UTIL Cum se citește corect o factură de energie electrică și de gaze

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 17.09.2021 - 15:48
Cum se citește corect o factură de energie electrică și de gaze. Foto Enel

Peste 10.000 de reclamații a primit Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de la românii uimiți de valoarea uriașă a facturilor de energie electrică sau de gaze naturale.

SHARE

Creșterea consistentă a tarifelor la energie electrică și gaze naturale i-au făcut pe români să fie mai atenți la costurile înregistrate pe facturile pe care le primesc de la companiile furnizoare. 

Citește și: Peste un milion de familii din România nu fac față facturilor la gaz și energie

Mai mult, pentru că citirea contoarelor nu s-a făcut în unele cazuri la timp sau corect, unii consumatori s-au trezit în situația de a achita pentru o lună sume uriașe.

Citește și: O familie din Alba a primit o factură la energia electrică de aproape 28.000 de lei

Cum se citește corect o factură de energie electrică și de gaze

Factura pentru gazele naturale consumate de o gospodărie conține trei elemente: prețul gazului, prețul serviciului de distribuție și costul de transport. Din cele trei componente, doar una singură este variabilă, anume prețul gazului. 

Celelalte două componente sunt tarife reglementare de către ANRE și sunt fixe pe un an de zile. Sunt reevaluate anual, dar contează și cum e făcut contractul între consumator și furnizorul de gaz. 

Cum se citește corect o factură de energie electrică și de gaze

Cel mai important element al unei facturi, fie că este de energie electrică, fie că este de gaze este valoarea totală de plată.

„În orice factură, cantitatea consumată e menționată în kilowați oră, atât pentru electric, cât și pentru gaze. Ca să fiu sigur că nu sunt taxat greșit sau în plus de companiile de energie, e bine să comparăm factura cu ceea ce arată contorul. 

Recomand să vă notați lună de lună aceste consumuri”, a explicat la Newsweek LIVE Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică – HENRO.

Citește și: VIDEO România poate rămâne fără gazele din Marea Neagră: e posibil să le extragă rușii și ucrainenii

Cum se citește corect o factură de energie electrică și de gaze

Expertul a menționat că la orice factură este trecut într-un colț un interval de transmitere a indexului, de regulă 10 zile.

Recomandarea este să nu ratați această perioadă și să transmiteți aceste indexuri. Astfel, evitați să descoperiți după o perioadă că indexurile trecute în facturare nu corespunde cu ce e în realitate.

Citește și: VIDEO Fondul pentru consumatorii vulnerabili, afectați de creșterea prețurilor, nu există

Citirea contoarelor se face la energie electrică la maximum 6 luni, iar la gaze naturale la maximum 3 luni. 

E vorba și de costuri aici. Când îți schimbi furnizorul, poți să optezi în contract la un interval de citire, care nu poate depăși acest interval maxim. Dar asta va costa, dacă vrei să vină operatorul să citească”, a menționat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică – HENRO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te