Atacul asupra petrolului saudit, cu rachete de croazieră iraniene. Ce vor face SUA și NATO

DE Adina Mutăr | 16.09.2019 - 22:17

Studierea imaginilor din satelit și a altor fragmente video de către experți militari americani duce spre concluzia că armele utilizate în atacul major asupra rafinăriilor din Arabia Saudită au fost rachete de croazieră, cât și drone, Iranul fiind responsabil.

SHARE

Sâmbătă, 14 septembrie, au fost lovite rafinăria de petrol de la Abqaiq, cea mai mare din lume, și al doilea cel mai mare câmp petrolier din lume, de la Khurais - ambele în provinciile estice ale regatului saudit.

Atacurile au redus producția de petrol a regatului cu cinci milioane de barili pe zi, aproape jumătate din producția sa, punând în zona de risc economia mondială.

Inițial, atacul a fost revendicat de rebelii Huthi din Yemen, susținuți de Iran, însă această afirmație nu se confirmă.

A doua ipoteză, a americanilor, a implicat milițiile șiite proiraniene din Irak, care ar fi lansat rachetele.

Într-o discuție telefonică între premierul irakian Adel Abdel Mahdi și secretarul american de Stat, Mike Pompeo, Bagdadul a negat orice implicare și decizia viitoare de a rămâne neutru în această „afacere”.

Pompeo i-ar fi spus premierului irakian că există deja dovezi că rachetele nu au fost lanssate de pe teritoriul irakian.

Imaginile video luate la nivel local, plus cele din sateliat arată multiple rachete de croazieră care vin din nord și se îndreaptă peste graniță spre locațiile vizate din estul Arabiei Saudite.

O rachetă, ce zbura peste punctul de graniță de la Hafar al-Batin, a fost doborâtă de o rachetă de apărare aeriană saudită.

Imaginile locale arată și epavele rachetelor de croazieră iraniene doborâte lângă rafinăria Abqaiq.

Experții militari se așteaptă acum la un atac al armatelor SUA și aliaților NATO, plus al armatelor din Golf, considerând că va fi foarte greu să se sustragă acestei provocări.

Washingtonul se confruntă cu presiuni puternice pentru a face public raportul privind atacul, considerându-se că acesta a fost doar un nou nivel de agresiune dintr-un val împotriva țintelor petroliere din Golf și nu numai ce va urma.

Coaliția militară condusă de saudiți, care se luptă cu mișcarea Huthi din Yemen, deja și-a făcut public raportul, ce susține că atacul asupra instalațiilor sale petroliere a fost efectuat cu arme iraniene și nu a fost lansat din Yemen, conform purtătorului de cuvânt al coaliției, colonelul Turki al-Malki.

Senatorul republican Lindsey Graham, consilier apopiat al președintelui Donald Trump, a cerut  Casei Albe să ia în considerare lovirea Iranului pentru atacurile sale devastatoare asupra industriei petrolului din Arabia Saudită.

„Lovirea rafinăriilor iraniene ar rupe spatele regimului”, a spus Graham și a avertizat că Iranul nu se va opri până când nu va fi obligat să facă față consecințelor.

Rick Perry, secretarul Energiei al SUA, a declarat luni că Iranul a fost în spatele atacurilor asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită și trebuie să fie făcut responsabil. El a adăugat că acesta a fost un atac asupra sistemului energetic mondial.

Vorbind cu AFP la Bagdad, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că este „extrem de preocupat” de escaladarea tensiunilor în urma atacurilor asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, acuzând Iranul de destabilizarea regiunii.

„Suntem preocupați de ceea ce vedem, în special dinspre Iran. Iranul sprijină diferite grupări teroriste și este responsabil pentru destabilizarea întregii regiuni. Atacul asupra Abqaiq? - cea mai mare instalație de prelucrare a petrolului din lume? Și asupra câmpului petrolier Khurais din estul Arabiei Saudite? Acestea au dat peste cap piețele globale de energie, generând o creștere a  prețurilor”, a subliniat Stoltenberg.

Rusia îndeamnă țările din Orientul Mijlociu și din afara regiunii să nu tragă „concluzii pripite” cu privire la cine a organizat atacurile asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, se pregătește se efectueze o vizită în Arabia Saudită.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te