EXCLUSIV Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. În 2019, de 12 ori mai mult ca în 2017

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.03.2021 - 00:19
Sporurile se acordă pe baza Legii salarizării unitare din 2017 gândită de Olguța Vasilescu și Liviu Dragnea /Inquam Photos / Bogdan Danescu

174 de milioane de lei este valoarea totală a sporurilor pentru condiții vătămătoare de muncă și confidențialitate acordate în aparatul central al Ministerului Muncii și în șapte instituții subordonate. Acordarea sumelor uriașe, posibilă după votarea unei legi inițiate de PSD.

SHARE

174 de milioane de lei a plătit Ministerul Muncii angajațiilor săi drept sporuri

Potrivit cifrelor oficiale, între 2017 și 2020 s-au acordat, în cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Muncii și în aparatul de lucru, sporuri pentru condiții vătămătoare și confidențialitate, în valoare de 174.573.553 lei. Dintre acestea peste 6,6 milioane s-au acordat în 2017, 8,7 milioane în anul 2018, 79 de milioane în anul 2019 și 80 de milioane în 2020.

Citește și

Elena Udrea, blesteme pentru judecătoarea care a condamnat-o cu executare, în direct la Antena 3

Sporurile au crescut de 12 ori între 2017 și 2019 și s-au menținut la acest nivel ridicat și în anul 2020.

Și în cadrul aparatului de lucru al Ministerului Muncii, sporurile au crescut de la 660 de mii în anul 2017, la 3 milioane în 2019 și au scăzut la 2,7 milioane în anul 2020.

Citește și

VIDEO Florin Salam și Adi Minune au cântat la un grătar în cimitir în memoria lui Emi Pian

Citește și: Milioane de euro de la buget pentru boli închipuite

Pentru ce se dă sporul de muncă

Potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 a salarizării unitare, sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază pot beneficia toate categoriile de personal bugetar salarizat potrivit Anexelor I-VIII la lege, corespunzătoare celor 7 familii ocupaţionale  de funcţii bugetare (Învăţământ, Sănătate şi asistenţă socială, Cultură, Diplomaţie, Justiţie și Curtea Constituțională, Apărare, ordine publică și securitate națională, Administraţie), precum și personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii. Funcțiile de demnitate publică (numite sau alese) prevăzute în Anexa nr. IX la Legea-cadru nu beneficiază de niciun spor, ci doar de indemnizația lunară prevăzută de lege, a explicat Ministerul Muncii pentru Newsweek România.

 

2018: Sporuri majorate cu 25%

Sporurile de care beneficiază personalul bugetar, cu unele excepții, sunt cele de care beneficia la momentul intrării în vigoare a Legii-cadru, menținute în cuantumurile din momentul intrării în vigoare a Legii-cadru (stabilite potrivit actelor normative care au reglementat salarizarea înainte de Legea-cadru), cuantumuri care au fost majorate o singură dată în toată această perioadă de aplicare etapizată a legii,  cu 25% în luna ianuarie 2018.

Începând cu anul 2019, cuantumul sporurilor a fost menținut la nivelul din luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupa aceeaşi funcţie şi îşi desfăşura activitatea în aceleaşi condiţii, ne-a precizat Ministerul Muncii.

Citește și: Sporurile de mii de euro din Parlament, păstrate și în timpul stării de urgență

Cine a făcut buletinele de analiză

Buletinul de expertiză  pe baza căruia a fost acordat sporul de condiții vătămătoare a fost eliberat de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, iar Raportul de măsurători a fost eliberat  de către Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. - Sucursala Direcției Radiocomunicații București, conform prevederilor art. 3, alin. 3, lit. a) din H.G. nr. 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Administraţie" din administraţia publică centrală.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te