Sechestru pe 50 de milioane de euro din Laundromatul rusesc

DE Newsweek România | Actualizat: 23.02.2019 - 17:04

Patru clădiri din Germania și 50 de milioane de euro au fost sechestrate de autoritățile germane. Banii ar fi fost spălați cu implicarea sistemului judecătoresc și bancar din Republica Moldova.

SHARE

Autoritățile germane de investigație au confiscat bunuri imobiliare și 50 de milioane de euro într-unul din cele mai mari cazuri de spălare de bani din istorie.

Anunțul a fost făcut, într-un comunicat de presă, de Procuratura din München și Biroul Federal de Criminalistică al Germaniei. Cazul face parte din schema de spălare a banilor numită „Laundromat“ sau „spălătoria rusească”. În cadrul acestei scheme, 22 de miliarde de dolari americani fost retrași prin intermediul băncilor din Letonia și R. Moldova.

Procurorii din München au anunțat că în dosar sunt implicați trei inculpați, iar cetățenia, sexul și vârsta suspecților, precum și alte detalii ale cazului nu sunt anunțate, deoarece ancheta este încă în desfășurare.

Totodată, au fost sechestrate patru imobile din localitățile Schwalbach am Taunus, Nürnberg, Regensburg și Mühldorf am Inn, care valorează 40 de milioane. În plus, a fost sechestrat un cont de la o bancă din Letonia, care avea un sold estimat la aproximativ 1,2 milioane euro, rezultat din vânzarea unei alte proprietăți în Chemnitz.

Citește și Fundația soției președintelui moldovean Dodon, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei

La aceasta se adaugă și punerea sub sechestru a conturilor din diverse bănci din Germania, în valoare de aproximativ 6,7 milioane de euro, deținute de două companii imobiliare tot germane.

Laundromatul rusesc a fost pus în aplicare prin intermediul unor persoane terțe și magistrați din Republica Moldova, care prin intermediul unor decizii de judecată confiscau sute de milioane de dolari ale unor companii rusești.

Schema consta în sechestrarea conturilor deținute de firme din Federația Rusă în băncile moldovenești și Letonia, care mai apoi erau trecute la noii proprietari. Într-un final, sumele enorme ajungeau în mai multe țări europene. 

De menționat că, după apariția în presă a mai multor informații privind Laundromat-ul rusesc, Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a inițiat investigații, care s-au soldat cu reținerea în 2016 a 14 judecători și doi executori judecătorești, care semnau deciziile de judecată iar mai apoi le puneau în aplicare. În dosar ar fi fost implicați și funcționari din cadrul Băncii Naționale a Moldovei.

Contactat de DW, Veaceslav Negruță, expert Transparency International și fost ministru al Finanțelor, a declarat că autoritățile germane au nimerit exact în țintă, deoarece aceasta vizează persoane și funcționari, inclusiv din R. Moldova, care și-au făcut prost meseria și au intrat în cârdășie cu beneficiarii acelor bani de proveniență dubioasă.

„Sumele implicate la care se face referire în Germania sunt de fapt de 100 de milioane de dolari, care au fost aplicate pentru așa numitele taxe de umbră. Deci nu e vorba de o sumă din acele 22 de miliarde spălate, ci de taxe pentru serviciile de spălare a acestor miliarde.

Cert este că aceste investigații vor fi urmate de alte investigații în Germania, dar vor impune și anumite mișcări aici în R. Moldova. Iar, dacă vorbim de situația de aici, pot spune că din păcate investigațiile au pornit abia în 2014, deși erau semnale că ceva se întâmplă prost cu sistemul judecătoresc, în primul rând, iar urmare a acestor decizii sistemul bancar se ocupa de tranzitarea acestor fonduri mari.

Pe de altă parte, acele rețineri care s-au făcut în 2016 nu au fost duse la un bun final. De asemenea, există speranțe că investigațiile din afară să impună revenirea la normalitate în tot ce se numește funcționalitatea instituțiilor statului din R. Moldova.

Citește și Petre M. Iancu: Tragedia basarabeană şi şansa Republicii Moldova

Este un semnal foarte clar pentru noi, cei de la Chișinău, pentru că ne dă o speranță că, dacă investigațiile pe Laundromat se mișcă, vor porni și investigațiile pe miliardul furat din R. Moldova, care este o altă istorie tristă. Poate vor exista chiar și anumite perspective de recuperare a acestor bani”, susține expertul.

„Spălătoria rusească” este una din cele mai mari operațiuni de spălare de bani din istoria Europei, iar această schemă frauduloasă a fost deconspirată în 2014, ca urmare a unei investigații efectuate de organizația neguvernamentală „Organized Crime and Corruption Reporting Project” (OCCRP).

Articol via Deutsche Welle

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -