Rusia: România crește volumul de arme și electricitate spre Ucraina. Salvează Odesa de la dezastru

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.07.2024 - 08:08
Rusia: România crește volumul de arme și electricitate spre Ucraina. Salvează Odesa de la dezastru  - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia: România crește volumul de arme și electricitate spre Ucraina. Salvează Odesa de la dezastru. O întâlnirea a șefilor ministerelor de Externe din Moldova, România și Ucraina pe probleme de energie și logistică a avut loc la Chișinău.

SHARE

Rusia: România crește volumul de arme și electricitate spre Ucraina. Salvează Odesa de la dezastru.

Ședința de la Chișinău a șefilor ministerelor de Externe din Moldova, România și Ucraina pe tema cooperării în domeniul transporturilor şi energiei s-a axat pe problemele energetice cu care se confruntă în special portul ucrainean Odesa, bombardat continuu de ruși, informează canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar.

Potrivit acestuia, la întâlnire s-a decis și cresterea volumului de transport pe ruta Reni-Giurgiulesti-Galati.

Rusia: România crește volumul de arme și electricitate spre Ucraina

„Formal, aceasta se referă la tranzitul cerealelor ucrainene, dar, în realitate, este și o rută cheie pentru aprovizionarea cu arme pentru Ucraina”, scrie Telegram/Rybar.

În 2023, UE a anunțat construirea liniei de cale ferată Galați-Giurgiulești, precum și a liniei de cale ferată Pascani-Iași-Ungheni, ca parte a planului NATO de îmbunătățire a mobilității militare de la vest la est.

Totodată, potrivit analiștilor ruși, „reprezentanții NATO lucrează activ și cu Ministerul Energiei al Moldovei, testând periodic potențialul energetic al republicii în situații de urgență”.

„Drept urmare, s-a confirmat încă o dată că România devine principalul avanpost al NATO pe flancul estic, unde Moldovei i se atribuie rolul de teritoriu tampon și de tranzit, care servește acum interesele militare ale Occidentului în așa-numita Ucraina.”

Salvează Odesa de la dezastru energetic

În privința regiunii Odesa, analiștii militari ruși notează problema electricității ce devine din ce în ce mai acută din cauza atacurilor forțelor armate ruse asupra infrastructurii energetice.

„Distrugerea infrastructurii, printre altele, încetinește activitatea portului Odesa, care este important pentru NATO”, scrie Telegram/Rybar.”

La ședința miniștrilor, Chișinăul și-a declarat disponibilitatea de a asigura furnizarea de energie electrică pentru Ucraina, iar Kievul să continue să furnizeze gaze naturale Moldovei.

Proiectul „gaz pentru energie electrică” presupune amplasarea de unități generatoare în Moldova care vor folosi gaze naturale furnizate din teritoriile controlate de Kiev, potrivit ng.ru.

„Nu este complet clar modul în care părțile vor implementa proiectul. Deocamdată, realitatea este că Republica Moldova achiziționează aproape 90% din electricitatea sa de la Centrala Electrică a Districtului de Stat al Moldovei din Transnistria, care este deținută de INTER RAO rus.”

Citește și: Polonia va doborî rachete rusești chiar în Ucraina, dacă îi amenință teritoriul. Ce va face România?

În viitor, părțile au convenit și să creeze o singură rețea de energie electrică a celor trei țări.

„Mai mult, strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035 include obiectivul de a prelua în totalitate alimentarea cu energie electrică a Moldovei. Până acum, Bucureștiul reprezintă doar 6% din livrările de energie electrică către republica vecină.”

Citește și: VIDEO Atac brutal al Rusiei cu 40 de rachete asupra Kievului. Sunt peste 20 de morți și 50 răniți

Cu toate acestea, partea română a reușit deja să se ocupe de captarea aproape completă a rețelelor electrice din Moldova, scriu analiștii ruși.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te