Realizările lui Liviu Pop, scos de pe listă: albirea lui Ponta, editură unică, demiteri politice

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.10.2020 - 22:53
Liviu Pop / Fb

Liviu Pop a fost ministru al Educației în 2012 (interimar), în guvernul Dăncilă, iar acum conduce foarte influenta Comisie de Învățământ din Senat.

SHARE

Profesor de matematică, lider de sindicat, Liviu Pop este, din 2012, în Senatul României. A mai fost, în 2012, și ministru pentru dialog social.

„Realizările lui Liviu Pop”

1.     A prelungit viața de avocat a plagiatorului Ponta

În 2012, se declanșa cel mai mare scandal academic din România post-revoluționară, cu uriașe implicații politice. Premierul în funcție, Victor Ponta, era acuzat de o revistă științifică de primă mână că a plagiat în teza sa de doctorat. 

Victor Ponta risca să fie acuzat de fals și furt intelectual, dat fiind că, pe baza acestui titlul de doctor, fostul premier a intrat în baroul București, a predat la facultate și a câștigat bani. Imediat după apariția dosarului de plagiat, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a dat un verdict de plagiat, dar ministrul de atunci al Educației, Liviu Pop, a dizolvat abuziv instituția. 

 2.     Compediu
În septembrie 2017. Ministerul Educației a lansat un compendiu pentru elevii de clasa a V-a, un manual pentru mai multe discipline care să înlocuiască la ore timp de 8 săptămâni manualele specifice fiecărei disciplini care nu au fost încă editate. Compendiul a fost plin de greșeli.

Liviu Pop a declarat sec: “Până în data de 8 septembrie, în fiecare unitate şcolară va ajunge acel îndrumător-ghid pentru elevi. Acest îndrumător-ghid, care va acoperi materiile din planul de învăţământ, cele la care nu s-au făcut contestaţii – că dacă nu aveam contestaţii aveam toate manualele – în aşa fel încât în primele două luni de şcoală elevii să nu fie afectaţi de predare”

În aprile 2018. Curtea Constituțională a României a decis că Ordonanţa pentru înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică, este neconstituţională. Nu a contact pentru Liviu Pop, devenit – între timp – președintele Comisie pentru Învățământ din Senat. 

 
3.     A lăsat moștenire peste 2.100 de școli cu toaleta în curte
Anula cesta, Liviu Pop s-a lăudat pe Facebook că „PSD a finanțat și lansat digitalizarea educației” (pe care a lăsat-o mai jos de genunchiul broaștei, dar despre asta într-un alt articol). La această postare, un cititor îl întreabă ce a făcut, ca ministru, în ceea ce privește școlile cu toaletă în curte. Senin, Liviu Pop se laudă că el a reușit să numere exact câte asemenea școli sunt în România: 2.418.

 4.     A reintrodus edictura unică

Una dintre cele mai contestate măsuri din mandatul de ministru al Educației a lui Liviu Pop a fost înființarea Editurii Didactice și Pedagogice. Ea a primit monopol asupra editării de carte școlară. Curtea de Conturi arată, într-un document, că, pe parcursul anului 2018, proasta funcționare a „Editurii unice” a prejudiciat bugetul cu 1,5 mlioane de lei. În document se arată că Ministerul Educației nu cunoștea exact numărul de elevi, negocia prețuri fără a avea toate datele și nu verifica dacă manualele sunt conforme.  

5.     Demiterea inspectorilor școlari pe criterii politice
PSD a încercat să își subordoneze inspectorii școlari și, în acest sens, a acționat într-o zi de vineri, seara, din ordinul ministrului Educației de la acea vreme Liviu Pop. Un număr de 13 inspectori școlari generali au fost dați afară după o așa zisă analiză de care nu a știut nimeni în anul 2017.

PSD  a numit noi inspectori școlari pe criterii politice. Ulterior, inspectorii demiși au fost repuși în posture de instanțe.

„Dragi prieteni de pe Facebook,
Deși am fost votat pentru prima poziție la Senat de CEX PSD Maramureș, am fost înlăturat de pe listă.
Ce decizie credeți că ar trebui să iau:
1. Să rămân în PSD?
2. Să îmi dau demisia din PSD?
3. Să candidez din partea altui partid?
4. Altceva?
Va mulțumesc pentru eventualul răspuns.
Respect!”, a scris aseară Liviu Pop.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te