure mortale și a unei serii de replici în Turcia vecină, a anunțat marți agenția de presă de stat SANA.

SANA a precizat că cel puțin 1.449 de persoane au fost rănite în provinciile Alep, Latakia, Hama, Idlib și Tartous.

De asemenea, Reuters relatează că bilanțul victimelor dat de cei care operează în zonele controlate de rebelii sirieni a crescut la 790 de morți, cu un avertisment că acesta va crește "dramatic".

Având în vedere că cel mai recent bilanț al victimelor din Turcia a fost dat ca fiind de 3.381 de morți, acest lucru duce numărul total de morți confirmați oficial în cele trei zone la 4.983.

Update 10.00 - USGS: 100 de replici ale cutremurului până în prezent în Turcia

Cel puțin 100 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare au avut loc de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni dimineață, ora locală, sudul Turciei, potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite.

Pe măsură ce timpul de la cutremurul inițial se prelungește, frecvența și magnitudinea replicilor tind să scadă. Cu toate acestea, replicile de peste 5,0 - 6,0 sunt încă susceptibile de a se produce și aduc un risc de deteriorare suplimentară a structurilor compromise de cutremurul inițial. Acest lucru aduce o amenințare continuă pentru echipele de salvare și supraviețuitori.

Replicile se întind pe o distanță de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie care s-a rupt în sudul Turciei, orientată de la sud-vest la nord-est și care se întinde de la granița cu Siria până în provincia Malatya, potrivit CNN.

Update 9:30 - Bilanțul cutremurului a crescut la aproape 4.900 de morți în Turcia și Siria 

Cel puțin 4.890 de morți au fost confirmați acum în Turcia și Siria, după ce un cutremur puternic cu magnitudinea 7,8 a zguduit regiunea luni dimineață. 

Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la cel puțin 3.381 de morți marți, în jurul orei locale 9:45, ora 9:45, a declarat Orhan Tatar, un oficial din cadrul agenției de gestionare a dezastrelor din această țară, în cadrul unei ședințe televizate. 

De asemenea, au fost raportate cel puțin 20.426 de răniți, potrivit lui Tatar. 

Până în prezent, 11.000 de clădiri au fost raportate ca fiind avariate în Turcia, a precizat el. Aproape 25.000 de intervenienți de urgență lucrează la locurile afectate, a adăugat el. 

Salvatorii folosesc cel puțin 10 nave și 54 de avioane pentru a transporta răniții și a ajuta la operațiunile de căutare, a spus el.

În Siria, bilanțul victimelor a crescut la 1.509 morți în zonele controlate de guvern și de opoziție, au declarat oficialii.

De asemenea, cel puțin 3.548 de persoane au fost rănite în Siria, potrivit oficialilor, potrivit CNN.

Update 9:00 - Bilanțul cutremurelor de luni din Turcia a crescut la 4.825 de morți

Bilanțul cutremurelor de luni din Turcia a crescut cu 460 de morți în ultimele ore, de la 2.921 la 3.381, potrivit organizației de presă Anadolu, care citează Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență.

Având în vedere că cel mai mare număr de morți provine din Siria, a cărui cifră cea mai recentă este de 1.444, bilanțul total se ridică la 4.825 de morți.

Bilanțul Turciei a crescut la 2.921 de persoane începând de marți dimineață, potrivit lui Yunus Sezer, șeful serviciilor pentru dezastre din Turcia.

În total, au fost raportate 15.834 de răniți, a declarat Sezer într-o conferință de presă la Ankara.

În Siria, 1.451 de morți și 3.531 de răniți au fost raportate de oficiali.

Citește și: Generalul Ben Hodges: „Avioanele F16 nu ajută Ucraina acum. Armele de precizie câștigă războiul”

Vremea și amploarea dezastrului creează dificultăți pentru echipele de ajutorare, potrivit ministrului turc al sănătății, Fahrettin Koca.

"Condițiile meteorologice și amploarea dezastrului îngreunează accesul echipelor noastre în regiune", a declarat Koca, adăugând că "elicopterele noastre nu au putut decola astăzi din cauza condițiilor meteorologice", potrivit CNN.

"Furtuni puternice de zăpadă au lovit recent și unele părți din Siria și din Turcia, fiind prognozate și alte temperaturi negative", a precizat UNICEF într-un comunicat publicat luni.   

Citește și: DOCUMENT 380 de clădiri, pericol de prăbușire în București în caz de cutremur. Se consolidează 3/an

Toate instituțiile de stat au fost mobilizate în efortul de recuperare, inclusiv poliția națională, lucrătorii municipali, Agenția de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență și Jandarmeria, o organizație generală înarmată de aplicare a legii care face parte din Ministerul de Interne și care menține securitatea și siguranța.   

Cel puțin 2.256 de lucrători ai personalului sanitar de urgență au ajuns până în prezent în provinciile afectate de cutremur, a declarat ministrul sănătății.   

Cel puțin 602 ambulanțe și două avioane de ambulanță au fost trimise din orașele învecinate. De asemenea, au fost trimise 187 de echipe care fac parte din echipa națională de salvare medicală a Turciei (UMKE). 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te