Rușii i-au bombardat pe turci în Siria. Erdogan, reuniune urgentă de securitate

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.02.2020 - 10:43

Cel puțin 34 de soldați turci au fost uciși în atacuri ale forțelor aeriene rusești în regiunea Idlib, Siria, la ora când expira ultimatumul dat de președintele Erdogan pentru retragerea regimului Assad, conform unui raport inițial al canalului libanez Al Mayadeen.

SHARE

Update:  33 de soldați turci au fost martirizați într-un atac aerian de către regimul Bashar al-Assad în Idlib, nord-vestul Siriei, a declarat un oficial turc joi noaptea.

„Există însă răniți în stare critică în urma atacului, care au fost duși la spital", a declarat Rahmi Dogan, guvernatorul provinciei turcești Hatay agenției Anadolu.

_______________________

Kay Bailey Hutchison, ambasadorul SUA la NATO, a declarat că turcii ar trebui să vadă „cine este partenerul lor de încredere și cine nu”.

„Ei văd acum ce este Rusia, văd ce fac acum și dacă atacă trupe turcești, atunci asta ar trebui să depășească toate înțelegerile dintre Turcia și Rusia", a subliniat Hutchison.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a prezidat o reuniune urgentă de securitate, a declarat Ministerul turc al Comunicațiilor.

Ședința de securitate, care a durat șase ore, cu ușile închise, a avut loc la complexul prezidențial din Ankara, potrivit unui comunicat emis de minister.

Citește și Reuniune de urgență a NATO, la cererea Turciei, pe Art.4. Rusia trimite două nave de război

Ankara dăduse un ultimatum regimului de la Damasc să înceteze atacurile asupra provinciei nordice Idlib, care, conform acordului de la Soci, intra sub protecția Turciei, care are 12 puncte de monitorizare militare.

De la sfârșitul anului trecut, regimul de la Damasc și aviația rusească au pornit o ofensivă brutală asupra provinciei, bombardând spitale, școli, grădinițe, generând un nou val uriaș de refugiați.

La ora când expira acest ultimatum, de care regimul de la Damasc, susținut de Moscova, nu a ținut cont, aviația rusească a bombardat pozițiile turcilor în Idlib, conform canalului libanez Al Mayadeen.

Citește și Poliţia, paza de coastă şi grănicerii turci au primit ordin să lase refugiații să treacă


Ministrul turc al Apărării și omologul său american au discutat joi, telefonic, despre situația din Idlib, nord-vestul Siriei, a declarat joi Ministerul Turc al Apărării.

Hulusi Akar și Mark Esper au încercat să găsească soluții la conflictul din Idlib. Esper a scris pe Twitter că el și Akar „au discutat despre agresiunea brutală a regimului Assad în Idlib, care este susținută de Rusia și Iran, despre criza umanitară rezultată și despre Libia.”

„Explorăm modalități prin care SUA pot colabora împreună cu Turcia și comunitatea internațională", a adăugat secretarul Apărării al SUA.

Tot joi, mai devreme, televiziunea de stat rusă a declarat că specialiști militari turci din regiunea Idlib din Siria folosesc lansatoare de rachete portabile pentru a încerca să doboare avioane militare rusești și siriene.
Raportul, de pe canalul Rossiya 24, a fost difuzat pe fondul declarației președintelui turc Tayyip Erdogan că va găsi o soluție de protecție aeriană a celor trei milioane de civili sirieni din provincia Idlib, bombardați zilnic de avioanele rusești și ale regimului de la Damasc.

Totodată, Ministerul Apărării al Rusiei a acuzat Turcia că a trimis ilegal drone de atac în Idlib pentru a sprijini rebelii care luptă cu milițiile pro-Assad și că le-a oferit acestora și sprijin de artileriei.


În tot acest timp, delegații ale Turciei și Rusiei purtau discuții la Ankara despre situația provinciei Idlib, care, conform acordului de la Soci, între Turcia și Rusia, urma să fie zonă de securitate, monitorizată de Ankara, care are 12 puncte militare în provincie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te