Tensiuni între China și Taiwan privind Acordul Trans-Pacific: Beijingul este cel mai mare criminal

DE Daniel Toșa | 24.09.2021 - 12:28
Tensiuni între China și Taiwan privind Acordul Trans-Pacific: Beijingul este cel mai mare criminal/FOTO: ChinaDaily

China este „cel mai mare criminal” care hărțuiește Taiwanul și nu are dreptul să se opună sau să comenteze cererea de alăturare la pactul de liber schimb transpacific, susține guvernul taiwanez, în contextul tensiunilor dintre Taipei și Beijing, transmite Reuters.

SHARE

Taiwanul, revendicat de China, a spus miercuri că a solicitat oficial intrarea în Acordul Comprehensiv și Progresiv pentru un Parteneriat Trans-Pacific, cu mai puțin de o săptămâmă după ce China și-a trimis propria candidatură.

Ministrul de Externe al Chinei spune că se opune ca Taiwanul „să intre într-un tratat sau organizație oficială” iar joi Taiwanul a reclamat că Beijingul a trimis 24 de aeronave militare în zona de apărare aeriană a insulei, ceea ce Taipei descrie ca fiind un mod de hărțuire aproape zilnică.

Într-un comunicat de joi, ministrul de Externe al Taiwanului a transmis că statul chinez „nu are niciun drept să vorbească” despre aplicația Taiwanului.

Citește și: Vicepreședintele ANRE: Prețul gazelor pentru această iarnă este înspăimântător de mare

„Guvernul chinez vrea doar să hărțuiască Taiwanul în comunitatea internațională și este cel mai mare criminal în ostilități ce traversează Strâmtoarea Taiwan”, spune instituția.

China nu este membru al Acordului Trans-Pacific și sistemul său de liber schimb a fost pus la îndoială la nivel global pentru că nu atinge standardele înalte ale blocului, mai spune ministerul.

China și-a trimis forța aeriană pentru a amenința Taiwanul la scurt timp după anunțul că a aplicat pentru aderare, potrivit sursei citate.

„Acest model de comportament ar putea veni doar dinspre China”, spune partea taiwaneză, scrie Digi24.

Într-un comunicat emis de asemenea joi, Biroul chinez pentru Afaceri cu Taiwan a precizat că intrarea Chinei în Tratat ar putea fi benefică redresării economiei globale post-pandemie.

Citește și: Andreea Esca, despre posibilitatea ca fata ei să fie cu Tzancă Uraganul: Îl știu, dar nu se poate

China se opune folosirii de către Taiwan a comerțului pentru a-și împinge „spațiul internațional” sau pentru a se angaja în activități privind independența, a mai adăugat instituția.

„Sperăm ca țările relevante să gestioneze adecvat problemele conexe Taiwanului și să nu ofere un avantaj sau o platformă pentru activități independente ale Taiwanului”, spune aceasta.

Acordul original ce implică 12 membri, cunoscut drept Parteneriatul Trans-Pacific, a fost văzut drept un pol economic important ce contrabalansează influența în creștere a Chinei.

Însă TPP a stagnat de la începutul lui 2017, atunci când fostul președinte american Donald Trump a retras SUA.

Gruparea, care s-a redenumit CPPTP conectează Canada, Australia, Brunei, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te