Biden ia măsuri pentru a opri exporturile de tehnologie ale Statelor Unite ale Americii către Huawei

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.02.2023 - 09:08
Biden ia măsuri pentru a opri exporturile de tehnologie ale Statelor Unite ale Americii către Huawei - Foto: Matti Blume

Guvernul SUA a încetat să aprobe licenţe pentru firmele americane, pentru a nu exporta tehnologie către gigantul chinez Huawei. Acesta în timp ce Administraţia Biden continuă să-şi înăsprească regulile privind exporturile de tehnologie americană în China.

SHARE

Washingtonul a acuzat anterior Huawei că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA şi că lucrează cu Partidul Comunist Chinez. Compania şi guvernul chinez au negat în mod repetat acuzaţiile.

Departamentul de Comerţ al SUA a spus unor firme americane că nu va mai elibera licenţe pentru exporturile de tehnologie americană către Huawei, potrivit Financial Times, informează BBC.

Mişcarea vine în timp ce Washingtonul se îndreaptă către interzicerea totală a vânzării tehnologiei americane către gigantul chinez de echipamente de telecomunicaţii.

Citeşte şi: Circa 76% din infrastructura 5G din România, construită de Huawei. Compania, acuzată de spionaj

„Lucrând îndeaproape cu partenerii noştri de control al exporturilor interagenţii, de la Departamentele de Energie, Apărare şi de Stat, ne evaluăm continuu politicile şi reglementările şi comunicăm în mod regulat cu părerile interesate externe”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerţ al SUA.

„Nu comentăm conversaţiile cu sau deliberările despre anumite companii”, au adăugat aceştia. Huawei a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Citeşte şi: Spionii chinezi în SUA, fără limite. Au încercat să fure agenda procurorului în cazul Huawei

Administraţia Biden a continuat să înăsprească restricţiile asupra Huawei, pe măsură ce tensiunile politice dintre Washington şi Beijing au crescut în Taiwan, unde sunt fabricate majoritatea cipurilor de computere din lume.

În octombrie, subsecretarul american al Comerţului pentru Industrie şi Securitate, Alan Estevez, a declarat că „mediul global se schimbă mereu”.

„Facem în mod corespunzător tot ce ne stă în putere pentru a ne proteja securitatea naţională şi pentru a preveni achiziţionarea de tehnologii sensibile, cu aplicaţii militare, de către serviciile militare, de informaţii şi de securitate ale Republicii Populare Chineze”, a adăugat el.

De câţiva ani, Huawei, un conglomerat cu sediul în Shenzhen, s-a confruntat cu restricţii de export din SUA, pentru articole pentru echipamente de telecomunicaţi de mare viteză din a cincea generaţie (5G) şi tehnologie de inteligenţă artificială.

În anul 2019, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, oficialii americani au adăugat compania la aşa-numita „listă de entităţi”.

Companiile americane trebuie să obţină o licenţă de la guvern, pentru a exporta sau a transfera unele tehnologii, în special din cauza temerilor că acestea vor fi folosite de armata chineză.

Cu toate acestea, au fost acordate licenţe unor companii din SUA, inclusiv Intel şi Qualcomm, pentru a furniza Huawei tehnologie care nu avea legătură cu 5G.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te