Noi fabrici de vaccin anti-COVID în Europa

DE Deutsche Welle | Actualizat: 28.03.2021 - 16:03
Noi fabrici de vaccin anti-COVID în Europa

Noi fabrici în Olanda şi Germania vor acoperi necesarul de vaccin din UE, speră oficialii de la Bruxelles. Restricţionarea exportului către Marea Britanie va fi următorul pas.

SHARE

Fabrica de ser Halix din localitatea olandeză Leiden a primit, în sfârşit, aprobarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului.

Acolo produce deja de câteva săptămâni AstraZeneca. Solicitarea pentru certificarea fabricii a fost depusă cu întârziere de către reprezentanţii concernului britanico-suedez. De ce s-a înregistrat această întârziere nu au putut explica până acum funcţionarii europeni. 

Acum însă, dozele produse de AstraZenecala Leiden vor fi rapid livrate. Responsabila pe probleme de sănătate din cadrul UE, comisara Stella Kyriakides, anunţa la Bruxelles că firma trebuie să îşi respecte fără tăgadă obligaţiile contractual asumate: „Aşteptăm acum ca vaccinul produs în această fabrică, ce urmează a fi livrat în zilele următoare statelor comunitare, să fie parte a obligaţiilor contractuale şi a promisiunilor făcute de AstraZeneca cetăţenilor din Europa."

Problemele de la  AstraZeneca

Fabrica Halix din Leiden

Fabrica Halix din Leiden

Comisia Europeană acuză concernul AstraZeneca că nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale cu UE. În prima jumătate a anului 2021, urmau a fi livrate 300 de milioane de doze de vaccin în cele 27 de state comunitare.

După o confruntare serioasă, AstraZeneca a promis că va pune la dispoziţia statelor comunitare circa 100 de milioane de unităţi de ser. Până în prezent însă, potrivit informaţiilor oferite de UE, nu au ajuns la centrele de vaccinare decât 13 milioane de doze.

Oficialii de la Bruxelles sunt însă foarte enervaţi de faptul că AstraZeneca nu are niciun fel de întârzieri în îndeplinirea contractului semnat cu Marea Britanie.

Următoarea tranşă livrată de AstraZeneca ar putea cuprinde şi cele 29 de milioane de doze descoperite de autorităţile din Italia într-un depozit, în apropiere de Roma. Firma susţine că serul a fost produs de Halix din Leiden şi transportat în Italia pentru a fi ambalat. Acolo fuseseră depozitate dozele în aşteptarea controlului de calitate. 

 

Scandal pe marginea vaccinului în UE

Controlul de calitate ar putea avea loc foarte curând, dat fiind că fabrica Halix deţine toate aprobările necesare în UE. Potrivit AstraZeneca, aproape 16 din cele 29 de milioane de doze urmează să fie distribuite în state comunitare. Restul de 13 milioane sunt incluse în iniţiativa ONU de vaccinare COVAX, prin care 92 dintre cele mai sărace state ale lumii vor putea beneficia de serul anti-COVID. 

Reprezentanţii EMA din Amsterdam sunt de părere că fabricarea şi distribuirea vaccinului AstraZeneca vor fi considerabil accelerate în perioada imediat următoare. Până în prezent, AstraZeneca producea în trei centre: unul în Belgia, unul în Marea Britanie şi altul în Statele Unite ale Americii. 

Restricţionarea exportului către Marea Britanie

Exportul de vaccin din UE

Exportul de vaccin din UE

Prin noile reglementări pentru restricţionarea exportului de vaccin, Comisia Europeană ar putea limita livrarea serului către Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Marea Britanie a beneficiat în ultimele luni de 21 de milioane de doze din producţia europeană, deşi serul este fabricat chiar pe insulă şi concernul nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale faţă de UE. .

Şefii de stat şi de guvern din UE au decis prin urmare să adopte aceste restricţii: până nu îşi va îndeplini obligaţiile contractuale, AstraZeneca nu va mai putea exporta în afara UE, cu excepţia prevederilor din aşa-numita iniţiativă COVAX. Pe lângă Marea Britanie, au mai beneficiat de vaccinul produs în UE şi Arabia Saudită, Canada şi Australia. 

Nouă fabrică BioNTech-Pfizer

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a mai autorizat şi linia de producţie a firmei Comirnaty pentru vaccinul de la BioNTech-Pfizer, care va funcţiona în oraşul german Marburg. Asfel se va extinde producţia de ser şi a acestui concern.

Politica de export a BioNTech-Pfizer nu va fi însă restricţionată, pentru că până acum au fost respectate obligaţiile contractuale. În plus, EMA recomandă acum depozitarea serului la temeperaturi de minus 15 până la minus 25 de grade, înlocuind recomandările iniţiale care prevedeau depozitarea la minus 70 de grade Celsius. Astfel, gestionarea practică a dozelor şi vaccinarea acestora vor fi mult uşurate, a mai anunţat EMA. 

Experţii în medicină de la Bruxelles solicitaseră deja modificarea regimului de depozitare a vaccinului, după ce autorităţile din SUA modificaseră cu mai mult timp în umă recomandările iniţiale, astfel încât serul este menţinut la doar minus 15 grade Celsius. Fabrica de la Marburg devine al patrulea centru de producţie pentru BionTech-Pfizer din cadrul UE. Compania urmează să producă până la sfârşitul anului cel puţin 500 de milioane de doze pentru statele comunitare. 

Deja de săptămâna trecută, EMA certificase o nouă fabrică pentru serul produs de Moderna, în localitatea elveţiană Visp. Astfel şi americanii de la Moderna vor putea spori considerabil producţia pentru piaţa comunitară, au mai anunţat reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentului. 

Al patrulea producător - în Spania

Vaccin planificat a fi livrat în UE în al doilea trimestru din 2021

Vaccin planificat a fi livrat în UE în al doilea trimestru din 2021

Linia de producţie al celui de-al patrulea vaccin aprobat în UE Johnson & Johnson din localitatea spaniolă Sant Joan Despi a fost vizitată de comisarul european Thierry Breton. El conduce grupul de lucru pentru vaccin şi a promis că de aici vor fi livrate în următoarele trei luni 55 de milioane de doze.

În al treilea trimestru al acestui an vor mai urma alte 120 de milioane de doze. Avantajul serului dezvoltat de Johnson & Johnson este că nu trebuie injectat decât o singură dată pentru a obţine imunitate. 

Potrivit informaţiilor oferite de comisarul Breton, în UE vaccinurile anti-COVID sunt fabricate deja de 52 de companii farmaceutice. Până la finele anului acesta, în spaţiul comunitar vor fi fost fabricate două până la trei miliarde de doze de vaccin, ceea ce va transforma regiunea în cel mai mare producător mondial. 

EMA verifică în continuare eventuala autorizare a vaccinului dezvoltat de cercetătorii ruşi "Sputnik V". Dacă va fi aprobat şi achiziţionat de UE, atunci Germania îl va administra, a anunţat cancelara Angela Merkel. Cancelara germană nu manifestă niciun fel de reţineri de natură ideologică sau politică, după cum a anunţat un purtător de cuvânt. Pentru Merkel tot ce contează acum este: "Vaccinaţi, vaccinaţi, vaccinaţi."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.