Europa liberă: Viața romanțată a familiei Ceaușescu, varianta pentru export

DE Newsweek România | 28.09.2019 - 09:15
Foto Europa liberă

Să fii român aciuat într-un grup de turiști străini, care vizitează muzeul Casa Ceaușescu din cartierul Primăverii, face ochii angajaților de la intrare să se caște mari: turul costă cu 15 lei mai mult pentru străini.

SHARE

Dar merită, pentru că engleza cu accent de dincoace de Cortina de Fier și plictisul pasiv-agresiv al ghidei te bagă în atmosferă. Nu afli nimic despre comunism, Ceaușeștii reies doar o familie de bogătani excentrici, iar turiștii pot simți pe pielea lor cum era să se răstească un milițian la ei, când ghida se rățoiește la ei: „toată lumea să iasă din baie, ce, faceți un duș?”.

Vila familiei Ceaușescu din cartierul Primăverii este pe lista de obiective bucureștene a multor turiști străini, care vor să vadă cum trăia cel mai cunoscut dictator din Europa comunistă. Înainte, dar mai ales după ce își trag cuminți botoșeii albaștri de plastic peste încălțări, ca să nu murdărească persanele și parchetul poporului, moștenite de Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) de la familia Ceaușescu, viața turiștilor străini depinde de un ghid.

Un grup de doamne din Vietnamul comunist primesc introducerea în Casa Ceaușescu de la propriul ghid, cu care se plimbă prin București. Surprindem direct sfârșitul: „Când i-au scos din clădire, cineva a început să tragă cu o mitralieră. Și toată lumea spune că soldații au tras, dar nu vezi niciun soldat în imagini. Ei zic că erau soldați, noi zicem că erau oameni care trăiau pe acolo. I-au judecat în două-trei ore. Păi ce fel de proces este ăsta?

Azi, până și pentru un accident de mașină te judecă câțiva ani”, le spune conspiraționist ghidul, care le povestește și că el a fost soldat și știe cum explodează capetele de oameni la glonț, deci execuția cuplului Ceaușescu, văzută la televizor, nu avea cum să fie chiar pe bune. Vietnamezele sunt informate însă peste medie în ce privește comunismul: „Dar nu era anti-sovietic? De ce l-au omorât?”. Pauză. După un moment de reflecție, ghidul le lămurește: „El a fost omorât de alți comuniști, nu de anti-comuniști. De aripa mai soft a partidului comunist”.

Citește articolul integral pe Europa liberă

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.