Cum scapă nesancționat oligarhul Ruben Vardanyan, pionul lui Putin din Caucaz

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.06.2023 - 18:14
Miliardarul rus Ruben Vardanyan Foto: profimediaimages.ro

Originar din Armenia, miliardarul rus Ruben Vardanyan a condus așa-zisul guvern al Karabakhului, un teritoriu care face parte, de fapt, din Azerbaidjan, dar parțial ocupat de separatiști pro-armeni și pro-ruși susținuți de Kremlin, în perioada noiembrie 2022-februarie 2023.

SHARE

Originar din Armenia, miliardarul rus Ruben Vardanyan a demisionat din așa zisa funcție de prim-ministru al regiunii separatiste, însă chiar și după aceea a continuat să împiedice obținerea păcii în Karabakh.  

n timp ce UE și SUA se luptă pentru pace în Caucaz și aspiră să ajungă la o înțelegere pașnică între Armenia și Azerbaidjan cu privire la Karabakh, în urmă cu câteva zile miliardarul rus Ruben Vardanyan, care reprezintă interesele Kremlinului, și-a chemat semenii la arme

Practic, o retorică similară corespunde viziunii geopolitice a administrației lui Putin privind consolidarea prezenței sale militare în regiunea Caspică. Dar de ce nu se impun sancțiuni împotriva acestui „instigator” al Caucazului și adversar al Ucrainei? ", se întreabă retoric politologul Igor Chalenko, șef al Centrului de analiză și strategii din Ucraina.

Citește și: Cum poate Azerbaidjanul să înlocuiască Rusia pe piața energetică a UE după summit-ul de la Chișinău

Cum scapă nesancționat oligarhul Ruben Vardanyan, pionul lui Putin din Caucaz

„Vom lupta până la capăt. Ultima linie a fost depășită: fie susțineți Artsakh (numele armean al Karabakh), fie sunteți împotriva întregului popor armean”, a anunțat miliardarul rus pe canalul său Telegram, pe data de 29 mai.

Citește și: De ce este Federația Rusă principalul obstacol în negocierile dintre Armenia și Azerbaidjan

Portalul online ucrainean Cenzor a relatat anterior că Rusia „are miza sa în înghețarea conflictului din Karabakh, și anume de a-și păstra influența în Caucazul de Sud și bazele sale militare din Armenia”. 

Revista canadiană de analiză Geopolitical Monitor a subliniat că „Kremlinul l-a trimis pe Vardanyan în Karabakh din cauza temerii că UE va reuși să semneze tratatul de pace”.

După cum se cuvine unui protejat de la Moscova, căruia Ucraina i-a impus sancțiuni în octombrie 2022, Ruben Vardanyan promovează în mod deschis poziția pro-rusă.

Anunțul său făcut în luna martie a anului curent este încă o dovadă a acestui fapt: „Forțele de menținere a păcii (forțele rusești) sunt puterea care sprijină Artsakh... Este mult de făcut din partea noastră pentru a-i face să rămână mai mult timp și în număr mai mare”, a spus recent Vardanyan. 

În discursul său de la mitingul din 9 mai de la Khankendi, el a subliniat necesitatea prezenței militare ruse, pe care Wall Street Journal o numește un instrument pentru menținerea influenței lui Putin în Caucazul de Sud.

Mass-media mondială despre rolul special al lui Vardanyan

Presa europeană și internațională explică de ce miliardarul rus Ruben Vardanyan a fost numit la conducerea Karabakhului, de ce poate fi considerat protejatul Kremlinului, precum și de ce el este însărcinat să perturbe procesul de negocieri dintre Azerbaidjan și Armenia privind soluționarea disputei din jurul Karabakhului.

„Vardanyan... a fost și este încă o extensie a politicii externe a Moscovei”, relatează revista americană Townhall.

„Strategia lui Vardanyan vizează nu numai incitarea la ură etnică și restabilirea controlului Rusiei asupra Armeniei, ci și întreruperea aprovizionării cu energie din bazinul Caspic în Europa”, notează The Washington Times.

Potrivit The Hill, „Vardanyan încearcă să minimizeze întoarcerea Nagorno-Karabah în Azerbaidjan și alimentează conflictele dintre armeni și azeri, pentru a păstra rolul Rusiei de principal „intermediar”. 

Potrivit  Politico, „Vardanyan profită de influența sa pentru a întoarce opinia publică a comunității armene din Karabakh împotriva lumii”. „Nu ar trebui să existe nicio îndoială că Vardanyan este omul Kremlinului...”, rezumă publicația.

Potrivit Al Jazeera, „Apariția lui Vardanyan (în Karabakh) este prezentată ca parte a complotului rusesc aranjat pentru a sabota negocierile privind acordul de pace dintre Armenia și Azerbaidjan... Vardanyan a făcut foarte puțin pentru a alunga suspiciunea asupra lui, în special luând în considerare protecția sa continuă dată pacificatorilor ruși din Karabakh”.

Acuzat de spălare de bani prin intermediul companiilor offshore

Vardanyan este cumoscut datorită investigației efectuate de Consorțiul jurnaliștilor de investigație cu OCCRP asupra companiei sale „Troika Dialog” și rolului său în crearea rețelelor offshore.

„Vardanyan, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, este apropiat de Putin... este acuzat de spălare de bani prin intermediul companiilor offshore și de transfer de fonduri către prietenii influenți ai lui Putin”, a menționat The Washington Times.

Potrivit aceleaiași publicații, el are legături și cu Teheranul, care oferă sprijin Moscovei în bombardarea regulată a Ucrainei: „Legăturile sale cu Iranul pot fi urmărite prin Fondul Gorchakov, care organizează evenimente în diferite țări, printre care și Armenia, cu participanți de la Teheran aprobați de guvern”. 

 Rolul lui Vardanyan în războiul împotriva Ucrainei

Vardanyan este complice la agresiunea împotriva Ucrainei. În ianuarie 2023, acest lucru a fost declarat fără echivoc de deputatul parlamentului britanic din partidul conservator Bob Blackman:

„Ruben Vardanyan, oligarhul rus de origine armeană, a fost trimis în Karabakh, se pare, de Rusia. Ar trebui să ținem cont de faptul că este sub sancțiuni din cauza invaziei militare a Rusiei în Ucraina. Companiile sale au fost folosite cu succes și au fost implicate în procesul de extindere militară în Ucraina și Karabakh

În toate discursurile sale, Vardanyan preferă să nu abordeze subiectul despre agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei, acționând astfel ca complice al crimelor conducătorului de la Kremlin. 

Interviul său la BBC HARDtalk din ianuarie 2023 este un bun exemplu. El încă acționa ca șef al Karabakhului. Atunci, el a refuzat cu intenție să condamne agresiunea militară împotriva Ucrainei. Mai mult, în mai 2023, într-un interviu acordat canalului de Youtube @RussiansAreOkay, el a declarat că discuția despre genocidul națiunii ucrainene a fost „inutilă”.

Complicele lui Putin nu a fost încă inclus pe lista de sancțiuni a Occidentului

"Ca să ne exprimăm delicat, viziunea îngustă a instituțiilor publice internaționale care luptă împotriva loialiștilor de la Kremlin și a celor implicați în războiul împotriva Ucrainei este surprinzătoare. De exemplu, Vardanyan încă nu a fost inclus în baza complicilor agresiunii ruse Myrotvorets.

Chiar dacă guvernul Ucrainei l-a pus pe fostul șef al Karabakhului pe lista de sancțiuni în octombrie 2022, aliații occidentali ai Kievului nu au urmat încă exemplul.

În plus, înainte de agresiunea militară pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, în 2019, inițiativa de a impune sancțiuni împotriva lui Vardanyan, în calitate de asociat al Kremlinului, a fost prezentată de 22 de deputați ai Parlamentului European. Încă din 2022, 46 de membri ai Congresului SUA au cerut impunerea de sancțiuni personale împotriva lui.

Este de sperat că, pe fondul eforturilor actuale ale lui Ruben Vardanyan de a păstra pozițiile lui Putin în sudul Caucazului, meritele slujitorului Kremlinului vor fi în sfârșit apreciate la adevărata lor valoare nu numai la Kiev, ci și la Bruxelles și la Washington", arată politologul ucrainean Igor Chalenko, șef al Centrului de analiză și strategii din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te