Estimare a unui expert: România va cheltui cel mult 40% din PNRR, maximum 12 miliarde de euro

DE Valentin Mirică, Alexandru Pop | Actualizat: 01.08.2021 - 22:28
Estimare a unui expert: România va cheltui cel mult 40% din PNRR, maximum 12 miliarde de euro/FOTO: Inquam Photos/George Călin
Foto: Facebook Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Estimare expert: România va cheltui cel mult 40% din PNRR, din cauza termenelor extrem de stricte impuse de Uniunea Europeană. Regula încă în negociere este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței fiind 2023.

SHARE

Potrivit unui expert în fonduri europene, contactat de Newsweek România, dar care a dorit să-și păstreze anonimatul, țara noastră nu va reuși să cheltuie mai mult de 40% din cele 29,2 miliarde de euro puse la dispoziție de UE prin PNRR. 

Citește și: DOCUMENT EXCLUSIV Comisia Europeană desființează capitolul PNRR de Digitalizare. Costuri suspecte

Prin PNRR, România ar primi pentru un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri. Regula încă în negociere este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Expertul contactat de Newsweek România a apreciat că am absorbi 40% din PNRR dacă am avea capacitatea administrativă a Poloniei. 

“Daca nu contractezi 70% din sumă nu primești ceilalți 30%, deci riscăm să nu atragem nici măcar 40% din PNRR - adică maximum 10,8 miliarde euro - chiar dacă acesta va fi aprobat în octombrie. România ar trebui sa contracteze 70% din suma alocată până la 31 decembrie 2022, iar asta înseamnă ca România sa facă contracte de 19,74 miliarde euro până atunci. Contractele trebuie facute în doar 12 luni (...) ținând cont de legislația în materie de achiziții publice, care este un dezastru. 

La cum arată PNRR-ul depus, dacă am fi o țară ca Polonia, cu o absorbție ideală și o capacitate administrativă de invidiat, nu ar fi posibilă contractarea a mai mult de 10,8 miliarde euro în anul 2022, daca estimez bine, adică putin peste 35%“, a afirmat expertul în fonduri europene. 

Citește și: În atenția patriarhului Daniel: Biserica ortodoxă a Ciprului concediază angajații nevaccinați

PNRR se referă la un pachet de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020. Aceste reforme și proiecte de investiții publice trebuie puse în aplicare până în 2026. 

Premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar urma să fie aprobat de Comisia Europeană în jurul datei de 15 septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te