Top eșecuri PNDL I: 65.000.000 pentru modernizarea unui drum licitat cu 6 ani întârziere. În 2021

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.09.2021 - 12:44
Top eșecuri PNDL I: 65.000.000 pentru modernizarea unui drum licitat cu 6 ani întârziere. În 2021 / cjvrancea

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală au fost finanțate 11.740 de obiecte din care jumătate au fost finalizate. Newsweek România vă prezintă cele mai consistente proiecte finanțate din bani publici prin PNDL, dar care nu au demarat.

SHARE

„Prin PNDL sunt finanțate prin contracte multianuale, din etapa 1 (2015-2022) și etapa 2 (2017-2022) 11.740 de obiective, din care până în prezent 6.085 sunt finalizate (obiective pentru care a fost comunicat de beneficiari procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor). Pentru restul de 5655 obiective nu s-a realizat recepția lucrărilor”, arată un răspuns al Ministerului Dezvoltării în exclusivitate pentru Newsweek România.

Aprobat în 2015, dar neînceput

Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a cunoscut eșecuri răsunătoare: proiecte aprobate spre finanțare, pentru care s-au alocat zeci de milioane de la buget, dar care nu au demarat.  

Potrivit Ministerului Dezvoltării, unul din cele mai consistente proiecte „nefinalizate, cu grad de execuție bugetară zero” este „Modernizare Drum Județean 205E Vidra- Vizantea Livezi- Câmpuri”.

Citește și: EXCLUSIV Jumătate din cele 11.740 de obiective din PNDL, finalizate. 48% din școli, recepționate

Beneficiarul este Consiliul Județean Vrancea, iar valoarea alocată proiectului este 65.362.749,97 lei, contract de finanțare MDLPA din 17.06.2015.

Licitație, cu 6 ani întârziere

Potrivit Consiliului Județean Vrancea, abia în vara acestui an proiectul a fost scos la concurs.

„Consiliul Județean Vrancea a scos la licitație serviciile de proiectare pentru modernizarea drumului județean DJ 205E Vidra-Vizantea Livezi-Câmpuri. În cadrul licitației deschise vor fi achiziționate: studii de teren, documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, proiect pentru autorizarea executării lucrărilor, proiect de organizare a execuției lucrărilor, proiect tehnic de execuție și servicii de asistență tehnică.

Citește și: Cele mai mari alocări prin PNDL: Bihor, Iași, Suceava, Giurgiu. Cele mai mici: Ilfov, Harghita

DJ 205E este un drum afectat de alunecări de teren, fiind necesare lucrări complexe de reabilitare și modernizare. Data limită pentru depunerea ofertelor din partea firmelor de construcții interesate este  06.07.2021”, potrivit informațiilor oficiale.

Ratare din mandatul lui Oprișan

În anunțul Consiliului Județean Vrancea se arată de unde se face finațarea: „Valoarea totală pentru lucrările de modernizare a DJ 205E Vidra-Vizantea-Livezi-Câmpuri este de 61,7 milioane lei, acest obiectiv de investiții fiind finanțat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 1, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Finanțarea alocată pentru acest drum județean din Vrancea este una dintre cele mai mari din țară”.

Detalii AICI

La momentul în care s-a obținut finațarea proiectului (2015), președintele CJ Vrancea era Marian Oprișan.

Drumul a mai fost reabilitat și în anul 2005 pe o porțiune de 18 kilometri după cum anunța ex-președintele CJ Marian Oprișan.

Detalii AICI

Ce se rezolvă prin PNDL

„Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport”, potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

PNDL a început să fie derulat începând din anul 2013.

Suma totală decontată pe PNDL – etapa 1 și etapa 2 – este de 30,9 miliarde lei (69,3% din toate fondurile PNDL). Pentru investițiile nefinalizate restul de decontat este de 13,4 miliarde lei”, se arată într-un răspuns al Ministerului Dezvoltării pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te