Cuc s-a încurcat în date și era să lase Tarom fără drept de zbor. Ședință de urgență, pe seară

DE Petre Bădică, Răzvan Chiruță | Actualizat: 21.03.2019 - 10:39

Ministrul Transporturilor a convocat de urgență Adunarea Generală a Acționarilor de la Tarom pentru a numi un consiliu de administrație provizoriu, astfel încât companiei deținute majoritar de statul român să nu-i fie retras certificatul de operator aerian.

SHARE

Ședința a fost convocată pentru miercuri, 20 martie, de la ora 21.00, deși inițial aceasta trebuia să aibă loc pe 22 martie. Dar, atunci ar fi fost cu o zi prea târziu pentru Tarom.

La această situație s-a ajuns tot din cauza ministrului Răzvan Cuc, cel care a convocat pe 13 martie Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la TAROM pentru demiterea Consiliului de Administraţie (CA) al companiei, fără ca AGA să primească mandat pentru numirea unui consiliu de administraţie provizoriu.

Inițial, ministrul Transporturilor a programat ca numirea acestui CA provizoriu să se facă pe 22 martie. Numai că, după cum a arătat secretarul comisiei pentru Transporturi din Parlament, deputatul PNL Marius Bodea, pe 21 martie, încetează de drept mandatul Directorului General al TAROM, iar un interimar nu poate fi numit din cauza faptului că operatorul aerian deţinut de statul român nu mai are nici Consiliu de Administraţie.

„Pe cale de consecinţă, în lipsa unui «Accountable Manager», în cazul de faţă un director general, Autoritatea Aeronautică retrage certificatul de operator aerian”, a arătat Marius Bodea. 

Citește și Marius Bodea (PNL): Toate avioanele TAROM ar putea rămâne la sol din cauza Guvernului

Pentru a evita momentul în care TAROM să nu-și mai poată folosi avioanele, Cuc a decalat de urgență ședința AGA.

Potrivit unor surse, consiliul provizoriu, numit pentru o perioadă de maximum 6 luni, este mai degrabă „o încropeală”. Din noul organism vor face parte Mircea Tudosie, director la Poșta Română, Sorin Paul Stoicescu, cu legături cu PSD, Petre Neacșa, secretar general în cadrul Ministerului Transporturilor, un apropriat al lui Răzvan Cuc, George Rotaru, director al Aeroclubului Român și acrobat aerian, Gabrilela Mocanu, fostă consilieră a lui Cuc, și Luminița Ivan, funcționar din Ministerul Transporturilor.

Aceștia urmează să numească, tot în noaptea de miercuri spre joi, și un nou director la Tarom.

Răzvan Cuc vrea să salveze Tarom, după ce i-a adus pierderi de 172 milioane lei

 

„Gaura” de la Tarom a fost unul dintre motivele pentru care Răzvan Cuc și-a pierdut primul mandat de ministru al Transporturilor în guvernul condus de Mihai Tudose.  Cuc a fost ministrul Transporturilor în primele 10 luni ale anului 2017. Atunci a promis că va aduce Tarom pe zero.

„Din punct de vedere economic, Tarom se relansează, astfel încât prognoza economică pentru Tarom este practic ca la sfârşitul anului (2017 n.red) să închidă pe zero, nicio pierdere", spunea Răzvan Cuc în mai 2017.

Rezultatele financiare ale Tarom aveau să îl contrazică. La mijlocul anului 2017, Tarom înregistra pierderi de 107 milioane de lei. Față de mijlocul anului anterior, pierderile Tarom crescuseră de patru ori (28 milioane în 2016). La finalul anului, pierderile totale au fost de 172 milioane lei.

Tudose i-a reproșat situația

 

Acest aspect l-a enervat pe premierul de atunci Mihai Tudose care i-a reproșoat lui Cuc că a girat un managemt prost la Tarom. În ședința din august 2017 a avut loc următorul dialog:

Mihai Tudose: Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-aţi prelungit mandatul cu patru luni celui de la TAROM. Mi-aţi spus că vă asumaţi, că aveţi încredere în el şi că ştie ce are de făcut. Aşa este?

Răzvan Cuc: Da, domnule prim ministru…

Citește și: Cuc, exmatriculat de la doctorat

Mihai Tudose: Mulţumesc. Păi, eu să înţeleg că aveţi încredere în el şi împreună formaţi o echipă care îşi asumă ce e acolo? 104 milioane pierdere pe şase luni?   

La final de 2018, pierderile Tarom crescuseră la 172 milioane lei, potrivit Ministerului de Finanțe.

Răzvan Cuc a avut un prim mandat de ministru al Transporturilor, între ianuarie 2017 – octombrie 2018.

Mihai Tudose a mai rezistat ca premier încă trei luni. Tudose a dezertat din PSD, în schimb Răzvan Cuc a revenit ministru al Transporturilor la începutul lui 2019. În această seară la TVR, cu nonșalanță, Răzvan Cuc a anunțat că va schimba conducerea Tarom pentru a redresa compania.

Același Tarom căruia, în 2017, i-a provocat pierderi de 172 milioane lei.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te