Ministerul Educației a încetat cele trei parteneriate cu Asociația condusă de Alexandru Cumpănașu

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.04.2021 - 17:55
Cumpănașu, al treilea proiect cu Ministerul Educației / Inquam Photos

În ultimii trei ani, Asociația pentru Implementarea Democrației a lui Alexandru Cumpănașu a câștigat trei contracte, în valoare totală de 10 milioane de lei, pentru a combate corupția din Ministerul Educației. Ministerul a denunțat, recent, contractele, potrivit unui comunicat.

SHARE

UPDATE. Ministerul Educației a încetat toate parteneriatele cu Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) în toate cele trei proiecte, încheiate în 2018, respectiv 2019.

„Cele trei proiecte sunt:

1. „Sistem de Management al Calității pentru Ministerul Educației și Cercetării și structuri subordonate - CAF"

 În acest proiect, după încetarea parteneriatului cu AID, Ministerul Educației a preluat responsabilitatea implementării activităților pentru finalizarea și atingerea obiectivelor din contractul de finanțare.

2. ,,Noi Perspective în Educație - NPE"

În acest proiect, după încetarea parteneriatului cu AID, Ministerul Educației a preluat responsabilitatea implementării activităților pentru finalizarea și atingerea obiectivelor din contractul de finanțare prin noua structura din cadrul ministerului - Direcția Generală România Educată.

3. ,,Dezvoltarea de Reglementări Instituționale privind Etica, Integritatea și Anticorupția în sistemul de educație"

În cadrul acestui proiect, a fost încetat atât acordul de parteneriat cu AID, cât și cu Academia de Poliție „AI. I. Cuza” din București. De asemnea, Ministerul Educației a decis rezilierea contractului de finanțare încheiat în 2018, derulat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2016-2020.

În prezent, între Ministerul Educației și Asociația pentru Implementarea Democației (AID) nu există nicio colaborare/parteneriat/acord privind desfășurarea unor activități finanțate din fonduri europene”, arată un comunicat oficial al Ministerului Educației.

Contractele au încetat pe data de 29 martie 2021.

 

Alexandru Cumpănașu a devenit un personaj extrem de controversat. După ce a pozat în apărătorul intereselor familiei Luizei Melencu, una dintre victimele lui Gheorghe Dincă din Caracal, Cumpănașu l-a acuzat pe bunicul fetei că și-ar fi abuzat nepoata.

Citește și: Adevărata față a lui Cumpănașu: îl acuză pe bunicul Luizei Melencu că și-a abuzat nepoata

Ulterior și-a deschis un cont pe o rețea de socializare vorbind minorelor despre „dotările” sale.

Citește și: AUDIO Cumpănașu, unei minore pe Tik Tok: Nu-mi trebuie gel pentru creșterea potenței

Cumpănașu, al treilea proiect cu Ministerul Educației: conferințe, analize și formare

Descrierea proiectului de 4 milioane de lei pentru Ministerul Educației nu depășește o pagină.

Iar „rezultatele așteptate” sunt vagi, de anvergură modestă: se organizează conferințe, se fac analize comparative cu date care pot fi luate de pe Internet, angajații din minister sunt duși la cursuri despre care nu știm cu ce îi ajută. Prețul – aproape un milion de euro.

Potrivit documentelor, Ministerul Educației a fost de acord să plătească acești bani (o parte din fonduri europene) pentru: „o analiză a bunelor practici la nivel european în ceea ce privește sistemele și instrumentele de management al calității în educație, o conferință de bune practici în implementarea sistemului de management al calității-CAF, un ghid de bune practici în implementarea sistemului de management al calității-CAF, 10 sesiuni de formare organizate cu 200 de persoane din MEN”.

„Am livrat o serie de analize comparative”

Alexandru Cumpănașu a declarat, pentru Newsweek România, că proiectul este întârziat din vina Ministerului Educației și că s-a făcut, în doi ani, o singură rambursare finaciară.

„Un sistem de management al calității presupune reguli interne, proceduri operaționale care sunt foarte necesare în Ministerul Educației unde domneșțe haosul atunci când e vorba de a căuta un document, spre exemplu.

Am livrat o serie de proceduri privind managementul calității și al transparenței, am livrat o serie de analize comparative”, a spus Cumpănașu susținând că nu deține toate elementele proiectului în detaliu.

Plângere la DNA pentru 4,8 milioane lei

În ultimii trei ani, Asociația pentru Implementarea Democrației a mai încheiat alte 2 contracte cu Ministerul Educației.

Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza (APAIC) și Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) au câștigat un proiect care urmărește „creșterea capacității instituționale a MEC de aplicare a normelor, mecanismelor și procedurilor în materie de etică, integritate și anticorupție la nivelul activității sale manageriale și administrative.”

Valoarea proiectului a fost de 4,8 milioane de lei. Durata a fost de 18 luni, iar contractul a fost semnat în 28 martie 2019. Buget alocat: 4.892.870,30 lei, din care: 4 milioane bani europeni, iar restul de 800 de mii sunt finanțare din bugetul Ministerului Educației. Beneficiarul proiectului este tot Ministerul Educației.
Într-o discuție avută cu Newsweek România, Alexandru Cumpănașu spune că Ministerul Educației nu i-a rambursat niciun leu din proiect. Cumpănașu urmează să îi facă plângere la DNA lui Sorin Cîmpeanu, ministru actual al Educației.

Citește și: Cumpănașu îl duce la DNA pe fostul său tovarăș Sorin Cîmpeanu pentru un proiect de un milion euro

Noi perspective în Educație, deși educația e plină de perspective

Alexandru Cumpănașu mai este implicat într-un alt proiect pe care îl derulează prin Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) pentru Ministerul Educației. Partenerul lui Cumpănașu este Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Valoarea proiectului este de 2.735.642 lei, din care 1.502.133.84 lei buget MEC.

Proiectul se numește „Noi perspective în educație” și urmărește „Optimizarea și creșterea calității serviciilor oferite de administrația publică din domeniul educației, prin crearea unui cadru normativ predictibil și stabil și prin dezvoltarea unei politici publice bazată pe orientările strategice în învățământul preuniversitar și universitar la orizontul 2030”.
Președintele Iohannis are un proiect similar numit „România educată”.

Citește și: Cumpănașu, într-un proiect de 2.700.000 lei al Ministerului Educației ca să îl concureze pe Iohannis

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te