Evaluare națională mincinoasă: 9,8 - media din gimnaziu, nota 4 la examen. Cîmpeanu vrea schimbare

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.05.2022 - 15:40
Evaluare națională mincinoasă: 9,8 - media de absolvire, nota 4 la examen. Cîmpeanu vrea schimbare / Inquam Photo / Octav Ganea

Newsweek România a scris, în mai multe rânduri, despre faptul că intrarea elevilor în liceu este viciată de mediile prea mari pe care aceștia le obțin în gimnaziu. Ministrul Educație, Sorin Cîmpeanu, recunoaște acest aspect și spune că vrea să schimbe legea educației.

SHARE

La intrarea în liceu se ține cont de media celor patru ani de gimnaziu și de notele obținute la examenele de matematică și de limba română de la Evaluarea Națională. La admiterea în liceu nu e nevoie de obținerea mediei finale 5. Sunt primiți în clasa a IX-a și elevi care au obținut la Evaluarea Națională media finală sub 5. Ministrul Educației vrea să elimine media notelor din gimnaziu de la Evaluarea Națională.

Digi24: Media din anii de studiu va conta în continuare la Evaluarea Națională?

Sorin Cîmpeanu: Este un aspect pe care mi-aș dori să îl clarificăm. Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, voi urmări cu mare interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiția în liceu.

Digi24: Poziția dumneavoastră care e?

Sorin Cîmpeanu: Mai degrabă, nu.

Digi24:  Nu, pentru că există un factor subiectiv?

Sorin Cîmpeanu:  În mod evident, până acum există un  factor subiectiv. În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem, luându-le în calcul la examene din momente importante pentru copii nu cred că este fair. Dar, dacă se dovedește că aceste evaluări standardizate au succes, dacă se dovedește că într-adevăr putem fi eficienți în dorința noastră de relevanță a acestor note, nu exclud nici posibilitatea de a fi luate în considerare.

Newsweek România a arătat, analizând Evaluarea Națională de anul trecut, că există discrepanțe imense între notele de la examene și mediile din gimnaziu.

Mulți elevi care au avut medii peste 9 în clasele V-VIII au obținut note mediocre și chiar sub 5 la examenul de Evaluare Națională.

Diferențele între notele la examenul de Evaluare Națională și media celor patru ani de liceu este 4-5 puncte în cazul multor elevi din toate județele.

În județul Olt, un elev cu media din gimnaziu de 9,82, a primit la examenul de matematică de la Evaluare națională nota 4,7. Un altul a luat la matematică 5,1 deși avuse o medie V-VIII de peste 9.

La Cluj, elevi cu media de peste 9 au luat note de sub 5 la matematică. În Maramureș, un elev cu media 9,8 a luat sub 5 la matematică.

Citește și: Absolvent de gimnaziu cu medie 9,8 a luat 4,2 la Evaluarea Națională. Premianții au pierdut 5 puncte

 

Anomaliile continuă: a luat 2 la matematică, admis în clase de mate

În liceele din România sunt acceptați în clase cu profil „matematică-informatică” elevi care nu au luat notă de trecere la examenul de matematică de la Evaluarea Națională.

Admis la Colegiu Național „I L Caragiale”, Moreni, specializarea matematică-informatică cu nota la matematică – 3; română – 5,4; media clasele V – VIII: 8,50. Media finală pentru admiterea în liceu: 5,06. Interesant este că la același Colegiu și la aceeași specializare s-a intrat și cu note decente: 6,7 la matematică, și aproape 8 media finală.
Și în cazul de mai sus se vede o diferență de 5 puncte între nota la examenul de la evaluare națională și media claselor V-VIII.

Citește și: Elevi cu note de 3 și 4 la matematică la Evaluarea Națională, admiși în licee de mate-informatică

Cum se calculează media de admitere la liceu

Media notelor de la examenul de evaluare națională este luată în procent de 80% din media de admitere în clasa a noua, 20% fiind media aritmetică a celor patru ani de gimnaziu. Nota admitere liceu = 80% X Media Evaluare națională + 20% X (media notelor din clasele V - VIII).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te