„Tatăl meu a spus că sunt un trădător care ar trebui împușcat”. Războiul divizează familiile rusești

DE Daniel Toșa | 04.04.2022 - 12:20
„Tatăl meu a spus că sunt un trădător care ar trebui împușcat”. Războiul divizează familiile rusești/FOTO: Twitter/nexta

Războiul din Ucraina divizează tot mai mult relațiile dintre copii și părinți în Rusia. În timp ce tinerii mai găsesc soluții a afla realitatea din Ucraina, părinții lor sunt „zombificați” în fiecare zi cu propaganda Kremlinului.

SHARE

Vladimir Miroshnik nu a mai vorbit cu tatăl său de la 1 martie, la o săptămână de la invazia Rusiei în Ucraina.

Relația lor, deja tensionată din cauza opiniilor politice opuse, a ajuns la un punct de ruptură când Vladimir a observat că tatăl său a devenit din ce în ce mai agresiv față de opoziția fiului său față de război.

"Am încetat să mai vorbesc cu tatăl meu pentru că nu răspundea la argumentele mele împotriva războiului și, în schimb, mă numea un trădător care ar trebui împușcat primul", a declarat Miroshnik, un student la științe politice în vârstă de 25 de ani, pentru The Moscow Times.

De când Rusia a lansat luna trecută o ofensivă asupra Ucrainei vecine, sprijinul și opoziția față de război au divizat gospodăriile rusești, creând o prăpastie între prieteni și membri ai familiei și expunând contraste puternice în societate.

"Dorința mea de a pleca de acasă crește în fiecare zi", a declarat o moscovită de 22 de ani care locuiește cu bunicii ei și care a cerut să nu i se dea numele. "Din păcate, pur și simplu nu am încă suficiente resurse pentru a face acest lucru".

Opiniile privind războiul se desfășoară în mare parte de-a lungul liniilor generaționale, rușii mai în vârstă, care tind să se bazeze pe mass-media de stat ca principală sursă de informare, fiind mai predispuși să susțină ceea ce Kremlinul a numit o "operațiune militară specială" în Ucraina.

În schimb, generațiile mai tinere din Rusia, care cunosc mai bine mass-media, tind să se informeze din rețelele sociale și de pe canalele independente de pe Telegram și sunt mai puțin încrezătoare în sursele mass-media de stat.

Citește și: Viktor Orban ar fi câștigat un nou mandat de premier în Ungaria. Alianța Fidesz are 121 de mandate

"În dimineața în care a început războiul, am fost în stare de șoc", a declarat Marina, o moscovită în vârstă de 22 de ani care locuiește în Riga. "I-am trimis bunicului meu o înregistrare video cu o sirenă de raid aerian care se declanșa în Kiev. El mi-a răspuns doar cu o înregistrare video cu ruși care cântau cântece de război în Afganistan și mi-a spus că am plecat să apărăm Donbasul".

90% din rușii pensionari susțin războiul din Ucraina

Potrivit unui sondaj realizat de institutul de sondare de stat VTsIOM, 9 din 10 respondenți de vârstă pensionară sau prepensionară susțin războiul din Ucraina. Observatorii leagă acest sprijin de televiziunea de stat, care rareori se abate de la linia Kremlinului, potrivit căreia Rusia se află în Ucraina pentru a "demilitariza și denazifica" țara și pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă de un presupus "genocid" din partea Kievului.

Citește și: FOTO Legiunea Internațională, care luptă contra lui Putin, are 20.000 de soldați din 52 de țări

"Tatăl meu primește știrile exclusiv de la televiziune de peste 20 de ani, inclusiv urmărind programele lui Solovyov și Kiselyov", a declarat Miroshnik, referindu-se la cele mai importante două gazde loiale Kremlinului de la televiziunea de stat rusă.

"El crede destul de ușor în diverse teorii ale conspirației. De exemplu, mi-a spus zilele trecute că Ucraina trebuie să fie înfrântă pentru că Statele Unite pregătesc arme biologice pe teritoriul ucrainean pentru a-i distruge pe ruși", a spus Miroshnik, făcând referire la o afirmație nefondată pe care Moscova a folosit-o pentru a justifica invazia.

Dacă spui „război” în Rusia ești considerat „trădător”

De la începutul invaziei, televiziunea de stat a avut grijă să livreze telespectatorilor săi un flux de informații aprobate de Kremlin, cuvinte precum "război" și "invazie" fiind interzise, iar criticii acțiunilor Kremlinului fiind catalogați drept "trădători".

"Familia mea are încredere doar în sursele de știri federale", a declarat moscovitul anonim. "Cu cât durează mai mult așa-numita "operațiune", cu atât văd mai multă radicalizare în atitudinea lor față de aceste evenimente. Ei privesc deja moartea civililor în mod normal, urăsc autoritățile ucrainene și le doresc moartea. Îmi amintește de cele două minute de ură din cartea "1984"."

Rușii mai tineri, care apelează la rețelele de socializare și la agențiile de știri independente pentru a obține informații despre război, trăiesc o realitate total diferită.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te