VIDEO Israelul se pregătește de război: 25.000 de soldați și rachete Iron Dome gata de atac

DE Alin Crișan | Actualizat: 05.08.2022 - 20:53
Palestina - Foto: Profimedia

Forțele armate israeliene au început operațiunea „Breaking Dawn” împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâșia Gaza, lovind mai multe ținte aparținând grupării și ucigând aproape o duzină de agenți, inclusiv pe șeful grupării din partea de nord a enclavei.

SHARE

Ministrul Apărării Benny Gantz a aprobat un ordin de recrutare a până la 25.000 de soldați în rezervă în scopuri operaționale, iar IDF (Armata israeliană) a început să cheme rezerviști în Comandamentul de Sud, Armata de Apărare Aeriană, Comandamentul de pe frontul de casă și trupe de luptă și ofițeri.

"Scopul acestei operațiuni este eliminarea unei amenințări concrete la adresa cetățenilor Israelului și a civililor care locuiesc în zonele adiacente Fâșiei Gaza", a declarat premierul Yair Lapid, potrivit Jerusalem Post.

Citește și: VIDEO Pentru prima dată, F-22 Raptor vin Europa, în cadrul „scutului aerian” împotriva Rusiei

Zeci de ținte din Fâșia Gaza au fost lovite, printre victime numărându-se șeful comandamentului de nord al grupării, Tayseer al-Jabari.

Jabari l-a înlocuit pe Baha abu al-Ata, care a fost ucis într-un atac al IAF în 2019. Jabari, care era, de asemenea, responsabil pentru coordonarea dintre grup și Hamas, a fost ucis la ora 16.16 în apartamentul său din Shuja'iyya. Potrivit IDF, el a comandat lansarea a sute de rachete în timpul Operațiunii "Guardian of the Walls" de anul trecut, inclusiv atacuri cu rachete antitanc ghidate.

IDF a declarat că a primit un avertisment specific că acesta plănuia un atac împotriva unor obiective israeliene înainte de arestarea lui Bassem Saadi la începutul săptămânii, în cadrul unui raid în Cisiordania.

Citește și: Fostul șef al Poliției Locale Alba, dat afară în mod ilegal de primar. Zeci de mii de € despăgubiri

În plus, avioanele și dronele IAF au vizat două celule care se îndreptau să efectueze atacuri cu rachete antitanc, ucigând cel puțin 12 agenți ai Jihadului Islamic. Au fost vizate, de asemenea, baze militare și clădiri folosite de agenți.

Potrivit rapoartelor din Gaza, mai mulți civili au fost uciși, inclusiv o fetiță de 5 ani, iar alți cel puțin 55 au fost răniți.

"Inamicul a început un război împotriva poporului nostru și împotriva noastră, iar noi ne vom apăra pe noi și pe poporul nostru", a declarat Jihadul Islamic într-un comunicat.

Un oficial de rang înalt al IDF a declarat că armata vizează Jihadul Islamic și încearcă să evite victimele și pagubele civile, dar că IDF este pregătită pentru o escaladare a situației și a subliniat că civilii israelieni trebuie să asculte toate instrucțiunile primite de la Comandamentul Frontului Intern.

"Nu puteam permite Jihadului Islamic să efectueze un atac, s-a întors împotriva lor", a spus el, adăugând că "vor exista baraje [de rachete], pot exista și victime, toate acestea sunt clare și acest lucru trebuie spus și publicului".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te