Finlanda va fi condusă de o „coaliție de femei”. Sanna Marin devine cel mai tânăr premier din lume

DE Adina Mutăr | 09.12.2019 - 19:51
surs[Ș hs.fi

Ministrul Transporturilor, Sanna Marin, a fost desemnată de partidul Social-Democrat pentru funcția de premier, după ce Antti Rinne a pierdut încrederea Partidului de Centru - membru al coaliției - din cauza unei gestionări greșite a grevei serviciilor poștale, care s-a extins.

SHARE

Marin va depune jurământul în această săptămână. Când va prelua funcția, va fi cel mai tânăr premier din lume. Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande are 39 de ani, iar premierul ucrainean Oleksi Honcearuk are 35 de ani.

Ea va conduce o coaliție de centru-stânga cu alte patru partide, toate conduse de femei, dintre care trei au sub 35 de ani.


Mass media din Finlanda arată că Sanna Marin a fost crescută de mamă și partenera ei de viață, într-un apartament închiriat. Sanna declara în 2015 pentru Menaiset că nu a putut să vorbească deschis despre familia ei niciodată.

Însă, mama ei a susținut-o mereu, spunându-i că poate face orice își dorește. Sanna a fost prima persoană din familie care a mers la universitate. Apoi s-a remarcat rapid în rândul social-democraților, conducând administrația orașului Tampere la 27 de ani și devenind parlamentar în 2015.

Este ministru al Transporturilor și Comunicațiilor din iunie și are o fiică de 22 de luni.

Analiștii spun că poate fi o coincidență faptul că Finlanda are acum un premier femeie și patru lideri de partid în coaliția de guvernare care sunt femei, dar egalitatea de gen este o problemă majoră în această țară, iar femeile din politica finlandeză sunt foarte capabile.

 

Cu câteva decenii în urmă, cercetătorii au observat că multe partide aveau femei tinere în funcții proeminente, fie a doua, fie a treia la comandă, a declarat Reetta Siukola, manager de dezvoltare la Centrul pentru Informații privind Egalitatea de Gen, pentru BBC.

Au mai existat doi premieri femei în acest secol, dar mandatul lor a fost de scurtă durată.

Femeile tinere au fost întotdeauna active în politica finlandeză, iar în ultimii ani cetățenii au declarat că se așteaptă ca 40% sau mai mult dintre funcțiile ministeriale să fie ocupate de femei.

Această ascensiune poate a fost impulsionată și de mișcarea #MeToo la nivel mondial, în Finlanda provocând dezbateri aprinse pe subiectul „egalitatea de gen”.

Este puțin probabil să apară schimbări majore în politică, deoarece coaliția a convenit asupra unui program de guvernare atunci când a preluat funcția.

Cu toate acestea, Sanna Marin, care a câștigat votul pentru premier cu o marjă strânsă, a precizat că nu va fi o „afacere ca de obicei”.

„Avem mult de muncit pentru a reconstrui încrederea", a declarat aceasta.

Cât despre vârsta ei, a răspuns: „Nu m-am gândit niciodată la vârsta mea sau la sex. Mă gândesc la motivele pentru care am intrat în politică și la acele lucruri pentru care am câștigat încrederea electoratului”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te