Scindarea Bisericii Ortodoxe este o înfrângere pentru Vladimir Putin

DE Newsweek România | Actualizat: 18.10.2018 - 21:58

Iminenta înfiinţare a unei Biserici Ortodoxe independente în Ucraina este o lovitură pentru încercarea lui Putin de a menţine ţara pe orbita Moscovei şi tulbură Biserica Ortodoxă Rusă, consideră Konstantin von Eggert.

SHARE

În catedrala Sf. Sofia din Kiev, în prezent un muzeu, sunt instalate schele şi este gălăgie. Am vizitat biserica care adăposteşte unele din cele mai impresionante mozaicuri din estul Europei la începutul lunii octombrie.

Lucrările de renovare nu sunt întâmplătoare. Catedrala va fi probabil locul în care emisarii Patriarhului Ecumenic Bartolomeu vor da citire "thomosului" său (decret în limba elină), care va conferi auto-guvernare Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

În timp ce data exactă a conferirii autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina rămâne să fie stabilită exact, decizia Patriarhiei Ecumenice de la Istanbul (care se cheamă Patriarhia de la Constantinopole din zilele Imperiului Bizantin), a determinat o deteriorare completă a relaţiilor cu Biserica Ortodoxă Rusă.

"Biserica de la Moscova", după cum este ea numită frecvent în Ucraina, este cea mai mare comunitate ortodoxă din ţară. Ea se bucură de independenţă administrativă dar consideră că Moscova este patria sa spirituală. Patriarhii de la Moscova au avut Ucraina sub jurisdicţia lor canonică din anul 1688, când Patriarhul de la Constantinopole, Dionisie al IV-lea, a acordat primaţilor Bisericii Ruse dreptul de a întroniza mitropoliţii de la Kiev.

Patriarhia de Constantinopole, care există de aproape 17 secole, este cea mai veche dintre cele 15 biserici ortodoxe autocefale. Primatul ei este considerat "primat între egali" de către ceilalţi ierarhi ortodocşi.

Patriarhul Bartolomeu afirmă că decretul din secolul al 17-lea a fost o soluţie temporară şi subliniză că decizia sa privind Ucraina este legitimă. În pregătirea independenţei depline a Bisericii din Ucraina, el a anulat şi excomunicarea a două Biserici Ortodoxe din această ţară, impusă în anii 1990 după ce ele au întrerupt relaţiile cu Patriarhia de la Moscova.

Citește analiza integrală de la Deutsche Welle

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -