Republica Moldova își împrăștie corupții prin toată lumea

DE Deutsche Welle | Actualizat: 02.11.2021 - 20:37
Republica Moldova își împrăștie corupții prin toată lumea

În primele 100 de zile de când Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a preluat guvernarea, mai mulți lideri de partide au renunțat la politică, unii foști șefi din poliție au fugit din țară, alții au ajuns în arest.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Procurorul general și prim-adjunctul său au fost suspendați și plasați în arest, iar ceilalți adjuncți au demisionat de bunăvoie.

Pentru prima dată în istoria țării, un judecător a fost condamnat cu executare pentru îmbogățire ilicită, iar mai mulți procurori și judecători caută acum disperați soluții ca să-și pună la adăpost juridic averile nejustificate, dobândite în perioada dezmățului oligarhic.

Foști, dar unii încă șefi de agenții, reprezentanți în diferite companii de stat, jefuite sub fostele guvernări, dar și patronii oficiali și neoficiali ai sistemelor de microfinanțare și-au scos averile la vânzare și, cel mai probabil, se pregătesc să fugă din țară, cu bani cu tot, până se așează lucrurile la Procuratură și în justiție.

Alții caută să se infiltreze în tabăra noii guvernări, crezând că așa vor reuși să-și pună averile fabuloase la adăpost. Unora infiltrarea le reușește.

Citește și: Livrările de oxigen medicinal au crescut cu 450% în pandemie, spune o firmă de profil | Newsweek Romania

Metamorfoze la nivel politic

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, la care PAS a obținut o victorie zdrobitoare, au determinat mai mulți lideri politici să-și caute o altă ocupație. Finul lui Plahotniuc, Andrian Candu, s-a retras din funcția de lider al partidului „Pro-Moldova” pe care l-a creat după ce a părăsit PDM.

Pavel Filip, care l-a deservit, în calitate de premier, pe oligarhul Plahotniuc în perioada capturării instituțiilor statului, care a preluat conducerea Partidului Democrat după fuga lui Plahotniuc din țară, a demisionat și el din funcția de lider al PDM. Fostul partener de bloc politic al Maiei Sandu în lupta contra regimului Plahotniuc (2019), Andrei Năstase, a renunțat la funcția de președinte al Platformei DA.

Dezamăgit de scorul electoral obținut la alegerile parlamentare anticipate inclusiv în orașul Bălți unde era primar, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a renunțat la mandatul de primar și a devenit politic inactiv. Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, s-a retras din funcția de lider al Partidului Liberal și a anunțat că ia o pauză.

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție din perioada regimului Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc, care reușise să-și facă un partid (PACE) și chiar să participe la alegeri, a fugit din țară și a fost anunțat în căutare de către procurori. Recent, liderul principalului partid parlamentar de opoziție (PSRM), ex-președintele Igor Dodon, a renunțat la mandatul de deputat și a anunțat că se retrage de la conducerea PSRM, iar a doua zi a plecat la Moscova.

PAS a obținut o majoritate parlamentară confortabilă utilizând în campanie o insistentă retorică anticorupție, alimentată de furia unui electorat jefuit constant de niște grupări conectate la crima organizată, care au uitat să mai și guverneze.

Citește și: Numărul vaccinărilor anti-COVID continuă să descrească: doar 78.400 de persoane imunizate în 24h | Newsweek Romania

Zeci de ani, schemele de corupție au trecut din mână în mână, instituțiile statului erau folosite ca subdiviziuni în cadrul grupărilor criminale, care filau și încarcerau oponenții sau curățau piața pentru afacerile „stăpânului”. „Ștampila” țării și sistemul judiciar moldovenesc au fost folosite la spălarea a zeci de miliarde de dolari, băncile moldovenești au fost devalizate, iar banii scoși în jurisdicții străine.

Actuala guvernare și-a propus să distrugă aceste sisteme subterane. Majoritatea parlamentară a operat rapid modificări legislative pentru a opri scurgerea banilor și pentru a putea înlocui imediat oamenii care asigurau funcționarea schemelor din funcții publice, inclusiv schemele de contrabandă. Toate eforturile anticorupție se opreau însă la Procuratură și la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). S-a intervenit „chirurgical” în privința acestor structuri.

Lucru făcut pe jumătate

După suspendarea și plasarea în arest a procurorului general Alexandr Stoianoglo (învestit de ex-președintele Igor Dodon) și desemnarea unui procuror general interimar și după înlăturarea din funcții a adjuncților lui Stoianoglo, funcționarii corupți care au deservit regimurile lui Plahotniuc și Dodon, inclusiv cei care au făcut poliție politică, s-au pomenit vulnerabili.

Pentru prima dată, în Republica Moldova a început să fie aplicat articolul din Codul Penal vizând îmbogățirea ilicită. Sub lupa procurorilor au nimerit mai mulți judecători, procurori, ex-miniștri, șefi de agenții guvernamentale, deputați și ex-deputați, foști șefi din poliție și aleși locali. Aceștia încearcă acum să-și securizeze averile prin tranzacții. Unele sechestre deja au fost puse, iar o parte din cei vizați au fugit din Moldova.

Unii au reușit să fugă din țară chiar cu câteva zile înainte de învestirea noului Guvern în august 2021.

Totuși, guvernarea PAS este criticată în plan intern pentru lentoarea cu care se mișcă pe segmentul combaterii corupției și îndepărtării din funcții a oamenilor care, prin corupție, au fost loiali regimurilor cleptocratice. Evaluarea extraordinară a judecătorilor – unul din principalele angajamente ale noii guvernări - încă nici nu a început.

La Procuratură bântuie o atmosferă de provizorat, iar rezistența sistemului clădit acolo de oamenii lui Plahotniuc nu a dispărut. Șeful Centrului Național Anticorupție este în continuare Ruslan Flocea, propulsat acolo din funcția de consilier al ex-președintelui Igor Dodon.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te