Interviu extraordinar. Fostul șef Mossad recunoaște atacurile asupra capacității nucleare a Iranului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.06.2021 - 22:43
Yossi Cohen, fost șef Mossad/Foto: captură tv
Instalația Natanz, afectată de explozii/Foto: AFP

Yossi Cohen, fostul șef al agenției israeliene de spionaj Mossad, a dezvăluit că Israelul a fost în spatele atacurilor recente care au vizat programul nuclear al Iranului și pe liderul acestuia. Oficial, Israel nu a admis că ar fi fost în spatele atacurilor.

SHARE

Yossi Cohen, în cadrul unui interviu difuzat de Channel 12, Uvda, a oferit o recunoaștere extraordinară a unor acțiuni pe care Israelul nici nu le-a confirmat, nici nu le-a infirmat până acum.

Mai mult, Cohen i-a avertizat și pe alți oameni de știință din programul nuclear al Iranului că ar putea deveni ținte, chiar dacă diplomații de la Viena încearcă să negocieze condiții pentru a încerca să salveze Acordul nuclear din 2015 cu puterile mondiale.

„Dacă un om de știință este dispus să-și schimbe cariera și nu ne va mai răni, atunci da, uneori le oferim o cale de ieșire”, a spus Cohen.

Printre atacurile majore care au vizat Iranul, două au avut un impact major: exploziile la instalația nucleară din Natanz. Acolo, centrifugele îmbogățesc uraniul într-o hală subterană concepută pentru a le proteja de atacurile aeriene.

În iulie 2020, o explozie misterioasă a distrus ansamblul de centrifuge avansat de la Natanz. Apoi, în aprilie anul acesta, o altă explozie a avariat una dintre sălile sale de îmbogățire subterane.

Cohen nu a revendicat direct atacurile, dar detaliile și avertizările au fost foarte clare.

De exemplu, că omul din Iran a introdus explozibilul în fundația instalației.

Citește și

Securitatea instalațiilor nucleare ale Iranului a trecut la Gărzile Revoluționare

Iranul susține că suspectul care a pus explozibil la centrala nucleară Natanz a fost în România

 

Cât despre asasinarea, în noiembrie, a lui Mohsen Fakhrizadeh, șeful programului nuclear militar de la Teheran, Cohen nu l-a contrazis pe jurnalistul care a afirmat că întreaga operațiune a fost semnată și monitorizată chiar de șeful Mossad.

Acesta a admis că există un efort al Israelului de a descuraja oamenii de știință iranieni să nu participe la programul militar nuclear, iar unii, avertizați, și-au abandonat munca, „văzând ce li se întâmplă colegilor”.

Despre operațiunea Israelului de sustragere a documentelor din arhiva programului nuclear militar al Iranului, s-a spus în cadrul interviului că au fost 20 de agenți - niciunul israelian - care au sustras material din 32 de seifuri, apoi au scanat și au transmis o mare parte din documente.

Cohen a confirmat că Mossad a primit cea mai mare parte a materialului înainte de a fi scos fizic din Iran.

Cohen a apărat decizia primului ministru Netanyahu de a face publice rezultatele operațiunii, împotriva unei practici de a păstra secret asupra activităților Mossad.

„Pentru noi a fost important ca lumea să vadă acest lucru, dar mai ales ca mesaj pentru Iran: „ Dragi prieteni: Unu, ați fost penetrați. Doi, vă vedem. Trei, era minciunilor s-a terminat”, a spus Cohen.

Joi, Administrația Biden a ridicat sancțiunile asupra a trei oficiali guvernamentali iranieni și a două companii cu câteva zile înainte de următoarea rundă de discuții de la Viena.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te