Merkel: „Politica privind refugiații și pandemia m-au solicitat cel mai mult”

DE Deutsche Welle | Actualizat: 09.11.2021 - 13:26
Angela Merkel, la interviul cu jurnalistul DW Max Hofmann

Relaxată și împăcată cu ea însăși: așa s-a prezentat cancelara Angela Merkel (CDU) în interviul acordat Deutsche Welle

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Nu a trebuit să se gândească prea mult pentru a răspunde la întrebarea despre cele mai dificile provocări cu care a avut de-a face în mandatul ei în fruntea guvernului german: criza refugiaților în 2015 și lupta cu pandemia de coronavirus. "Ambele probleme m-au solicitat în plan personal: numărul mare de refugiați care au sosit atunci, situație pe care aș prefera să nu o numesc criză, pentru că oamenii sunt oameni."

„Pandemia i-a afectat direct pe oameni"

Presiunea refugierii oamenilor din Siria și din alte țări vecine a fost atunci foarte puternică, a admis cancelara. Despre pandemia de coronavirus, care ne afectează din primăvara anului trecut, Merkel a spus următoarele: "S-a văzut cât de direct sunt afectați oamenii. O situație în care este vorba de destine umane."

Doar încă puțin timp în funcție

De puțin timp, șefa executivului federal, care ocupă această funcție de 16 ani, este doar cancelară în exercițiu, după ce noul Bundestag a fost deja constituit. Merkel a putut privi clădirea Reichstag-ului din biroul ei în cei 16 ani de mandat. La alegerile generale din septembrie anul acesta, ea nu a mai candidat pentru încă un mandat de șefă a guvernului. Scrutinul a fost câștigat de social-democrați, care s-au plasat în fața conservatorilor din CDU/CSU.

„În lupta împotriva schimbărilor climatice, rezultatele de până acum sunt insuficiente"

Tot un fel de criză în perioada în care a condus guvernul de la Berlin ar fi fost, în opinia doamnei Merkel, și faptul că tot mai multe persoane pe plan global au contestat validitatea multilateralismului: „Acesta a fost mereu foarte important pentru mine și am încercat mereu să sprijin organizațiile internaționale, precum FMI, Banca Mondială, Organizația Mondială a Comerțului și altele.”

Iar despre tema tot mai apăsătoare a combaterii schimbărilor climatice, cancelara admite că nu s-a făcut deocamdată destul.

„Trebuie din nou să urmăm știința"

Înainte să fie șefa guvernului federal, Merkel a fost ministră a Mediului și a condus primul summit climatic al ONU în 2005 la Berlin. Ce spune ea acum: „Am devenit mai rapizi, dar niciodată separarea de estimările oamenilor de știință nu a crescut atât de mult ca în prezent. Acest aspect trebuie să se schimbe în acest deceniu.

Trebuie din nou să ținem seama de estimările științifice, ceea ce înseamnă să evităm ca încălzirea globală să depășească nivelul de 1,5 grade Celsius."

Merkel despre tânăra mișcare pro-climă: „Trebuie să facă presiuni!"

Nu este însă vorba de un eșec în ceea ce privește politica de mediu. Cancelara a adăugat și că, pentru orice măsură de protecție a climei, ar fi fost nevoie de o majoritate și că ar exista numeroase temeri cu privire la consecințele sociale ale unor măsuri prea dure, de exemplu în ceea ce privește consumul privat.

Merkel a vizitat conferința climatică a ONU de anul acesta, care se desfășoară până la jumătatea lui noiembrie la Glasgow, în Scoția. Ea a declarat în acest context: "Glasgow a produs deja unele rezultate, dar din punctul de vedere al tinerilor, lucrurile se mișcă în continuare prea încet.”

Merkel a adăugat, surprinzător de clar: „Le spun celor tineri: trebuie să facă presiuni." Avertismentele tot mai dure ale cercetătorilor privind inundațiile și seceta extremă în lumea întreagă sunt descrise de Merkel drept "îngrozitoare."

Citește și: Echipa Islandei vine în România doar cu jucători vaccinați. Nu s-a bazat pe derogarea lui Novak

Cancelara în vizită de adio în Franța

În ultimele luni, Merkel a făcut vizite de adio în mai multe țări. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a invitat-o de exemplu pe cancelara germană în orășelul Beaune din Burgundia și a decorat-o ulterior cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai importantă distincție acordată de statul francez.

Pentru DW, Merkel a recunoscut sincer că a fost un gest care a impresionat-o: "Știu că există și oameni care nu sunt atât de mulțumiți de politica mea. Dar ne aflam în Franța, țară cu care în istorie nu am avut mereu doar relații de amiciție, și a venit atât de multă lume să ne salute pe președintele Emmanuel Macron și pe mine. A fost un eveniment frumos, trebuie să spun asta."

Merkel și posibilul succesor: un semnal bun într-o lume turbulentă

La recentul summit G20 din Italia, Merkel s-a afișat de mai multe ori demonstrativ cu probabilul ei succesor Olaf Scholz de la SPD, actualul ministru de Finanțe în executivul în exercițiu. Scholz negociază la Berlin în aceste zile cu ecologiștii și liberalii formarea unui nou guvern sub conducerea sa.

Merkel a spus că, în zilele petrecute la reuniunea G20 din Italia, a fost important pentru ea să transmită un mesaj oamenilor: „Când lumea are sentimentul că există o relație bună între actuala șefă de guvern și probabilul ei succesor, atunci acesta este un semnal liniștitor într-o lume foarte turbulentă. Așa mi s-a părut corect."

Citește și: O studentă care făcea dragoste și a uitat să închidă camera în timpul cursurilor online, reabilitată

La final: „Vă veți obișnui!"

La întrebarea lui Max Hofmann, ce va face în curând când nu se va mai afla la conducerea țării, Merkel a răspuns astfel: „Nu știu deocamdată ce voi face după. Am spus că mă voi odihni puțin la început și mă voi gândi la ceva." Va citi și va dormi mult.

Merkel a subliniat de mai multe ori că se va despărți fără probleme de putere, lucru pe care l-a repetat la interviul pentru DW: „Mă bucur pe de o parte, pe de alta o să fie și puțină nostalgie.”

La remarca lui Hofmann, cum că este greu de imaginat, după 16 ani, că doamna Merkel nu va mai fi la cancelaria federală, șefa în exercițiu a guvernului german a răspuns în stilul ei sobru binecunoscut: "O să vă obișnuiți."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te