VIDEO Acuzații în falimentul City Insurance: Mari firme de audit au acoperit frauda

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 21.09.2021 - 22:32
VIDEO Acuzații în falimentul City Insurance: Mari firme de audit au acoperit frauda. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Falimentul City Insurance, companie de asigurare cu trei milioane de clienți, este mai degrabă o fraudă premeditată, pregătită ani de zile. 

SHARE

Totul, cu documente financiare false, conturi bancare fictive și bani duși în paradisuri fiscale.

Compania a prezentat Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) documente false despre conturi fictive din Elveția în care s-ar fi aflat 50 de milioane de euro, a beneficiat de complicitatea unor firme importante de audit din România, s-a reasigurat la un nivel excesiv în paradisuri fiscale și a pus presiune pe cei care au verificat City Insurance, inclusiv prin dosare penale, a explicat, la Newsweek LIVE, Valentin Ionescu, directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul ASF. 

Frauda este uriașă, în condițiile în care, City Insurance a încasat prime de circa 500 milioane euro in 2020 și a înregistrat daune de circa 270 de milioane de euro. Diferența nu e clar unde a ajuns. În schimb, compania a plătit dobânzi reale de 18 milioane de euro la împrumuturi false pe care le-ar fi acordat către Vivendi, acţionarul său  majoritar al companiei.

În bilanţul contabil al City Insurance apăreau împrumuturi false de 125 milioane de euro, pentru care se plăteau dobânzi de 10-12%.

Citește și: VIDEO Falimentul City Insurance: Documente false, conturi fictive, dosare penale, bani în off-shore

Valentin Ionescu, directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul ASF, a susținut, în cadrul Newsweek LIVE, că firmele de audit, care ar fi trebuit să descopere aceste nereguli și să le semnaleze autorităților statului, au acoperit frauda care se pregătea. 

„În ultimii ani, societatea a fost auditată în ultimii ani de mai mulți auditori din TOP 10. Nici unul dintre aceștia nu a spus că banii nu ar exista. 

De exemplu, auditorul care a auditat compania pentru 2020, ne-a dat inițial un raport de audit prin care a spus că totul este în regulă, că depozitele există.

Când ASF a arătat că acești bani nu există, auditorul a revenit, a spus că a făcut propriile investigații și că într-adevăr ASF are dreptate și își retrage raportul de audit”, a menționat Valentin Ionescu.

Citește și: Nou șef la Garda de Mediu: 500.000 € din păduri tăiate. A dat 130.000 de lei la partid

ASF a depus sesizări împotriva acestor auditori la Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS).

„Noi am sesizat autoritatea care supraveghează acești auditori, ASPAAS. Am informat și asociația lor profesională. Am avut discuții cu unii dintre auditori, pentru a afla cum au validat acei bani”, a menționat directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul ASF. 

Potrivit lui Valentin Ionescu, autoritatea are o investigație în curs pe această temă. 

„Rapoartele anuale de auditare sunt trimise împreună cu scrisorea către management și la ASF. Documentele sunt analizate și dacă se observă chestiuni care trebuie clarificate, intervenim.  Dar, toți auditorii au validat existența acelor bani”, a subliniat Valentin Ionescu, la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te